ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1103

гр.Плевен, 28.08.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми август две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 720/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от л.св.Н.З.Г., изтърпяващ наказание в Затвора Белене, срещу Заповед №Л-2742/20.06.2018г. издадена за главен директор на ГДИН-София от старши комисар Ц., с която е наредено на основание т.3.5 от Заповед №Л-919/08.03.2017г. на главен директор на ГДИН лишеният от свобода Г. да бъде преведен в ЗООТ към затвора Ловеч за изтърпяване на наложеното наказание.

В жалбата се моли да бъде отменена заповедта и да бъде разрешено л.св. да изтърпи наказанието си в ЗООТ Белене. Сочи се, че в ЗООТ Ловеч и ЗООТ Велико Търново има лишени от свобода, с които Г. е имал проблеми и не иска пак да има такива. Твърди се още, че в ЗООТ Белене има постоянна работа и получава трудово възнаграждение, както и няма наказания. Счита се, че преместването не е в негов интерес.

Относно редовността на жалбата, съдът е указал на оспорващия да представи документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева.

По отношение датата на подаване на жалбата, съдът е изискал от затвора Белене да представят данни и доказателства на коя дата е заведена жалбата на л.св. Г. в книгата по чл.77 ал.1 от ППЗИНЗС. От затвора Белене е отговорено, че такава жалба не е регистрирана в книгата по чл.77 ал.1 от ППЗИНЗС, поради което се счита, че тя е пусната в запечатан плик, който не се завежда в деловодството.

В указания срок от страна на л.св.Г. не е представен документ за внесена държавна такса, но при служебно извършена проверка в счетоводството на съда се установява, че такава е внесена на 23.08.2018г., поради което жалбата е редовна, но е недопустима за разглеждане по същество. Съображенията за това са следните:

Видно от доказателствата по делото е, че Заповед №Л-2742/20.06.2018г. е връчена на л.св.Г. на 26.06.2018г. Съгласно чл.62 ал.3 от ЗИНЗС, заповедите за преместване или отказът за преместване подлежат на оспорване по реда на АПК пред административния съд по местоизпълнение на наказанието, като решението на съда е окончателно. Т.е. съдебното производството по оспорване на актове от рода на процесния се развива по реда на АПК, а именно приложима е нормата на чл.149 ал.1 от АПК и срокът за оспорване е 14-дневен. Същият изтича на 10.07.2018г. –вторник, работен ден. Жалбата срещу заповедта е изпратена по пощата, като от приложения по делото пощенски плик е видно, че датата на изпращане е 16.07.2018г. и същата е заведена в Административен съд Плевен на 17.07.2018г. Т.е. жалбата е недопустима като просрочена и на основание чл.159 т.5 от АПК следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л.св.Н.З.Г., изтърпяващ наказание в Затвора Белене, срещу Заповед №Л-2742/20.06.2018г. издадена за главен директор на ГДИН-София от старши комисар Ц.

 ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №720 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Г. и на Главен директор на ГДИН.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   СЪДИЯ: