О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

1124

 

гр. Плевен, 05.09.2018г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на пети септември  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 719/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по искова молба на А.Д.Д., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - Белене, обл. Плевен срещу Медицинската служба в Затвора Белене за изплащане на обезщетение в размер на 50 000 лв. за системен психически тормоз от недобро медицинско обслужване.

Съдържанието на подадената искова молба не отговаря на минималните изисквания за редовност съгласно чл. 127 ал.1 т.2,т.4 и т.5 от ГПК и чл. 128 т.2, т.3  от ГПК, тъй като не сочи надлежен ответник – юридическо лице, не съдържа подробно и конкретно изложение на обстоятелствата, на които се основава искът, не е формулиран петитум, не е представен документ за внесена държавна такса и преписи от молбата за връчване на ответника.

Поради това съдът е оставил исковата молба без движение на осн. чл. 129 ал.2 от ГПК и указал на ищеца – в 7-дневен срок от съобщението: да посочи от кои конкретни действия и бездействия на затворническата администрация на Затвора – Белене претендира обезщетение за вреди; да посочи периода, за който претендира обезщетение; в какво се изразяват неимуществените вреди, настъпили в резултат на незаконосъобразните действия и бездействия и в какво се състои тяхната незаконосъобразност; какво е искането към съда; да посочи надлежен ответник по иска – юридическо лице; да внесе д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен и да приложи платежния документ по делото. Преписи от ИМ и от допълнителните уточнения да се представи за връчването на ответника. Да посочи доказателства за твърденията си, които иска да бъдат събрани и да приложи писмените, с които разполага. Предупреден е и за последиците при неизпълнение на указанията.

Съобщението е редовно връчено лично на ищеца на 24.08.2018г. Указаният 7-дневен срок изтича на 31.08.2018г. вкл. (петък – присъствен ден). До тази дата и до постановяване на настоящото определение, жалбоподателят не е внесъл дължимата държавна такса. Не е изпълнил и останалите указания. Така не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба и не е очертал предмета на оспорване, поради което тя следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Поради това на осн. чл. 158 ал.3 от АПК съдът

 

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на А.Д.Д., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - Белене, обл. Плевен срещу Медицинската служба в Затвора Белене за изплащане на обезщетение в размер на 50 000 лв. за системен психически тормоз от недобро медицинско обслужване.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 719/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :