ОПРЕДЕЛЕНИЕ 1024

гр.Плевен, 07.08.2018 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, І-ви състав,  в закрито заседание на  седми август две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 713 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. чл. 158, ал. 3 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по  жалба от Х.Ж.П. *** срещу непосочен административен акт. Жалбата е с неясно съдържание и искане, като се сочи общо недоволство от три постановления на Прокуратурата, в който има допускане на грешки в името на лицето.

С определение № 1004/30.07.2018 г. жалбата е намерена за нередовна и са дадени конкретни указания за поправяне на нередовността и срок за това. Определението е съобщено лично на жалбоподателя на 31.07.2018 г., видно от съобщение до страна, приложено на л. 8 от делото.

В указания срок, жалбоподателят е депозирал допълнение към жалбата си вх. 3251/06.08.2018 г. и приложения към нето, включително копие от платежен документ, удостоверяващ заплащането на държавна такса за завеждане на адм. дело.

С посоченото допълнение към жалбата, обаче не са изпълнени указания на съда за поправяне на нередовността на сезирането на съда с жалба отговаряща на изискванията на чл. 150 от АПК.

Съдът ясно е разяснил на лицето, че  жалбата до съда следва да има определено от закона задължително минимално съдържание, като на първа място се посочи административния акт, действие или бездействие, които лицето счита за незаконосъобразни. На следващо място жалбоподателят, следва да посочи в какво според него се състои тази незаконосъобразност, като има предвид основанията за оспорване, посочени в чл. 146 от АПК -  липса на компетентност,  неспазване на установената форма, съществено нарушение на производствените правила, противоречие с материалния закон или несъобразяване с неговата цел/. След това да обоснове правния си интерес да оспорва административният акт, действие или бездействие, като посочи как този акт, действие или бездействие засяга неблагоприятно правата или законните му интереси, какво е искането му до съда спрямо оспорения акт /да се обяви за нищожен, да се отмени, да се измени/. Посочените указания не са изпълнени.

В допълнение към жалбата си вх. 3251/06.08.2018 г. липсва посочване на конкретен административен акт, действие или бездействие на административен орган, от който да е недоволен жалбоподателя. Направено е изложение на проблеми на лицето, свързани с негови различно изписани имена, и проблеми със защита на негови права  за интелектуалната собственост. Изложението е общо и не може да бъде изведено по тълкувателен път, от кой административен акт, действие или бездействие, на  кой административен орган е недоволен жалбоподателя. Искането, което е направено в края на допълнение към жалбата си вх. 3251/06.08.2018 г е с невъзможен предмет и също не може да послужи за определяне предмета на спора.

Налице е неизпълнение на дадените указания за поправяне на нередовността на сезирането на съда в определения срок за това, поради което производството по делото не може да продължи.

Жалбата е недопустима за разглеждане и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

За пълнота: до колкото от първоначалната жалба и от допълнението към нея се разбира, че жалбоподателят е познат в обществото с повече от едно име, то за по-лесно упражняване на неговите права следва да се снабди с удостоверение за идентичност на имена. Последно се издава от общинската администрация съгласно чл. 24 от Закона за гражданската регистрация въз основа на регистъра на населението.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 158, ал.3 от  АПК Административен съд – Плевен, първи състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от Х.Ж.П. *** срещу непосочен административен акт.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 713 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2018 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

СЪДИЯ:  /п/