О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1249

 

гр.Плевен, 27.09.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, II-ри състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 693/2018г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба /ИМ/ от  О.Х.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора- Варна, против  ГДИН- София, с която е предявен иск за обезщетение на причинени вреди в неуточнен размер. Ищецът е посочил като правно основание на претенцията си чл.1, ал.1 от ЗОДОВ.

С определение № 1096/24.08.2018г. съдът е оставил без движение исковата молба и е указал на ищеца в 7- дневен срок да отстрани нередовностите по нея, а именно : да подаде уточнение на исковата си молба, в което да конкретизира начална и крайна дата на периода, за който се претендира присъждане на обезщетение, размера на претенцията, вида на претендираните вреди /имуществени или неимуществени/; да уточни от какви/кои действия, бездействия или незаконни актове, респ. на кои длъжностни лица са настъпили претендираните вреди; да конкретизира мястото на причиняването им, както и да посочи изрично в какво се състои искането му до настоящия съд, съгласно чл. 127, ал.1 , т.5 от ГПК. На ищеца е указано и да внесе държавна такса в размер на 10 лв.

Със същото определение са дадени и указания на ищеца да представи доказателства в подкрепа на искането си за освобождаване от държавна такса, въпреки че горното искане е формулирано в неподписана от него декларация.

О.Х.М. е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания.

Определението е връчено на ищеца на 30.08.2018г. /видно от съобщение и разписка, приложена на л.10 от делото/. Към датата на изготвяне на настоящето определение по делото не е депозирано уточнение съобразно дадените указания, не е внесена и изискуемата държавна такса, не са представени и доказателства за наличието на законовите предпоставки ищецът да бъде освободен от плащането на такава.

Неизпълнението на указанията на съда съставлява основание за връщане на исковата молба, съобразно разпоредбата на чл.144 АПК вр. чл.129, ал.3 от ГПК.

Воден от горното, съдът

 

                                      ОПРЕДЕЛИ:

 

ВРЪЩА искова молба на О.Х.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора- Варна, против  ГДИН- София, с която е предявен иск за обезщетение на причинени вреди в неуточнен размер с посочено правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 693 по описа за 2018 год. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св. О.Х.М..  

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: