О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

1080

гр.Плевен, 21 Август 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи август две хиляди и осемнадесета година, в състав:          

 

                                                                        Председател: Цветелина Кънева

                                                       

като разгледа докладваното от съдията Кънева административно дело № 692/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд Плевен е подадена искова молба от Е.Т. ***, срещу Водоснабдяване и канализация –Плевен, в която се твърди, че за м.ноември 2016г. е начислен разход на вода от 18куб.м. с обяснението, че с това се изравнява използваното количество вода за предходен период. Твърди се, че сумата е заплатена, но е направено оплакване към Комисията за енергийно и водно регулиране за некоректно начисляване на разхода. Сочи се, че по технология определянето на потребеното количество вода се получава от разликата в показанията на водомера от последното и предходното отчитане на показанията му, поради което не може да има неотчетено количество вода и изравняване на показанията. Прави се искане за неправомерното начисляване на разхода от 18куб.м. вода да бъде възстановена платената сума с дължимите лихви, както и 1000лева обезщетение за изгубеното време и нерви.

            Съдът е констатирал нередовности в исковата молба като е дал указания за тяхното отстраняване, а именно да се посочи: от какви незаконосъобразни действия или бездействия на административен орган и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност са произтекли вредите; размерът на претендираното обезщетение; видът на вредите-имуществен или неимуществен; периодът, за който се иска обезщетение, както и да се представи документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева и да се обоснове правен интерес за предявяване на иска, доколкото партидата на имота, за който е начислена сумата се води на името на Т. Т. П.. Ищецът е предупреден от последствията на неизпълнение на дадените указания.

            С молба (наречена обяснение) вх.№3380/20.08.2018г. от Е.Т. е посочено, че според обясненията на служителите на ВиК Плевен начислените допълнително 18куб.м. вода, които не са изразходени, е с цел изравняване на някакви сметки. Твърди се, че от ВиК са му обяснили, че предплатената сума ще бъде прихваната при бъдещи плащания, което сега категорично отказват да направят. Иска се платената сума да бъде възстановена заедно с лихвите, както и обезщетение за нервите и подигравките, които са преживяни. Сочи се, че размера на вредата, която е претърпял е платената сума за неизразходената вода от 18куб.м., а правният интерес е изплатената от него сума, като се посочва, че партидата в момента е на името на дъщеря му В. Т..

След като се запозна с изложеното в исковата молба, допълнението към нея, събраните по делото доказателства и съобрази закона, съдът намира за установено следното:

На първо място исковата молба е нередовна. Не са изпълнени дадените от съда указания като не са посочени от какви незаконосъобразни действия или бездействия на административен орган и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност са произтекли твърдяните вреди, не е посочен техният вид-имуществени или неимуществени, периодът за който се претендират и размерът им, което прави исковата претенция неясна и е основание исковата молба да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

На следващо място подадената искова молба от Е.Т. е недопустима, като съображенията за това са следните:

Съгласно чл.128 ал.1 т.6 от АПК, на административните съдилища са подведомствени всички дела по искания за обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица, като съобразно чл.203 ал.2 от АПК исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, се разглеждат по реда на глава ХІ от АПК, а за неуредените въпроси за имуществената отговорност се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.  

Във връзка с горното и предвид факта, че ответникът срещу когото е подадена исковата молба е търговско дружество и не принадлежи към системата на изпълнителната власт, като неговият управител не е административен орган по смисъла на §1 т.1 от ДР на АПК, на който със закон да са възложени административни правомощия, се налага извода, че исковата претенция на ищеца е извън компетентността на административните съдилища, очертана в чл.128 ал.1 т.6 от АПК и чл.203 ал.1 от АПК. Отношенията между водоснабдителните предприятия и потребителите се уреждат с Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, а съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от Наредба, получаването на В и К услугите се осъществява при публично известни общи условия, предложени от оператора и одобрени от собственика на водоснабдителните и канализационните системи или от съответен регулаторен орган, създаден със закон или в изпълнение на концесионен договор, като с общите условия за получаване на услугата В и К, в конкретния случай одобрени от КЕВР, се определят правата и задълженията на оператора и на потребителите, редът за измерване, отчитане, разпределение и заплащане на изразходваната вода и отведените отпадъчни води, отговорността при неизпълнение на задълженията, условията и редът за включване, прекъсване и прекратяване на водоподаването и/или отвеждането на отпадъчните води, редът за осигуряване на достъп до водомерите, включително в жилищата на потребителите, както и за прекратяване на водоподаването на отделните водоснабдявани имоти. А съгласно чл.8 ал.8 от същата, договорът за предоставяне на услугите В и К се предлага от оператора, като в него могат да се включват допълнителни условия, извън общите условия, ако не противоречат на изискванията на наредба. Т.е. отношенията между ВиК дружеството и неговите потребители са гражданскоправни, т.е. не е налице правоотношение на власт и подчинение, а гражданскоправни такива между равнопоставени субекти. Ето защо исковата молба като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

            Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ подадена искова молба от Е.Т. ***, срещу Водоснабдяване и канализация –Плевен, с искане за неправомерното начисляване на разхода от 18куб.м. вода да бъде възстановена платената сума с дължимите лихви, както и 1000лева обезщетение за изгубеното време и нерви.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №692 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: