РЕШЕНИЕ

571

Плевен, 27.09.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в публично съдебно заседание на двадесети септември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Снежина Иванова

 

при секретар Десислава Добрева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова адм. дело № 688 по описа за 2018 година на Административен съд – Плевен.

 

 

Производството е по реда на  чл. 62, ал. 3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Административното дело е образувано по жалба на П.Б.М.,*** срещу заповед № Л-2893/03.07.2018 година на зам. гл. директор при ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София, с която се разпорежда да бъде преведен в  ЗООТ към Затвора Ловеч.

В жалбата посочва, че преместването му ще възпрепятства възможността му да бъде посещаван от близките му. Моли за отмяна на заповедта.

На л. 6 по делото е представен писмен отговор по жалбата , в който се посочва, че  няма основания за отмяна на заповедта, тъй като същата е законосъобразна и е в изпълнение на издадената заповед на главния директор на ГДИН за разпределение на лишените от свобода с оглед постоянния им адрес. Намира, че с оглед постоянния адрес на лицето в област Русе, то следва да изтърпява наказанието в ЗООТ към Затвора гр. Ловеч.

В съдебно заседание оспорващият - П.Б.М., редовно призован, се явява лично. Поддържа жалбата и моли да се отмени заповедта.

Ответникът – зам.главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София, редовно призован, не се явява, не се представлява.

Административен съд - Плевен, шести състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа и правна страна  следното:

П.Б.М. *** на 08.06.2018 година за изтърпяване на наказание в размер на 6 месеца „лишаване от свобода“ по нохд№192/18 г. на РС Бяла и  наказание в размер на 10 месеца по нохд№ 306/2015 г. на РС Бяла.

На л. 34 по делото е приложено копие на лична карата на М., от която се установява, че същият е с постоянен адрес ***.

Със заповед № Л-2893/03.07.2018 година на зам. гл. директор при ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София, се разпорежда да бъде преведен в  ЗООТ към Затвора Ловеч.

По делото е представена заповед за компетентност № Л-1802 от 17.04.2018 година на впд главен директор на ГДИН, с която на зам.гл. директор Ц. се възлага да издава заповеди за преместване на лишени от свобода от едни затвор в друг.

Представена е и заповед№Л-919/1 от 08.03.2017 г. на гл. директора та ГДИН София относно  разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития.

 Жалбата е подадена в срок, от надлежна страна и е процесуално допустима.

Разгледана по същество е основателна.

Заповедта е издадена от компетентен  орган по см. на чл. 62, ал. 4 от  от ЗИНЗС – зам.главен директор на ГДИН.

Съдът намира, че актът е издаден в при спазване на административно производствените правила, но не е мотивиран и не съответства на материалния закон.

Съгласно чл. 58, ал. 1 от ЗИНС осъдените се разпределят в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобразно възможността да изтърпяват наказанието най-близо до постоянния си адрес и изискването на чл. 43, ал. 4.. Приложена е заповед №Л-919/1 от 08.03.2017 г. на гл. директора та ГДИН София относно  разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития и съгласно т. 3.5 в затворническо общежитие „Полигона“ към Затвора гр. Ловеч се настаняват лишени от свобода от област В.Търново, Русе, Ловеч и Шумен. В случая лицето има постоянен адрес *** и съгласно заповедта следва да изтърпява наказанието в ЗООТ към Затвора гр. Ловеч, но същият  изтърпява наказанието в Затвора Белене с оглед разпореждане на прокурор.

Член 58 от ЗИНС регламентира редът за първоначално настаняване на лишението от свобода в местата за лишаване от свобода с оглед постоянния им адрес, като преместването на лишен от свобода от един затвор в друг се осъществява по реда на чл. 62 от ЗИНС и на основанията, посочени в тази норма, а в случая е налице хипотеза на преместване. В процесната заповед не е посочено правно основание за преместване на лицето, но с оглед заповедта , с окято се делигарат правомощия на зам. главен директор на ГДИН старши комисар Ц. от 17.04.2018 година, то същият може да издава заповеди за преместване по чл. 62, ал. 1, т. 1-3 и т. 5 от ЗИНЗС и отказ за преместване, а тези хипотези са : 1. при включване в обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа – при изявено желание от лишения от свобода;

2. при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание;

3. по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти.

5. при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал. 4; в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода“.

В случая се посочва като основание само постоянен адрес *** и не е налице нито една от горепосочените хипотези, липсват доказателства в тази насока и съдът намира, че заповедта не е мотивирана и следва да бъде отменена.

Мотивиран от горното и на основание чл. 172, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – град Плевен, шести състав,

 

 

РЕШИ:

 

Отменя заповед № Л-2893/03.07.2018 г на зам. гл. директор на ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София .

Решението да се съобщи на страните.

Решението е окончателно.

        

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: