РЕШЕНИЕ 568

гр. Плевен, 26 Септември 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева и с участието на Иво Радев – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 684 по описа на съда за 2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Т.Д.И. *** срещу решение № 513/28.06.2018 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 1396/2018 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 18-0938-000010/06.02.2018 г. издадено от Началник група към ОД на МВР-Плевен,  сектор „Пътна полиция“, с което на Т.Д.И. ***, ЕГН **********, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 183, ал. 2, т. 3, пр. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ е наложена глоба в размер на 20 /двадесет/ лева за извършено нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП глоба в размер на 50 /петдесет/ лева за нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 4, т. 6 от ЗДвП глоба в размер на 50 /петдесет/ лева за нарушение на чл. 104а от ЗДвП.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като незаконосъобразно, неправилно и необосновано. Счита, че първоинстанционният съд не е извършил служебна проверка за законосъобразност и обоснованост на издаденото НП. Счита, че правните изводи на районния съд, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, както при съставянето на АУАН, така и при съставяне на обжалваното НП, както и че правилно е приложен материалния закон са неправилни са в противоречие с доказателствата по делото и приложимите нормативни разпоредби. Касаторът посочва, че не е извършил процесното нарушение, тъй като се е движил по ул. „Цар Самуил“ посока кръгово движение, като при включването му в ул. „Сторгозия“ не се е налагало да пропуска никой, тъй като в момента на маневрата не е имало автомобил, който е следвало да изчака и да пропусне. Посочва, че на процесното кръстовище и към настоящия момент е наличен знак Б-1 /Пропусни движещите се на път с предимство/, а не знак Б-2 /Спри! Пропусни движещите се на път с предимство/, като това нарушение е подведено под нормата на чл. 5, т. 1 от ЗДвП, която норма е неотносима към така описаното нарушение, като това нарушение /нарушение на Б-1/ в АУАН е отнесено към нормата на чл. 6, т. 1, която от своя страна има четири предложения. Сочи още, че на следващо място като санкционна норма е посочена разпоредбата на чл. 183, ал. 2, т. 3, пр. 1 от ЗДвП, която е съотносима за нарушение на пътен знак Б-2, а не на знак Б-1, като в този смисъл са неправилни изводите на районния съд, че правилно е посочена и санкционната норма в НП. Счита, че от една страна съдът е приел, че е наказан за нарушение неспазване на пътен знак Б-1 и обратното на това приема, че санкционната норма е правилно приложена при условие, че тя касае знак Б-2, който е различен от знак Б-1. Счита за неправилни изводите на районния съд, че показанията на разпитаните свидетели са логични и непротиворечиви, тъй като лично е присъствал при техния разпит и намира, че същите са имали противоречия по отношение на това къде се е движил, зад него имало ли е друг автомобил или не е имало и други. Счита, че с оглед противоречията в свидетелските показания същите не следва да бъдат кредитирани, още повече като логични и последователни. Моли да бъде отменено оспореното решение.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично и  поддържа жалбата. Счита, че районният съд не оценил правилно фактите и не е направил разлика между значението  на знак Б 2 и знак Б1  и това е довело до неправилно съдебно решение. Моли за неговата отмяна, както и за отмяна на НП в оспорената му част.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.   

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че оспореното съдебно решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е частично основателна.

         Касаторът е санкциониран, за това че на 25.01.2018 г. в 08:05 часа в гр. Плевен на кръстовището на ул. „Сторгозия и ул. „Цар Самуил“, като водач на лек автомобил /индивидуализиран с рег. № , марка и модел/ извършва три нарушения по ЗДвП, а именно: 1)  преминавайки през кръстовището не спазва пътен знак Б-1 /пропусни движещите се по път с предимство/, което е квалифицирано като нарушение на чл. 6, ал.1 от ЗДвП и санкционирано съгласно чл. 183, ал.2, т.3, пр. 1 от същия закон с глоба в размер на 20 лева; 2)  управлява моторно превозно средство  без да използва обезопасителен колан по време на движение, с който автомобила е оборудван, което е квалифицирано като нарушение на 137а, ал.1 от ЗДвП и санкционирано съгласно 183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП с глоба в размер от 50 лева и 3)  използва мобилен телефон по време на движение без устройство „свободни ръце“,  което е квалифицирано като нарушение на  чл. 104а от ЗДвП и санкционирано съгласно чл. 183, ал.4, т.6 от ЗДвП с глоба в размер от 50 лева.

Решаващият съд е потвърдил НП като правилно и законосъобразно, като е приел, че описаната в него фактическа обстановка е доказана по несъмнен начин, при установяване на нарушението и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения и правилно е издирен и приложен материалния закон.

Решението се оспорва само в частта относно потвърждаването на НП, с което са наложени две административни наказания, а именно: за нарушение на чл. 6, ал.1 от ЗДвП и санкционирано съгласно чл. 183, ал.2, т.3, пр. 1 от същия закон с глоба в размер на 20 лева;  нарушение на 137а, ал.1 от ЗДвП и санкционирано съгласно 183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП с глоба в размер от 50 лева.  В останалата си част решението на РС-Плевен не е оспорено и е влязло в сила.

В касационната жалба по същество относно първото нарушение има признание, че касаторът на посочената дата, време и място е бил там и се е движел в указаната посока. Касаторът счита обаче, че не е извършил соченото нарушение, тъй като на кръстовището действително има пътен знак Б -1 /пропусни, движещите се по път с предимство/, но в момента на неговото преминаване от там не е имало автомобил, който да следва да изчака и пропусне. Счита още, че неправилно е санкциониран за нарушение на пътен знак Б-2 /Спри! Пропусни  движещите се на път с предимство!“ съгласно чл. 183, ал.2, т.3, пр. 1 от ЗДвП. Възражения по същество се свеждат до неточно описана фактическа обстановка и неправилно приложение на материалния закон.

Възраженията са основателни.

На първо място, действително, както в акта за установяване на административно нарушение, така и в оспореното НП се приема в обстоятелствената част, че лицето  не е спазило пътен знак Б-1, като дори е изписано значението на знака – „Пропусни, движещите се на път с предимство!“, налице е и признание на касатор, че на посоченото място има знак Б-1, няма отбелязване, дали в момента на преминаването на касатора през къстовището е имало автомобил, който се е движел по пътя с предимство и не е бил пропуснат или водачът не е намалил скоростта си на движение и не се огледал, за да прецени пътната обстановка и да съобрази поведението си с нея и съответния знак. Следователно липсва описание на конкретното поведение, което контролните органи са приели, че не отговаря на предписанието на закона. В случа това е съществено нарушение, тъй като пътен знак Б-1 предполага различно поведение, ако на пътя с предимство има движещ се автомобил и ако няма такъв.  Налице е непълно описание на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено в акта и НП, което е нарушение на производствените правила – чл. 42, т. 4 и чл.57, ал.1, т. 5 от ЗАНН. Това нарушение не е отчетено от решаващия съд.

Основателно е и възражението, че санкционният орган не е издирил и приложил правилно материалния закон относно горепосоченото нарушение. Лицето е санкционирано за нарушение на чл. 6, ал.1 от ЗДвП. Нормата предвижда, че „Участниците в движението: т. 1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;“. Именното тази правна норма е посочена за нарушена, както в акта за установяване на нарушението, така и в НП. Не е прецизирано, че нарушението се отнася до предложение три от нормата – несъобразяване на поведението на водача с пътните знаци, но това е пределно ясно от описанието на нарушението и не се е отразило негативно на правото на защита на лицето. То е разбрало за нарушението, на кое правило на закона е потърсена отговорността му. Санкцията обаче за това нарушение, не е издирена правилно от администратевно-наказващия орган. Касаторът е санкциониран съгласно чл. 183, ал. 2, т3, пр. 1 от ЗДвП. Нормата определя, че „Наказва се с глоба 20 лв. водач, който: т. 3 не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!"….“.  Тази санкционна норма обаче се отнася до нарушение на  пътен знак Б-2 и това е посочено в НП. Налице е противоречие между описанието на нарушението /макар и непълно/ и хипотезата на санкционната норма. Това противоречие води до объркване за  лицето, за какво е наказано  - за несъобразяване със знак Б-1 или за нарушение на знак Б-2. Това са различни пътни знаци и предполагат различно поведение. При знак Б-1 водачът следва да прецени пътната обстановка и да изчака и пропусне движещите се пътя с предимство автомобили, ако има такива, но ако няма може да продължи пътя си, докато при знак Б-2 водачът е длъжен да спре – независимо дали на пътя с предимство има движещ се автомобил или не, при този пътен знак няма преценка на водача, знакът предписва категорично определено поведение. Именно затова и санкционната норма е свързана с нарушение на това точно предписано поведение. Следователно прилагането на тази санкционна норма при различно поведение и при твърдение за нарушение на друг пътен знак е недопустимо. Административно-наказващият орган не е издирил и приложил точния материален закон  и това не е отчетено от решаващия съд.

Налага се извод, че оспореното съдебно решение в частта, относно потвърждаването на НП за нарушение на чл. 6, ал.1 от ЗДвП и санкционирано съгласно чл. 183, ал.2, т.3, пр. 1 от същия закон с глоба в размер на 20 лева е неправилно и незаконосъобразно, като не съобразено с материалния закон и следва да бъде отменено, НП в същата част също следва да бъде отменено.

В останалата оспорена част, съдебното решение е правилно и съответно на събраните по делото доказателства и закона.

Касаторът е санкциониран за нарушение на 137а, ал.1 от ЗДвП. Правната норма предписва, че  „Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.“ Описанието на нарушението е ясно  и точно, както в акта за установяване на административно нарушение, така и в НП. Извършването на нарушението се потвърждава категорично от събраните по делото гласни доказателства.  Не са ангажирани доказателства, че автомобилът не е оборудван с обезопасителен колан или че водачът има медицински противопоказания за използването му или други доказателства, които да водят до различен извод.

Санкционната норма също е определена правилно – чл. 183, ал.4, т. 7, пр. 1 от ЗДвП – „Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:  т. 7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан ….“

Налага се извод, че относно това нарушение правилно е издирен и приложен материалния закон, не са допуснати съществени процесуални нарушения при констатирането му, нито при издаването на НП, нито от съда при оспорване на НП.

С оглед посоченото, в тази част оспореното съдебно решение следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 513/28.06.2018 г., постановено по н.а.х.д. № 1396 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2018 г.  в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление № 18-0938-000010/06.02.2018 г. издадено от Началник група към ОД на МВР-Плевен,  сектор „Пътна полиция“, с което на Т.Д.И. ***, ЕГН **********, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 183, ал. 2, т. 3, пр. 1 от Закона за движение по пътищата  е наложена глоба в размер на 20 /двадесет/ лева за извършено нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП и ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 18-0938-000010/06.02.2018 г. издадено от Началник група към ОД на МВР-Плевен,  сектор „Пътна полиция“, с което на Т.Д.И. ***, ЕГН **********, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 183, ал. 2, т. 3, пр. 1 от Закона за движение по пътищата  е наложена глоба в размер на 20 /двадесет/ лева за извършено нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП.

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 513/28.06.2018 г., постановено по н.а.х.д. № 1396 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2018 г.  в останалата му част.

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.