Р E Ш Е Н И Е

560

гр.Плевен, 25 Септември 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети септември, две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                   

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                   Снежина Иванова

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Иво Радев като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 679 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 74 от 30.05.2018 г., постановено по НАХД № 94 по описа за 2018г., Районен съд – Левски е отменил Наказателно постановление № 18-0241-000104/13.03.2018г. на Началника група към ОД на МВР – Плевен, РУ – Белeне в частта, с което на С.З.Р. ***, на основание чл. 175, ал. 1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на 50 /петдесет/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.

Срещу решението е подадена касационна жалба от РУ – Белене при ОД на МВР – Плевен, в която се счита, че съдебният акт е неправилен и немотивиран, постановен в нарушение на материалния закон. Счита се за неправилен изводът, че нарушението не е правилно квалифицирано. Сочи се, че правилната квалификация е именно посочената по чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, тъй като е липсвала само предната регистрационна табела, а за да е налице хипотезата на чл. 175, ал. 3 от ЗДвП трябва да липсват и двете регистрационни табели. Счита се още, че не е налице съществено разминаване между съдържанието на АУАН и НП, което да води до нарушаване на правото на защита на жалбоподателя и до невъзможност същият да разбере за какво нарушение по ЗДвП е наказан. Посочва се, че действително в НП е направено доуточнение, че става въпрос за липсваща предна регистрационна табела, но това не променя фактическата обстановка отразена в АУАН. В заключение се моли решението на Районен съд-Левски да бъде отменено като неправилно.      

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът РУ – Белене при ОД на МВР – Плевен, редовно призован, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – С.З.Р., редовно призован, се представлява от адв.М.С. ***, който излага подробни доводи за неоснователност на касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С Наказателно постановление № 18-0241-000104/13.03.2018 г. на Началника група към ОД на МВР – Плевен, РУ – Белeне, е реализирана административно-наказателната отговорност на Р. за това, че на 04.03.2018г. около 12.00часа в гр.Белене на ул.“България“ до ЕСМ-Инженеринг АД посока центъра на града управлява собствения си л.а. „Субаро Легаци“ с рег.№ЕН***КК без поставена предна регистрационна табела на определеното за това място, както и не може да представи СУМПС и КТ към него. Нарушенията са квалифицирани като такива по чл.140 ал.1 и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП.

Пред РС-Левски е обжалваното НП само в частта му за нарушението по чл.140 ал.1 от ЗДвП. За да отмени наказателното постановление в тази му част, районният съд е приел от фактическа страна, че при проверката на МПС управлявано от Р. е констатирано, че л.а. е бил с липсваща предна регистрационна табела и поставена задна регистрационна табела, а от правна, че при ангажиране на отговорността е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Съдът е посочил, че с оглед установеното от към факти, нарушението е следвало да бъде санкционирано по чл.175 ал.3 предл. последно от ЗДвП, както и че между акта и НП има разминаване в задължителните реквизити, а именно в описанието на нарушението, което е нарушило правото на защита на Р. и е основание за отмяна на НП в обжалваната му част.

Решението е правилно, а възраженията в касационната жалба са неоснователни..

От събраните по делото доказателства по безспорен начин се установява, че Р. е управлявал МПС без предна регистрационна табела, което деяние осъществява състава на нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП и следва да бъде санкционирано по чл.175 ал.3 предл. последно от ЗДвП, съгласно която разпоредба се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. В тази връзка следва да се посочи, че съгласно чл.10 от Наредба № I-45/ 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, за всяко регистрирано превозно средство се предоставят табели с регистрационен номер, които следва да отговарят (като форма, размер и шрифт) на изискванията на БДС и Регламент (ЕО) № 2411/1998 г. на Съвета на Европа от 03.11.1998 г. Съгласно ал.8 на чл. 10, при загубване или открадване на табела(и) с регистрационен номер, отговаряща(и) на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591 или Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г., те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер, като старият регистрационен номер не се използва повторно. Граматическият анализ на цитираните разпоредби несъмнено показва, че след като загубването или кражбата дори само на една от регистрационните табели, има за последица регистрирането на превозното средство с нов регистрационен номер, то превозно средство, на което по една или друга причина липсва дори една от регистрационните табели, не може да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. Собственикът на такова превозно средство следва да се снабди с нови две регистрационни табели, при това с нови регистрационни номера, за да може да управлява превозното средство по пътищата. Ето защо, липсата дори само на предна регистрационна табела в случая, изпълва състава на административното нарушение по чл. 140, ал.1, от ЗДвП, когато този автомобил се е движил по пътя. Преди управление на МПС, водачът е задължен да констатира както техническата изправност на МПС, така и външната му цялост, която включва наличието на два броя регистрационни табели, трайно и сигурно прикрепени на съответните, предвидени за това места. Т.е. санкционната норма, която е относима към установените факти е тази на чл.175 ал.3 от ЗДвП, тъй като липсва предна регистрационна табела.

В конкретния случай описаните в АУАН и НП факти, а именно управление без поставена предна регистрационна табела на определеното за това място, което води до приложимост на санкционната норма на чл.175 ал.1 т.1 от ЗДвП, изисква наличие на предна регистрационна табела, която обаче не е поставена на опреденото за това място, съобразно чл.10 ал.5 от Наредба № I-45/ 24.03.2000г., каквото нарушение не е установено да е извършено от Р.. Ето защо решението на районния съд  като правилно следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 74 от 30.05.2018 г., постановено по НАХД № 94 по описа за 2018 г. на Районен съд – Левски.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.