ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 953

гр. Плевен , 18.07.2018  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети  юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                                 Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №660  по описа  на Административен съд-Плевен за 2018 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на И.Й.Г., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Ловеч срещу Началника на Затвора - Ловеч, с която е предявен иск за заплащане на обезщетение в размер на 1500 лв. за причинени неимуществени вреди, произтичащи от действия на затворническата администрация.

            Исковата молба е била депозирана първоначално в Районен съд – Плевен, който прекратил образуваното пред него съдебно производство по гр.д. № 3089/2018г. по описа на съда като приел, че се касае за предявен иск на осн. чл. 1ал.1 от ЗОДОВ и го изпратил на АС - Плевен по подсъдност, където е образувано настоящото административно дело.

Видно от приложеното копие от искова молба и  съобщение, ищецът И.Й.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч   иск срещу Административен съд-Плевен за   присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство  по административно дело № 539/2015 г. на Административен съд –Плевен. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г., по което е постановено решение. Срещу него е подадена въззивна жалба и е образувано в.гр.д. №375/2018г. по описа на ОС - Плевен като делото е насрочено за разглеждане на 04.07.2018г. и към момента съдебното производство не е приключило с влязъл в сила акт.

Налице е висящо съдебно производство, по което страни са Административен съд – Плевен и И.Й.Г.. Принадлежността на съдия-докладчика  към състава на Административен съд-Плевен-ответник по предявения от Г. иск може да породи основателни съмнения в неговата безпристрастност.

 Предвид изложеното, настоящият състав на съда намира, че следва да се отстрани от разглеждането на делото, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност.

В Административен съд-Плевен работят по щат общо шест съдии.  Предвид че всички съдии от Административен съд – Плевен последователно са се отвели и няма съдебен състав, който може да  разгледа делото, настоящото дело следва да се изпрати на осн. чл. 133 ал.6 от АПК на Върховния административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

Воден  от горното и на  осн.  чл. 22, ал. 1 т.6 от ГПК вр. чл. 144 от АПК съдът 

       

                                          О П Р Е Д Е Л И:                                               

 

Отстранява съдия Катя Арабаджиева  от  разглеждането на административно дело № 660 г. по описа за 2018 година на Административен съд – Плевен.

Прекратява производството по административно дело № 660  по описа на Административен съд- Плевен за 2018 год.

Изпраща делото на Върховен административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

Определението не подлежи на обжалване.            

 

 

 

                                                           СЪДИЯ: