ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

938

гр.Плевен, 17.07.2018 година

 

Административен съд – Плевен,  ІІ- ри касационен състав, в закрито заседание на седемнадесети юли две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Иванова ч.к.адм.дело № 654 по описа за 2018 г. на Административен съд – Плевен, и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл. 229 вр. чл.166, ал. 3  от АПК.

Производството по делото е образувано по подадена частна жалба от ЧПТК „Марен“ със седалище и адрес на управление с. Новачене, общ. Никопол, ул. „Г. Димитров“ № 41, представлявана от инж. Г.И.Д. – председател на УС на ЧПТК „Марен“, по частна жалба от  Ю.Д.С. *** и по частна жалба от Земеделска кооперация „Осъм 15“ с ЕИК 203624658, със седалище и адрес на управление с. Бацова махала, община Никопол, ул. „Ал. Стамболийски“ № 55, представлявана от председателя В.А.Е. срещу определение  № 174/11.06.2018 год., постановено по гр. дело № 358/2018 год., Районен съд-Никопол, с което е  отхвърлено искането на ЗК „Осъм“ 15 с. Бацова махала, на Ю.Д.С. *** и на ЧТПК „Марес“ – с. Новачене за спиране на допуснатото предварително изпълнение на заповед № 168/23.05.2018 г. на Кмета на Община - Никопол, в частта й за проведения търг за отдаване под наем на земеделски земи относно участък № 12, и във всичките й части.

В частната жалба от ЧПТК „Марен“ със седалище и адрес на управление с. Новачене, общ. Никопол, ул. „Г. Димитров“ № 41, представлявана от инж. Г.И.Д. – председател на УС на ЧПТК „Марен“, са изложени съображения за отмяна на определението, отнасящо се за ЧПТК „Марен“ – с. Новачене. Навеждат се доводи за опорочаване процедурата по провеждането на търга и наличие на конфликт на интереси. Прави се искане Административен съд – Плевен да разгледа отделно жалба № 39-5/5/ от 31.05.2018г. по описа на Община Никопол, както и да бъде назначена съдебно-икономическа експертиза.

В частната жалба на Ю.Д.С. ***, се излагат доводи за неправилност и незаконосъобразност на съдебния акт. Твърди се, че съда не е взел предвид факти и обстоятелства, които са от значение за спора и които са довели до едностранчиви и неправилни изводи. Посочва се, че намаляването на ползваната общинска земеделска земя ще доведе до сериозни, значителни и трудно  поправими вреди – намаляване броя на отглежданите животни, невъзможност да се поддържа наетата работна ръка и неизпълнение на поети по договор ангажименти. В заключение се моли да бъде отменено Определение № 174/11.06.2018г. на РС – Никопол и да бъде спряно предварителното изпълнение на обжалваната заповед на кмета на Община Никопол чрез отмяна на допуснатото предварително изпълнение на раздел ІІІ от атакувания акт.

В частната жалба от Земеделска кооперация „Осъм 15“ с ЕИК 203624658, със седалище и адрес на управление с. Бацова махала, община Никопол, ул. „Ал. Стамболийски“ № 55, представлявана от председателя В.А.Е., са изложени доводи за неправилност и незаконосъобразност на съдебния акт. Посочва се, че основния мотив за отхвърлянето на жалбите е, че срока за отдаване под наем е една година и това ще има за последица несключването на договори за наем на тези земи до постановяване на решение относно законосъобразността на издадената заповед, като се твърди, че това обстоятелство не отговаря на действителността. Излагат се обстоятелства, в подкрепа на извода, че съда е постановил едно неправилно и незаконосъобразно определение, като не се е съобразил с всички обстоятелства, съдържащи се в административната преписка. Прави се искане да бъде отменено Определението на Районен съд – Никопол и да бъде спряно предварителното изпълнение на обжалваната заповед на Кмета на Община Никопол, чрез отмяна на допуснатото предварително изпълнение на раздел ІІІ от административния акт.

По частната жалба е постъпило писмено възражение от Община Никопол, представлявана от кмета д-р В. Д. Ж., в което се поддържа становище за неоснователност на жалбите и се претендира да се остави в сила оспореното определение. Навеждат се доводи, че процедурата касае отдаване под наем на земеделски земи, за които в срок до 30.07.2018г. следва да бъде сключено споразумение по смисъла на чл. 37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2018/2019г. и обжалването на заповедта, с която са обявени резултатите, ще отложи сключването на договори за наем и ще последва значителна вреда на Община Никопол.

Постъпило е и допълнително становище от ЧПТК „Марен“, в което  се преповтарят изложените доводи в частната жалба, с която е сезиран Административен съд – Плевен.

Частните жалби са подадени от надлежни страни и в срока по чл. 166, ал. 3 АПК, поради което са процесуално допустими.

Разгледани по същество са неоснователни.

С определение № 174/11.06.2018 год., постановено по гр. дело № 358/2018 год., Районен съд-Никопол, е  отхвърлено искането на ЗК „Осъм“ 15 с. Бацова махала, на Ю.Д.С. *** и на ЧТПК „Марес“ – с. Новачене за спиране на допуснатото предварително изпълнение на заповед № 168/23.05.2018 г. на Кмета на Община - Никопол, в частта й за проведения търг за отдаване под наем на земеделски земи относно участък № 12, и във всичките й части. За да постанови този резултат съдът е приел, че предмет на  публичният търг, в резултат, на който е издадената заповед са земеделски земи – общинска собственост, находящи се в землищата на с. Бацова махала с. Въбел, с. Дебово и др., като всички тези имоти се отдават под наем за срок от една стопанска година /2018-2019 г./. Проведеният публичен търг за отдаване под наем на конкретните земеделски имоти е само за стопанската 2018-2019 г. Съдът е приел, че спирането на предварителното изпълнение на заповедта, дори и в частта само за земеделските земи в землищата, за които кандидатстват молителите, ще има за последица несключване на договори  за отдаване под наем на тези земи до постановяване на решение за законосъобразността на заповедта по подадената от ЧПТК „Марен“ – с. Новачене жалба срещу същата.  Според съда това означава, че при спазване на законоустановените срокове за движение и решаване на делата, че при всички случаи спорът за законосъобразността на заповедта ще бъде решен окончателно не само след срока по чл. 37б, ал. 3 от| ЗСПЗЗ /който вече е изтекъл – 31 юли 2018 г./ но и след срока по чл. 37в, ал. 4 от с.з., за създаване на масиви за ползване – 10 октомври 2018  г.  Създаването на масиви е необходими, за да може практически да се обработва земята, тъй като парцелите са с малки единични размери и самостоятелното им обработване е невъзможно. Съдът е приел, че спирането на  изпълнението ще възпрепятства и хипотетичното самостоятелно ползване на всеки един от имотите, тъй като въпросът за законосъобразността на заповедта  практически не може да бъде решен с окончателен съдебен акт преди 10 октомври 2018 г. – началото на стопанската 2018-2019 г., за която е проведен търгът. Т.е. за същата стопанска година няма да се  сключат договори, земята няма да се обработва  и за собственика – общината ще настъпят значителни и фактически и непоправими имуществени вреди.

 Районен съд – Никопол е приел, че молителят ЧПТК „Марен“ с. Новачене следва да докаже, а съдът да установи, че предварителното изпълнение на заповедта ще му причини значителна или трудно поправима вреда, за да отмени допуснатото изпълнение. Приел е, че в тежест на страната, която е поискала спиране е да обори презумцията на чл. 60 АПК и да докаже наличието на основанията по чл. 166, ал. 2 от АПК, а не обратното. Съдът е счел, че от изложенията на молителя, не е ясно дали се твърди, че от предварителното изпълнение на заповедта могат да настъпят за тях значителни или трудно поправими вреди, както и, че не са представени доказателства за накърняване на особено важен интерес, противопоставим на значимите права, които законът охранява.

Настоящата инстанция намира, че определението е правилно, тъй като нито един от частните жалбоподатели не е представил доказателства относно вредите, които би претърпял от допуснатото предварително изпълнение на процесната заповед. В жалбата на ЧПТК „Марен“ с.Новачене се говори по принцип за значителни вреди и се излагат доводи относно законосъобразността на заповед № 168/23.05.2018 година на кмета на Община Никопол, която не е предмет на разглеждане от АС Плевен, като не се представят данни за характера на вредите и размер. Липсват доказателства за евентуални вреди, които биха претърпели и другите двама частни жалбоподатели, като се излагат само доводи относно законосъобразността на проведения търг и допуснатите нарушения, които доводи както бе посочено по-горе са неотносими.

С оглед гореизложеното настоящият съдебен състав счита, че определението е правилно постановено и не са налице основанията за отмяна

ПредвиД горепосоченото и на основание чл. 221, ал. 2, предл. 1 във връзка с чл. 236 АПК , Административен съд Плевен , ІІ касационен състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя в сила определение  № 174/11.06.2018 год., постановено по гр. дело № 358/2018 год.на Районен съд-Никопол.

Определението да се съобщи на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.