РЕШЕНИЕ

№ 548

град Плевен, 25 Септември 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Иво Радев изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 653/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от ОД на МВР -  Плевен срещу решение № 77/11.05.2018 г. по а.н.д. № 22/2018 г. по описа на Районен съд гр. Кнежа  с доводи, че решението на първоинстанционния съд е неправилно и необосновано, като направените изводи не съответстват на събраните по делото доказателства.  Счита се, че не е установена изцяло точната фактическа обстановка, тъй като са налице значителни разминавания между свидетелските показания, а не е направена очна ставка между свидетелите. Твърди се, че съдът не е дал вяра на свидетелските показания на свидетели, посочени от жалбоподателя, като не е кредитирал свидетелските показания на трима полицейски служители, които са свидетели очевидци на извършените нарушения. Посочва се, че свидетелските показания на полицейските служители са логични и непротиворечиви, докато от друга страна, свидетелските показания на другата група свидетели са противоречиви и неясни. Твърди се, че втората група свидетели са близки роднини на жалбоподателя и от техните показания е видно, че е направен опит да се подкрепи защитната теза на Х.Н.. Сочи се, че Районен съд гр. Кнежа не е взел предвид показанията на свидетеля Д., който твърди, че жалбоподателят не е бил седнал в „нон-стопа“ и пред него не е имало нищо поръчано. Твърди се, че не е взет в предвид и факта, че проверката е извършена непосредствено след като автомобилът е бил паркиран. Излагат се доводи, че след като са били налице съществени разминавания между показанията на полицейските служители и тези на свидетелите М. и Ц. относно фактическата обстановка по случая, то Районен съд гр. Кнежа е следвало да извърши очна ставка, за да установи реалната фактическа обстановка. Посочва се, че са налице свидетелските показания на трима полицейски служители, които са логични и непротиворечиви и от които се установява по несъмнен начин, че именно Н. е бил водач на МПС на 26.08.2018 г., тъй като непосредствено са го възприели да шофира, видели са го как излиза от мястото на водача на МПС и проверката му е била извършена непосредствено след това. Моли се съдът да отмени решение № 77/11.05.2018 г. на Районен съд гр. Кнежа, постановено по а.н.д. № 22/2018 г. по описа на същия съд като неправилно и необосновано или съдът да върне делото  за ново разглеждане на първа инстанция.

В  съдебно заседание касаторът  - ОД на МВР -  Плевен, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – Х.Д.Н.,***  не се явява, представлява се от адв. Г., който намира жалбата за неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че  касационната жалба е основателна.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено  наказателно постановление №17-0938-004358 от 07.09.2017 г. на началник група към ОДМВР-Плевен, с което на Х.Д.Н.,***, за това че на 26.08.2017 г. в 02.40 часа в гр. Кнежа като водач на лек автомобил „БМВ“ с рег. № ЕН ***КК е отказал проверка с техническо средство за употреба на алкохол в кръвта  -  нарушение на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП ,  не съобразява поведението си с пътните знаци и маркировка – нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП и не спира за престо или паркиране в населено място най –вдясно по посоката на движение – нарушение н чл. 84, ал. 3 от ЗДвП, и на основание  чл. 174, ал. 3, предложение първо от ЗДвПе наложено наказание глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, наказание по чл. 183, ал. 2, т. 2  от ЗДвП – глоба в размер на 20 лева и  наказание по чл. 183, ал. 2, т. 1 от ЗДвП  - глоба в размер на 20 лева и са отнети 12 контролни точки.

         РС-Кнежа, за да отмени НП  е приел, че е налице процесуално нарушение при съставяне на АУАН, тъй като наказаното лице няма качеството на „водач“ по см. на ЗДвП, тъй като самоличността му е установено в магазина „Нон стоп“ в гр. Кнежа, а не е спрян при движение на автомобила.

         Настоящата инстанция намира, че неправилно съдът е приел, че Х.Н. няма качеството на „водач“ към датата на проверката. От свидетелските показания на Д., М. М. и Е. С. безспорно  е установено, че те са били свидетели на управлението на МПС от Н. и проверката им е свързани именно с възприетите от тях нарушения, които са описани като извършени от лицето. Фактът на управление на МПС от наказаното лице не се отрича и от свидетеля К. М. и в случая Х.Н. е водач по смисъла на §6, т. 25 от ДР на ЗДвП, съгласно който „водач“ е лице, което управлява пътно превозно средство….“ Като в случая управлението на автомобила е възприето непосредствено от полицейските служители и не се отрича от лицето, возило се в автомобила .

         Настоящата инстанция намира, че решението следва да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, тъй като не е разгледано по същество и касационната проверка за съответствие с материалния закон е невъзможна.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 222, ал.2, т. 1 от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 77/11.05.2018 г., постановено по а.н.д. № 22/2018 г. по описа на Районен съд гр. Кнежа.

Връща делото за ново разглеждане от друг състав на РС Кнежа.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

 

                                                                                                      2.