РЕШЕНИЕ № 621

гр. Плевен, 16 Октомври . 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и пети септември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Цветанка Дачева и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 641 по описа на съда за 2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на А.А.С. чрез адв. Л.Н. срещу решение № 401/23.05.2018 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 765/2018 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 1759/07.03.2018 г. на Зам. кмета на Община Плевен, с което е наложено, на основание чл. 25, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 3, т. 4 от Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Плевен, на А.А.С. *** административно наказание глоба в размер на 300 /триста/ лева.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно. Счита, че за да постанови своето решение РС – Плевен е достигнал до неправилни изводи от фактическа и правна страна, тъй като от събраните по делото писмени и гласни доказателства е видно, че нито контролния орган, нито наказващия орган е ангажирал по делото доказателства, че касаторът в проверявания търговски обект кафе-аперитив „Калиенте“ е изпълнявал длъжността „дисководещ“ на заведението. Счита, че с оглед на разпределяне на доказателствената тежест това е безспорно вменено задължение на наказващия орган, който преди да издаде или да не издаде наказателно постановление, следва да установи всестранно и пълно всички факти и обстоятелства по отношение на дееца, деянието и приложимия материален закон, като в случая това не е сторено в изискуемата от закона пълнота, което води до незаконосъобразност, както на издаденото НП, така и на първоинстанционното решение, с което процесното НП е потвърдено изцяло. Счита, че съдът е достигнал до неправилен извод от фактическа и правна страна и неправилно и незаконосъобразно е приел, че касаторът е лице, което съобразно разпоредбата на чл. 3, т. 4 от Наредба № 1 на ОбС – Плевен, може да извърши административно нарушение и съответно да търпи административна санкция, тъй като правният анализ на горепосочената правна норма сочи, че такива адмнистративноотговорни и съответно административнонаказани лица могат да бъдат само „ползвателите“ на заведения за развлечения, като от установената фактическа обстановка е видно, че касаторът няма това качество. Счита, че следователно се налага изводът, че в конкретния случай касаторът не може да има качество на извършител на административно нарушение визирано в чл. 3, т. 4 от Наредбата на ОбС – Плевен и съответно да носи административна отговорност по чл. 25, ал. 1, т. 4 от същата Наредба. Счита, че достигайки до противоположен извод първоинстанционния съд е постановил едно неправилно, необосновано и незаконосъобразно, в нарушение на материалния закон решение, което по реда на проверката му по касационен ред следва да бъде отменено изцяло. Моли да бъде отменено оспореното решение, както и наложената административна санкция на А.А.С. с всички следващи от това законни последици.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява и несе представлява.

Ответникът – Община Плевен, редовно призован, се представлява от юрисконсулт П. с пълномощно на л. 12 от делото. Намира, че оспореното съдебно решение е правилно и съответно на закона, като и че самото НП е правилно и законосъобразно, поради което моли да  бъде оставено в сила решението на РС-Плевен.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първостепенния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

         Касаторът е санкциониран, за това че 04.02.2018 г. около 03:00 часа в гр. Плевен, ул. „Иван Вазов“ № 11 в кафе-аператив „Калиенте“, като дисководещ на заведението озвучава с аудиотехника, с което е нарушил нощната тишина и почивка на живущите наоколо. Нарушение на чл.3, т4 от Наредба № 1 на Общински съвет Плевен, за което е санкциониран съгласно чл. 25, ал.1, т.1 от същата Наредба.

         Решаващият съд е приел, че нарушението е доказано по несъмнен начин, при констатирането му и при издаването на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, правилно е издирен и приложен материалния закон, поради което е потвърдил НП.

Настоящият съд споделя напълно изводи, че нарушението е извършено от настоящия касатор и че той следва да понесе административно наказателната си отговорност. Но в случая е приложимо правилото за действието на по-благоприятния закона.

Съгласно императивната разпоредба на  чл. 3, ал. 2 от ЗАНН, ако до влизане в сила на НП последват промени в приложимата материалноправна норма, прилага се тази, която е по-благоприятна за нарушителя. Процесното наказателно постановление съгласно чл. 64, б."в" ЗАНН не е влязло в сила към момента на влизане в сила  е налице  изменението на Наредба № 1, като чл. 25 от наредбата е отменен с Решение № 9043/03.07.2018 г. по адм. д. №8074/2017 г. на Върховен административен съд, в сила от 03.07.2018 г. Следователно не е налице санкционна норма по тази Наредба, която да бъде приложена в случая.

         На основание горното настоящият касационен състав намира, че решението на първоинстанционния съд е постановено при правилна преценка на фактите и правилно прилагане на материалния закон и съдопроизводствените правила, действали към момента на постановяване на първоинстанционното решение, но предвид прякото приложение на  чл. 3, ал. 2 от ЗАНН и отмяна на разпоредбата на чл. 25, от наредба № 1 на ОбС Плевен, което е в сила в сила от 03.07.2018 г., то следва да бъде отменено.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 401/23.05.2018 г., постановено по н.а.х.д. № 765 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2018 г. И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  № 1759/07.03.2018 г. на Зам. кмета на Община Плевен, с което е наложено, на основание чл. 25, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 3, т. 4 от Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Плевен, на А.А.С. *** административно наказание глоба в размер на 300 /триста/ лева.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.