Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 540

 

гр. Плевен, 21 Септември 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на четиринадесети септември две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

   КАТЯ АРАБАДЖИЕВА            

                           

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

 

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Касационно административно-наказателно дело № 639/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на К.П.С. *** срещу Решение № 453 от 13.06.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1071/2018г. по описа на съда.

Касаторът обжалва решението в частта, с която съдът е потвърдил Наказателно постановление № 18-1772-000003/27.03.2018г.  на Началникът на Първо РУП- Плевен към ОД на МВР – гр. Плевен, с което на К.П.С. *** са наложени административни наказания  1) на осн. чл.183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДвП „глоба” в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а ал.1 от ЗДвП; 2) на осн. чл. 183 ал.4 т.6 от ЗДвП „глоба“ в размер на 50 лв. за нарушение на чл. 104а от ЗДвП; 3) на осн. чл. 185 от ЗДвП „глоба“ в размер на 20 лв. за нарушение на чл. 139 ал.2 т.4 от ЗДвП; 4) на осн. чл. 185 от ЗДвП „глоба“ в размер на 20 лв. за нарушение на чл. 139 ал.2 т.4 от ЗДвП, затова че на 28.02.2018г., в 12:30ч. в с. Бохот, ул. „Иван Вазов“ до № 7, посока на движение ул. „Пирогов“  управлява лек автомобил „Опел Вектра“ с Рег. № ЕН***ВР, като извършва следните нарушения: 1. управлява без поставен обезопасителен колан по време на движение, с който автомобила е оборудван; 2. говори по мобилен телефон без устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете по време на движение; 3. автомобила не е оборудван с пожарогасител и светоотразителна жилетка.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност, поради допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и нарушение на материалния закон – касационни отменителни основания по чл. 348 ал.1 т.1 и т.2 от НПК.  Сочи, че съдът се е позовал на обективност и безпристрастност на свидетелските показания, без да събере исканите с жалбата доказателства за съставени актове в присъствието винаги на служителите Н. Х. или Х. И. за периода 09.02.2018г. – 12.04.2018г., като три от тях са отново за управление без обезопасителен колан и ползване на мобилен телефон по време на движение. Твърди, че служителите използват, че когато пътува сам няма свидетели, с които да обори техните констатации. Това показва тенденциозно отношение с цел да му бъде отнето впоследствие свидетелството за правоуправление, както и е станало на 12.04.2018г. Моли да се отмени решението на районния съд, а по същество – НП да бъде отменено.

Ответникът по касация – Областна дирекция на МВР – гр. Плевен не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и предлага да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно. Съдът е събрал относимите доказателства и фактическата обстановка по случая е напълно изяснена. Правилни са и изводите на първоинстанционния съд по фактите и тяхната правна квалификация.

Съдът не е допуснал твърдяните от касатора съществени процесуални нарушения, тъй като е приключил съдебното дирене едва след като жалбоподателят е заявил, че няма да сочи други доказателства и иска да се приключи съдебното дирене, което означава, че не поддържа останалите доказателствени искания в жалбата. Съдът е разпитал в качеството на свидетели актосъставителя – И. О. и свидетеля по акта – Н. Х., както и присъствалия при проверката друг полицейски служител – Х. И.. Съдът е основал изводите си за доказаност на визираните в НП четири нарушения на ЗДвП въз основа на подробните, конкретни и пълни свидетелски показания на тези трима свидетели, които изцяло кореспондират помежду си и категорично потвърждават вписаните в акта констатации, че жалбоподателят на посочената дата е управлявал автомобила без поставен обезопасителен колан по време на движение, говорил е по мобилен телефон, а автомобила не е бил оборудван с пожарогасител и светоотразителна жилетка. С тези деяния жалбоподателят е осъществил състав на сочените нарушения, за които обосновано и законосъобразно е наказан с предвидените в закона наказания, чийто размер е фиксиран. Правилно съдът е отхвърлил като недоказана тезата на жалбоподателя, че не е извършил тези нарушения, тъй като той не е ангажирал никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Решението на Районен съд – Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 453 от 13.06.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1071/2018г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.