О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

989

гр. Плевен, 26.07.2018г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и шести юли  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 634/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на Х.Ж.П. *** срещу отказ на ОД на МВР – Плевен да издаде лична карта на Х. и Х. Ж.П. съгласно Постановление на прокуратурата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК.

В жалбата е посочен подател Х.Ж.П. с ЕГН **********, но е подписана с три различни имена – Х., Х., Х. Ж.П. и съдържа разнопосочни, объркани и неясни твърдения, не е формулирано ясно и смислено искане.

След преглед на подадената жалба по предварителните въпроси за редовност и допустимост, съдът е оставил жалбата без движение на осн. чл. 158 ал.1 от АПК с указания в 7-дневен срок  от съобщението жалбоподателят да внесе д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен и да приложи платежния документ по делото. Да посочи конкретно кой акт, действие или бездействие на кой орган на ОД на МВР – Плевен обжалва във връзка с издаването на лична карта, в какво се състои незаконосъобразността му и какво е искането към съда. А ако обжалва отказ на ОД на МВР – Плевен за издаване на лична карта, да посочи кога е подал заявление за издаването на лична карта и от чие име. Предупреден е и за последиците при неизпълнение на указанията.

В същото време съдът е изпратил препис от жалбата, допълнението и приложенията на ОД на МВР – Плевен за становище в 7-дневен срок и комплектоване на административната преписка във връзка с подадено искане от жалбоподателя за издаване на лична карта. Указано е да приложи справка от АИС – БДС за издадените лични карти на лицето, посочено в жалбата. Съдът е изискал служебна справка от НБДН по посоченото ЕГН на жалбоподателя. Според приложената справка се установява, че под ЕГН ********** е регистрирано лицето Х.Ж.П. *** и няма данни за други имена на същото лице.

В указания срок жалбоподателят е внесъл д.т., подал е допълнение с уточнението, че е подал до ОД на МВР – Плевен 2 писма, на които не е отговорено. Твърди, че служителките поискали акт за раждане за това име и той го представил като го представя и на съда, но такъв акт т.е. удостоверение за раждане не е приложено. Твърди, че е налице отказ за издаване на документите и липса на изричен мотивиран отказ. Следват няколко разнопосочни твърдения, че изплаща чужд кредит на името на Х. Ж.П., на когото е издадена кредитна карта от ПИ Банка, неясни, объркани и неконкретизирани претенции за участие и възнаграждение по научен проект и защита на интелектуална собственост и относно представителството на фирма Синергетика от три физически и 3 юридически лица, без конкретизация.

 Така жалбоподателят не  е отстранил констатираните нередовности по чл. 150 ал.1 т.5, т.6 и т.7 от АПК – не е посочил конкретен предмет на оспорване, в какво се състои неговата незаконосъобразност и какво е искането към съда, поради което жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати на осн. чл. 158 ал.3 от АПК.

Но доколкото от съдържанието на жалбата може да се извлече оплакване за оспорване на мълчалив отказ за издаване на ЛК на жалбоподателя под името Х. и Х. Ж.П., както е посочен в приложеното постановление на прокуратурата, съдът съобрази следното:

Според приложената справка от Национална база данни „Население“ се установява, че под ЕГН ********** е регистрирано лицето Х.Ж.П. *** и няма данни за други имена на същото лице. Т.е. лице или лица с други имена, регистрирани в регистъра за население по посоченото ЕГН не съществуват. Имената Х. и Х., с които е посочено лицето в приложените постановления на прокуратурата, очевидно се дължат на грешка при изписването им, не се отнасят за друго лице, а именно за жалбоподателя т.е. касае се за допусната явна фактическа грешка.

От приложената разписка за доставяне се установява, че жалбоподателят е подал молба от 17.07.2018г. до ОД на МВР – Плевен със съдържание, идентично на подадената до съда жалба и това е станало след образуване на настоящото дело, видно от посочването на номера на делото и то, след като е получил съобщение с указанията на съда за уточнения от същата дата – 17.07.2018г.

Видно от становището на ОД на МВР – Плевен и приложената справка от сектор „Български документи за самоличност“ на жалбоподателя Х.Ж.П. с ЕГН ********** е издаден документ за самоличност – Лична карта № 642630127 на 22.07.2011, връчен на 23.08.2011г., която е безсрочна и валидна и не е обявена за загубена, открадната, повредена или унищожена. Към 17.07. 2018г. т.е. преди датата на подаване на жалбата ( 02.07.2018г.) жалбоподателят не е подавал искане за издаване на ЛК.

Заявлението се подава по образец, такова не е подадено и регистрирано в ОД на МВР. Изпращането на жалбата до ОД на МВР – Плевен с обратна разписка не може да служи за такова заявление.

Предвид горното съдът счита, че на жалбоподателя Х.Ж.П. с ЕГН ********** е издаден документ за самоличност – лична карта, която е валидна и безсрочна. Видно от справката от НБДН не съществува друго лице под горното ЕГН с имена Х. или Х. Ж.П.. Затова както преди, така и след подаване на жалбата в ОД на МВР – Плевен не е регистрирано подадено заявление за издаване на ЛК от жалбоподателя с посочените две различни имена. Поради това не е налице формиран нито мълчалив, нито изричен отказ за издаване на ЛК на жалбоподателя, а той притежава такъв документ за самоличност и затова не е налице нито акт, подлежащ на оспорване, нито за жалбоподателя съществува правен интерес от оспорването.

Затова жалбата се явява недопустима по отношение на искането за издаване на ЛК и на осн. чл. 159 т.1 и т.4 от АПК следва да се остави без разглеждане, а производството да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ без разглеждане жалбата на Х.Ж.П. *** срещу отказ на ОД на МВР – Плевен да издаде лична карта на Х. и Х. Ж.П. съгласно Постановление на прокуратурата.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 634/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :