ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 952

гр. Плевен , 18.07.2018  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети  юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                                 Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №628  по описа  на Административен съд-Плевен за 2018 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на Е.Ц.И., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Плевен срещу Иван Петков - Началник на Затвора - Плевен, с която е предявен иск за заплащане на обезщетение за причинени неимуществени вреди (чувство на унижение, отхвърленост, пренебрежение и незачитане на човешкото достойнство), произтичащи от описани действия на затворническата администрация във връзка с нанесен му побой в килията на 01.10.2017г. Твърди, че не му било оказано съдействие за изваждане на медицинско свидетелство, поради което бил принуден да подаде молби до ГДИН и Административен съд – Плевен за прекратяване на жестокото и нечовешко отношение и повикал родителите си. На проведената среща началникът на затвора коментирал, че е писал глупости в жалбите и му ги върнал, а не ги придвижил, с което нарушил неприкосновеността на кореспонденцията и не изпълнил задълженията си.

Исковата молба е била депозирана първоначално в СГС, който прекратил образуваното пред него съдебно производство по гр.д. № 5564/2018г. по описа на съда като приел, че се касае за предявен иск на осн. чл. 1ал.1 от ЗОДОВ и го изпратил на АС - Плевен по подсъдност, където е образувано настоящото административно дело.

Исковата претенция по настоящото дело е насочена срещу Началника на затвора-гр.Плевен, който е пряк началник на съпруга на съдията-докладчик, който се намира в трудови правоотношения с ГДИН. Предвид изложеното, съдия-докладчикът намира, че следва да се отведе от разглеждането на делото, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност.

В Административен съд-Плевен работят по щат общо шест съдии.  Предвид че всички съдии от Административен съд – Плевен последователно са се отвели и няма съдебен състав, който може да  разгледа делото, настоящото дело следва да се изпрати на осн. чл. 133 ал.6 от АПК на Върховния административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

Воден  от горното и на  осн.  чл. 22, ал. 1 т.6 от ГПК вр. чл. 144 от АПК съдът 

       

                                          О П Р Е Д Е Л И:                                               

 

Отстранява съдия Катя Арабаджиева  от  разглеждането на административно дело № 628 г. по описа за 2018 година на Административен съд – Плевен.

Прекратява производството по административно дело № 628  по описа на Административен съд- Плевен за 2018 год.

Изпраща делото на Върховен административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

Определението не подлежи на обжалване.           

 

 

 

                                                           СЪДИЯ: