О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

882

 

гр.Плевен, 09.07.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, II-ри състав, в закрито съдебно заседание на девети юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 603/2018г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано въз основа на жалба от П.Х.Д. ***, подадена чрез Кмета на с. Сомовит, обл. Плевенска до настоящия съд. В същата се излагат твърдения относно отправено искане от жалбоподателя до Кмета на с. Сомовит, във връзка с издаване на удостоверение за наследници и акт за смърт, касаещи наследодателите на П. С. В. от с. Сомовит. С  втора молба вх. рег. №2576/14.06.2018 г. жалбоподателят е поискал от съда да изиска административната преписка във връзка с подадената от него жалба, но в тази молба сочи, че жалбата е срещу ГРАО-  Кметство с. Сомовит.  

С определение № 847/25.06.2018г. съдът е указал на жалбоподателя да отстрани нередовностите по подадената жалба, като посочи изрично кой административен акт, респективно отказ /мълчалив или изричен/ за издаване на такъв оспорва и на кой административен орган; да уточни на коя дата, с каква молба и кой орган е бил сезиран, както и с какво искане. Горното представлява задължително изискване към съдържанието на жалбата по смисъла на чл.150, ал.1, т.5 и т. 7 от АПК. На г-н Д. е указано също така да внесе държавна такса в размер на 10 /десет/ лева по сметка на Административен съд- Плевен и да представи съответния платежен документ по делото.

Жалбоподателят е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания.

В указания срок по делото е постъпила уточнителна молба с вх. рег. № 2811/29.06.2018г., с която обаче не са направени указаните с определение № 847/25.06.2018г. уточнения. Изпълнено е единствено указанието да бъде внесена държавна такса за образуване на производството.

Съдът е изискал окомплектоване на подадената жалба с административната преписка, във връзка с което е постъпил отговор от Кмета на с. Сомовит, обл Гулянци /л.7/, от който е видно, че след извършена проверка не е установено подаване на искане до Кметство с. Сомовит, за издаване на удостоверение за наследници на лицето П. С. В., каквито твърдения са налице в подадената жалба.  От същият отговор и представените с него писмени доказателства се установява ѝ, че жалбоподателят П.Д. е наследник на Г. И. М., а с лицето П. В. е станал съсобственик заедно с жалбоподателя по отношение на неконкретизирани в отговора имоти, но не по наследство, а вследствие на правна сделка /покупко- продажба на идеални части от друг наследник на Г. И. М./.  Предвид горното е под въпрос и правният интерес на жалбоподателя да отправи твърдяното в жалбата искане към административният орган.

Наличието на подлежащ на оспорване акт е абсолютна процесуална предпоставка за съдебно производство. Липсата му води до недопустимост на образуваното такова. Ето защо съдът намира, че жалба от П.Х.Д. *** е недопустима за разглеждане на основание чл.159, т.1 от АПК, което съставлява основание за прекратяване на производството. Друго основание за оставяне без разглеждане на подадената молба и прекратяване на производството е неотстраняване на нередовностите в депозираната молба, посочени с определение № 847/25.06.2018г. на настоящия съд, поради което са налице предпоставките на чл.158, ал.3 АПК

         Воден от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от П.Х.Д. ***, подадена чрез Кмета на с. Сомовит, обл. Плевенска, в която се излагат твърдения относно отправено искане от жалбоподателя до Кмета на с. Сомовит, във връзка с издаване на удостоверение за наследници и акт за смърт, касаещи наследодателите на П. С. В. от с. Сомовит.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело 603/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: