РЕШЕНИЕ

490

град Плевен, 20 Юли 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на тринадесети юли  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЕЛКА БРАТОЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Цветанка Дачева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 601/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от А.М.Ж. *** чрез адв. М.Т. ***, срещу решение № 389/21.05.2018 г. по а.н.д. № 93/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен, с доводи, че решението на първоинстанционния съд е неправилно поради нарушение на материалния закон, необосновано и постановено в нарушение на процесуалните правила. Твърди се, че същото противоречи на доказателствата по делото и на установеното от тях действително положение. Счита, че е нарушен материалният закон. Смята, че съдът в противоречие със закона и процесуалните правила не е взел в предвид подробните и основателни оплаквания и доводи, направени в жалбата и в хода на делото пред първоинстанционния съд. Посочва, че обжалваното решение противоречи на доказателствата, които са оценени и тълкувани превратно и в нарушение на процесуалните правила за това. Твърди, ч е изводите не съответстват на доказателствата. Като неправилен се определя изводът на Районен съд гр. Плевен, че разпитаният по делото свидетел Лъчезар Тодоров бил направил пред съда неправилна интерпретация на фактите, които възприел в качеството си на очевидец на инцидента. Сочи, че тези показания не са възприети правилно от съда и това му е попречило да възприеме правилно фактическата обстановка, при която е настъпило ПТП. Навеждат се доводи, че няма произнасяне на съда и по искането на жалбоподателя наложената глоба да бъде намалена към предвиденият в закона минимум. Моли съдът да отмени първоинстанционното решение и да постанови такова, с което да отмени обжалваното наказателно постановление изцяло или да измени и намали наложената глоба до предвидения в закона минимум.

В съдебно заседание касаторът  - А.М.Ж. *** чрез адв. М.Т., не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР гр. Плевен, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че решението на Районен съд – Плевен по нахд 93/2018 г., с което е потвърдил НП следва да бъде отменено, тъй като по нахд 93/2018 г. на РС – Плевен е приложен протокол за ПТП и схема на ПТП № 49, от които се установява, че твърденията на А.Ж. са основателни и че именно лекият автомобил внезапно е изскочил пред него и по този начин товарният автомобил не е имал възможност да реагира.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 17-0938-005172/23.10.2017 г. на началник група към ОД на МВР – Плевен, Сектор „Пътна полиция“, с което  на А.М.Ж. ***, за това, че на 11.10.2017 г. управлявал в гр. Плевен, МПС –влекач „ДАФ“ с рег. № Х***, и като водач на визираното МПС около 10:40 часа, движейки на кръстовище образувано от бул. „Христо Ботев“ и ул. „Георги Кочев“ на ляв завой посока ЦСМП, не спазва необходимата дистанция пред намаляващия скоростта лек автомобил „Пежо 407“ с рег. № ЕН ***ВН, като го е ударил  в задна лява част, при което настъпило  пътнотранспортно произшествие с материални щети - нарушение на чл. 23 ал. 1 от ЗДП и на основание чл. 179 ал. 2 пр.2 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон. Първоинстанционният съд е обсъдил събраните писмени доказателства, свидетелските показания и е изложил мотиви относно кредитирането , които изцяло се споделят. Правилно е прието за установено, че е налице извършено нарушение и тъй като не е оспорен протокол за ПТП, то отразеното в него безспорно доказва, че касаторът управлява МПС без да спазва необходимата дистанция, което води до удар на движещия се пред него автомобил.

Неоснователни са доводите на касатора за допуснати от съда процесуални нарушения и неправилно интерпретиране на доказателствата, тъй като РС Плевен е обсъдил подробно същите, като е изложил подробни мотиви, а и не са ангажирани доказателства от Ж., които да оборят писмените такива.

Неоснователен е доводът на касатора, че съдът не се е произнесъл по искането за намаляване на наказанието. В случая съдът е извършил проверка относно обстоятелството, дали така доказаното нарушение е санкционирано с предвиденото в закона наказание, като намаляване на същото е недопустимо, тъй като съгласно чл. 179, ал. 2, предл. второ от ЗДвП който поради неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба в размер 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление т.е. глобата е определена, не е предвиден минимум и максимум и не е възможно изменение на същата.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 389/21.05.2018 г., постановено по а.н.д.  № 93/2018 г. на Районен съд -Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                      2.