РЕШЕНИЕ № 587

гр. Плевен, 04.10.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевен – първи състав, в открито съдебно заседание на единадесети септември две хиляди и осемнадесета година в състав:

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

при секретар Венера Мушакова, изслуша докладваното от съдията Богданова-Кучева административно дело № 584/2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 256 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ вр. чл. 86, ал.1, т. 3 и ал. 3, чл. 90 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Образувано е по жалба на К.И.И. *** срещу незаконосъобразно действие на затворническата администрация в ЗО „Атлант“ – Троян да му даде изходящ номер на негова жалба до Главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ от 27.04.2018 г.

Жалбоподателят сочи, че към 27.04.2018 г. е изтърпял наложеното му наказание „лишаване от свобода“ в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян, като на същата дата е подал жалба, адресирана до Главния директор на ГДИН- гр. София, чрез инспектор „СДВР“ на 4-та група при ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян. Посочва, че към жалбата е подал и заявление, отново чрез инспектора, с което е поискал от деловодството на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян да му бъде предоставен изходящ номер на жалбата, адресирана до Главния директор на ГДИН- гр. София. Сочи, че няколко дни след тези негови действия инспектор М. В. му е заявил, че жалбата му няма да бъде администрирана, защото не е била поставена в плик с пощенска марка, заявил му е също, че поради същата причина няма да му бъде предоставен и изходящ номер на жалбата. Сочи ще, че посочените по-горе, жалба и заявление, не са му били върнати и не са били администрирани и придвижени до съответните адресати от инспектор В.. Счита, че администрацията на затворническото общежитие е била длъжна да администрира подадената жалба до Главния директор на ГДИН и да му издаде изходящ номер. Счита, че не е изпълнена разпоредбата на чл. 77, ал. 1 от ППЗИНЗС, както и разпоредбата на чл. 72 от ППЗИНЗС. Счита, че тези бездействия на администрацията на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян накърняват негово право, дадено му в чл. 90, ал. 1 от ЗИНЗС, както и че е било нарушено правото му на кореспонденция, дадено му в чл. 75, ал. 1 от ППЗИНЗС. Моли, на основание чл. 257, ал. 2 от АПК, да бъде осъдена администрацията на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян да администрира и придвижи подадената от него жалба до Главния директор на ГДИН- гр. София на 27.04.2018 г., както и да му бъде издаден от деловодството на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян, поискания със заявление от 27.04.2018 г., изходящ номер на жалбата. Алтернативно моли да бъде осъдена администрацията на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян да му върне подадената жалба на 27.04.2018 г. до Главния директор на ГДИН, за да я подаде по пощата. 

Жалбоподателят е бил редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично. Поддържа жалбата и моли да бъде уважена. Представена е и писмена защита от адв. Й.П. от АК-Велико Търново, в която се обосновава незаконосъобразност на бездействието на администрацията на затвора  и се моли жалбата да бъде уважена.

Ответникът – Началникът на ЗО „Атлант“ – гр. Троян, редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява и не се представлява, не ангажира становище по жалбата.

Жалбата е допустима за разглеждане, депозирана от лице имащо правен интерес от извършвана на искането действие.

 Административен съд на гр. Плевен, първи състав, като провери законосъобразността на твърдяното бездействие, съобрази доводите на страните и представените доказателства, намира подадената жалба за неоснователна.

Няма спор между страните, че към месец април 2018 г. жалбоподателят е изтърпявал наказание по НК в ЗООТ „Атлант“,гр. Троян. Няма спор между страните, че в края на същия месец жалбоподателят е дал на инспектор социални дейности М.В. жалба до ГДИН незапечатана в пощенски плик. Посоченото се установява от обстоятелствената част на жалбата и становище на инспектора социални дейности М.В., приложено на л.20 от делото. Към посоченото становище е приложена и жалба /л. 21 от делото/ от настоящия жалбоподател адресирана до началник сектор ЗОЗТ Атлант, гр. Троян и с копие до ГДИН. Съдът е предявил това доказателства на жалбоподателя в съдебното заседание от 11.09.2018 г. и жалбоподателят е заявил, че именно до тази жалба се отнася оспорването и настоящото делото. Видно от приложеното копие жалбата има изх. № 431 от 08.05.2018 г. от ЗО“Атлант“ Троян и номер от затвора Ловеч 2645/09.05.2018 г.  Посоченото се допълва и от становището на инспектор социални дейности М.В. /л. 20 от делото/, от които се установява, че жалбите, дадени без пощенски плик до горестоящи органи в администрацията на затворите първо се докладват на началника на затвора, след което се препраща на адресата ,като инспекторът сочи, че именно така е постъпил.

Претенцията на жалбоподателя е, че жалбата му не е получила изходящ номер  и не е администрирана. Видно от приложено копие на л. 21 жалбата е получила изходящ номер и е достигнала до адресата си.

Следователно претендираното бездействие на администрацията на ЗО Атлант, гр Троян не е налице.

Производството е по реда  на чл. 256 от АПК. Нормата регламентира  правото на гражданин или организация на конкретни фактически действия от административен орган, които той е длъжен да извърши същите по силата на закон, но в продължение на 14 дни бездейства. Касае се до фактически действия, при които административния орган или длъжностно лице не се произнася с волеизявление и не се постановява административен акт.  Случаят е именно такъв – претендира се  фактическо действие – поставяне на изходящ номер на жалбата и администрирането й.

При производството за установяване на незаконосъобразно бездействие следва да се установи:  на първо място – има ли задължение за ответника по силата на закона да извърши исканите фактически действия (  в случая за даване на изходящ номер  на жалбата на И. и администриране на същата до адресата й); на второ място -  направено ли е по надлежния ред ли е такова искане от лицето (налице е устоно искане от жалбоподателя до инспектор В. за съдействие);  на трето място - извършени ли са  исканите фактически действия в 14-дневен срок от сезирането на компетентния орган за извършването им .

Съгласно чл.86 ал.1 т.3 и ал.3 от ЗИНЗС и чл.75 ал.3 от ППЗИНЗС, лишените от свобода имат право на кореспонденция, която не подлежи на контрол на писменото съдържание, като писмата се изпращат и получават от инспектор „СДВР“, който проверява за наличие на неразрешени вещи. В чл.90 ал.3 и ал.4 от ЗИНЗС е предвидено, че пощенските разходи за кореспонденция на лишените от свобода са за тяхна сметка, като само за тези за които е установено, че нямат средства, разходите за кореспонденция са за сметка на мястото за лишаване от свобода. Съгласно чл.77 ал.1 от ППЗИНЗС, молбите и жалбите на лишените от свобода се завеждат в специална книга, в която се отбелязват датата на получаването и изпращането, като срокът за изпращане е три дни (ал.2). А нормата на чл.77 ал.3 урежда, че пощенските разходи за молбите и жалбите са за сметка на лишените от свобода освен за лицата, за които е установено, че нямат средства, набрани от полагащото им се възнаграждение или получени по установения ред от близки, познати или трети лица. 

Налага се извод, че е безспорно правото на лицата лишени от свобода да водят кореспонденция.  Последната следва да е поставена в пощенски плик, като разходите за изпращането й са за сметка на подателя.

В конкретния случай, няма спор между страните, че настоящия жалбоподател е дал жалбата си без пощенски плик на инспектора социални дейности М.В. и го е помолил да я придвижи. Инспекторът е уведомил жалбоподателя, че тъй като дава жалбата без плик това възпрепятства бързото й изпращане. Все пак жалбата е получила изходящ номер и е изпратена на началника на затвора Ловеч, като горестоящ орган за разрешаване на спора /инцидента/, изложен в жалбата. Жалбата има собствено ръчно написана дата от жалбоподателя в долния й ляв ъгъл, която е 26.04.2018 г., в жалбата си до съда лицето твърди, че е предал същата на инспектора на 27.04.2018 г., от която дата тече срока за администрирането й. Жалбата е администрирана на 08.05.2018 г., видно от изходящия и номер, поставен в горения и ляв ъгъл. И доколкото жалбата е изпратена ведно с допълнителни материали /становище№162/08.05.2018 г. от Инспектор М.В., съгласувано със Началник сектор ЗО Атлант Хр.П., л.22 от делото/ относно изложените в нея обстоятелства, то съдът намира, че забавянето не се е отразило негативно на правото на жалбоподателя, напротив горестоящия орган е получил информация от всички страни, за да може формира отговора си в съгласие с принципите на законност, истинност, бързина и процесуална икономия. Още повече, че предпоставките на чл. 256 от АПК определят 14 дневен срок, в който поисканато действие да не е извършено, за да е налице бездействие. В случая именно в посочения срок жалбата е получила изходящ номер и е изпратена.

С оглед всичко изложено, се налага извод, че исканите от жалбоподателят фактически действия са били извършени своевременно и претенцията му за защита срещу неоснователно бездействие е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, Административен съд на гр. Плевен, първи състав

 

РЕШИ:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на К.И.И. *** срещу незаконосъобразно действие на затворническата администрация в ЗО „Атлант“ – Троян да му даде изходящ номер на негова жалба до Главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ от 27.04.2018 г.

Решението подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в срок от 14 дни от съобщаването му на страните.

                                              

                                                                  СЪДИЯ: