Р E Ш Е Н И Е

554

гр.Плевен, 25 Септември 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети септември, две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                   

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                   Снежина Иванова

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Иво Радев като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 580 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 65 от 16.05.2018 г., постановено по НАХД № 85 по описа за 2018г., Районен съд – Левски е потвърдил Наказателно постановление № 18-0241-000012/01.02.2018 г. на Началника група към ОД на МВР – Плевен, РУ – Белeне, с което на А.Й.А. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 /две хиляди/ лева и е лишен от право да управлява МПС за 24 месеца, на основание чл. 174, ал. 3, предл. 1 от ЗДвП, за нарушение на чл.174 ал.3 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от А.Й.А. ***, в която се счита, че решението на РС – Левски е незаконосъобразно. Твърди се, че при съставяне на АУАН е нарушена процедурата разписана в Наредба №1/2017г., което го опорочава и води до незаконосъобразност и на НП. Счита се, че на практика към постановеното решение липсват мотиви, като районният съд се е задоволил с отбелязването, че „При постановяването на АУАН и НП няма допуснати нарушения на процесуалните правила, които да опорочават съответния акт“, но в тази връзка съдът по никакъв начин не е коментирал изнесените от защитника доводи в обратния смисъл и по тази причина не може да се извлече волята на съда. Моли се решението да бъде отменено, а делото да бъде върнато за ново разглеждане, алтернативно касационната инстанция да се произнесе по същество. Касаторът поддържа изцяло изложените доводи по същество пред районния съд.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът А.Й.А., редовно призован, не се явява и не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – РУ – Белене при ОД на МВР – Плевен, редовно призован, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е основателна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на А.А. за това, че на 14.01.2018г. в 22.50часа в гр.Белене, ул.“Фердинанд Дечев“  като водач на л.а.Пежо 307СВ2.0 Д с рег.№ЕН***ВН отказва проверка с техническо средство за установяване употреба на алкохол в кръвта и не изпълнява предписание за изследване с доказателствен анализатор и за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, като същият отказва да подпише и получи талон за изследване №001103. Нарушението е квалифицирано като такова на чл.174 ал.3 от ЗДвП.

За да потвърди наказателното постановление районният съд само е преразказал съдържанието на АУАН и е посочил какви санкции са  наложени с НП, като лаконично е посочил, че при съставяне на акта и издаване на наказателното постановление няма допуснати нарушения на процесуалните правила, а нарушението е безспорно доказано. При това положение Районен съд Левски е постановил своя съдебен акт при липса на решаващи мотиви, относими към отговорността на физическото лице и без да отговори на възраженията за допуснати съществени нарушения  на разпоредбите на Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, изложени в пледоарията на пълномощника на наказаното лице, в каквато насока са и касационните основания за отмяна на въззивното решение. Така постановеното решение е неправилно поради допуснато от съда съществено нарушение на съдопроизводствените правила и следва да бъде отменено на основание чл.348, ал.1 вр. ал.3, т.2, пр.1 от НПК. Делото следва да се върне за ново разглеждане от друг състав на същия съд, който да разгледа и да се произнесе по законосъобразността и правилността на оспореното пред него НП, като обсъди всички събрани доказателства и отговори на всички възражения, изложени в жалбата и в хода на устните състезания пред съда. 

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Решение № 65 от 16.05.2018 г., постановено по НАХД № 85 по описа за 2018 г. на Районен съд – Левски.

ВРЪЩА делото на Районен съд Левски за ново разглеждане от друг състав на съда, при съобразяване с мотивите на настоящето решение.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.