РЕШЕНИЕ

№ 504

град Плевен, 23.07.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на тринадесети юли  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЕЛКА БРАТОЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Цветанка Дачева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 568/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури“ - София срещу решение № 346/30.04.2018 г. по н.а.х.д. № 271/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен, с доводи, че решението на първоинстанционния съд е порочно, неправилно, незаконосъобразно и необосновано. Счита се, че за да приеме, че обжалваното наказателно постановление е издадено в нарушение на материалния и на процесуалния закон, решаващият съдебен състав приема, че административно-наказващият орган не е приложил правилно материалния закон, материалноправните и санкционни разпоредби на ЗРА, с което е допуснал съществено процесуално нарушение, създавайки като последица сериозна неопределеност в регламентацията на обществените отношения от категорията на процесните и в твърде висока степен застрашава правото на защита на привлеченото към отговорност лице. Твърди се, че този извод на съда противоречи на събраните по делото писмени и гласни доказателства и на материалния закон, Не се споделя твърдението на съда, че правната норма, под която следва да се подведе това нарушение е разпоредбата на чл. 49 ЗРА. Счита се, че и двата текста: този на чл. 49а от ЗРА и на чл. 49 ЗРА, са приложими при така установените факти и обстоятелства и не е допусната грешна правна квалификация на нарушението. Излагат се доводи, че материалноправните разпоредби на ЗРА не са приложени неправилно, а нарушителят – уличен в извършено административно нарушение с висока степен на обществена опасност – продажба на хранителен продукт, предназначен за пазара, без документи за произход, следва да бъде санкционирано, за да бъдат изпълнени целите на генералната и на частната превенция по чл. 12 от ЗАНН. Намира се, че нарушението доказано както от обективна, така и от субективна страна, в противовес на възприетото от съда в обжалваното решение. Твърди се, че констатираното с АУАН и с НП административно нарушение по чл. 49а от ЗРА не представлява „маловажен случай“, съгласно разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, тъй като жалбоподателят не проявява критичност към собственото си противоправно поведение, което е гаранция, че при положителен за него изход от спора, същият ще продължи да извършва подобни нарушения, със самочувствие за безнаказаност. Счита се, че в изпълнение на генералната и на частната превенция, нарушителят следва да бъде наказан, с минималното по чл. 85а от ЗРА административно наказание – глоба от 500 лв. Счита, че решението следва да се отмени и постанови друго решение, с което да се отхвърли жалбата на И.М.К. срещу наказателно постановление 15-060/11.12.2017 г. на началник отдел „РК – Централен Дунав“ гр. Русе, с което е установено извършено административно нарушение по чл. 49а от ЗРА и му е наложена минимална глоба от 500 лв. по чл. 85а от ЗРА.

В съдебно заседание касаторът  - „Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури“ – София, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – И.М.К. *** ,се явява лично и намира решението за правилно.

Представителят на Окръжна прокуратура –Плевен дава заключение, че решението следва да бъде отменено, тъй като в случая отговорността на лицето е ангажирана именно за непредставяне на документи – декларация за произход и документ за първа продажба – нарушение на чл.49а от ЗРА и именно поради това е наложено наказание по чл. 85а от ЗРА.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено наказателно постановление № 15 - 060 от 11.12.2017г. на Началникът на отдел „ Рибарство и контрол – Централен Дунав“ към Главна дирекция “Рибарство и контрол“ при Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, гр. Бургас, с което на И.М.К. ***,  за това, че на 04.12.2017 година в 12.10. ч. в гр. Тръстеник на центъра пред магазин „S маркет“ продава жива риба от вида „шаран“ – 15 броя около 25 кг като не представя декларация за произход и документ за първа продажба или друг търговски документ – нарушение на чл. 49а от ЗРА и на основание чл. 85а от ЗРА му е наложена глоба в размер на 500 лева.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на материалния закон. Неправилно съдът е приел, че не е ясно за какво точно нарушение е ангажирана отговорността на лицето, тъй като се описва, че продава риба и съответно не е представил документи или има смесване на различни нарушения. В случая обаче както и в АУАН , така и в НП е описано точно нарушението, К. не представя при проверка документи по чл. 49 от ЗРА - декларация за произход и документ за първа продажба или друг търговски документ  и именно поради това е налице нарушение по см. на чл. 49а от ЗРА, тъй като тази норма задължава при проверка от контролните органи лицето да разполага с тези документи и правилно именно, защото безспорно се установява, че К. не разполага с тези документи е наложено наказание по чл. 85а от ЗРА. Липсва двусмислие при описание на нарушението и точно е посочено изпълнителното деяние – не представя документи, изискуеми съгласно закона при продажба на жива риба.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 346/30.04.2018 г., постановено по н.а.х.д.  № 271/2018 г. на Районен съд -  Плевен, като вместо него постановява:

Потвърждава наказателно постановление № 15 - 060 от 11.12.2017г. на Началникът на отдел „ Рибарство и контрол – Централен Дунав“ към Главна дирекция “Рибарство и контрол“ при Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, гр. Бургас.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.