О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

766

гр.Плевен, 07.06.2018год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІІ състав, в закрито съдебно заседание на седми юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:    

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 551  по описа на Административен съд – Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба на А.Е.А.,  лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в  ЗООТ Белене, против заповед № 1-2289/23.05.2018г. на ВПД Главен директор на ГДИН- София, с която е постановено да бъде преведен жалбоподателя в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

С горната жалба е направено и искане да бъде спряно изпълнението на оспорената заповед.

С материалите по преписката е постъпило писмо рег. № 5475/07.06.2018г. от ответника, в който е изразено становище единствено по искането за спиране изпълнението на заповедта. Посочено е, че обжалваният акт не съдържа разпореждане за предварително изпълнение, предвид което същият е спрян до произнасяне от страна на съда.

Съдът намира, че жалбата е подадена от процесуално легитимирана страна и производството е местно подсъдно на Административен съд- Плевен.  Подадената жалба обаче е нередовна, тъй не отговаря на изискванията на  чл.150, ал.2 и чл.150, ал.1, т.6 и т.7 от АПК.

Жалбоподателят не е посочил доказателствата, които иска да бъдат събрани. Освен това в жалбата липсва указание в какво се състои незаконосъобразността на обжалвания отказ и липсва ясно формулирано искане до настоящия съд.

Към жалбата не е представен документ за внесена държавна такса по сметка на Административен съд- Плевен, която е в размер на 10 лв., както и не е представен препис от жалбата за ответната страна.

Горното съставлява основание за оставяне на така депозираната жалба без движение, като на жалбоподателя следва да се укаже да отстрани посочените по- горе нередовности в 7- дневен срок от съобщението.

Жалбоподателят следва да бъде уведомен, че ако не отстрани в указания срок посочените по- горе нередовности, жалбата му ще бъде оставена без разглеждане на основание чл.158, ал.3 АПК.

Настоящият съд намира за недопустимо направеното от жалбоподателя искане за спиране изпълнението на оспорената заповед. В ЗИНЗС липсва уредба, даваща възможност за предварително изпълнение на заповедите по чл. 62, ал.1, а и от оспорената такава не е видно да е допускано предварително изпълнение. В този смисъл е и отговорът на ответника. При тези съображения е приложима разпоредбата на чл.166, ал.1 от АПК, съобразно която оспорването спира изпълнението на административния акт.  Горното произтича от самия закон и не може да бъде предмет на преценка от съда или от административния орган. Ето защо така направеното искане следва да бъде оставено без разглеждане, а съдебното производство да бъде прекратено в тази му част.

Наред с горното, съдът намира, че изпратената административна преписка е непълна. Не са приложени доказателства за датата, на която оспорената заповед е била връчена на жалбоподателя. Административният орган, постановил обжалвания отказ е ВПД Гл. директор на ГДИН, който при подписването ѝ се е позовал на заповед № ЧР 05-115 от 05.04.2018г., която също не е приложена, а несъмнено е необходима за установяване материалната компетентност на административния орган, поради което също следва да бъде изискана. Следва да се изиска и справка за актуалните постоянен и настоящ адрес на жалбоподателя.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.1 от АПК съдът

 

       ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на А.Е.А.,  лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в  ЗООТ Белене, против заповед № 1-2289/23.05.2018г. на ВПД Главен директор на ГДИН- София, с която е постановено да бъде преведен жалбоподателя от ЗООТ към затвора Белене в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

УКАЗВА на жалбоподателя в 7- дневен срок от съобщението да отстрани следните нередовности по подадената жалба :

1. Да посочи доказателствата, които иска да бъдат събрани.

2.Да посочи в какво се състои незаконосъобразността на обжалвания отказ.

3. Да конкретизира в какво се състои искането му до съда.

4. Да внесе по сметка на АС- Плевен държавна такса в размер на 10 лв. и да представи платежния документ по делото, както и да представи препис от допълнената жалба за ответника.

УКАЗВА на жалбоподателя, че ако не поправи в срок посочените нередовности, жалбата му ще бъде оставена без разглеждане на основание чл.158, ал.3 АПК, а производството по делото прекратено.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като недопустимо искането на жалбоподателя А.Е.А. за спиране на изпълнението на оспорената заповед и ПРЕКРАТЯВА  съдебното производство в тази му част.

ИЗИСКВА от ГДИН- София допълване на административната преписка по делото, чрез представяне на доказателства за датата, на която оспорената заповед е била връчена на жалбоподателя и представяне на заверен препис от заповед № ЧР 05-115 от 05.04.2018г. Срок- 5 дни от съобщението.

ИЗИСКВА от НБД „Население“ справка за регистрираните постоянен и настоящ адрес на жалбоподателя

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му относно постановеното оставяне без разглеждане и прекратяване на производството подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7- дневен срок от съобщението

                                                        

                                                       СЪДИЯ: