РЕШЕНИЕ 462

гр. Плевен, 11 Юли 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети юни две хиляди и осемнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

при секретар Цветанка Дачева и с участието на Йорданка Антонова – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 530 по описа на съда за 2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи /ОД на МВР/ – Плевен срещу решение № 374/11.05.2018 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 288/2018 г., с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 17-0938-005419/17.11.2017 г.  на Началник  група към ОД на МВР - Плевен, сектор „Пътна полиция“, с  което на П.Т.Т. с ЕГН ********** *** на основание чл. 179, ал. 2 във вр. с чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. ІV от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева за това, че на 25.10.2017 г. в 11:15 часа в гр. Плевен, при движени по ул. „Юрий Венелин“ на кръстовище с ул. „Гренадерска“ като преминава на разрешаващ сигнал на светофарна уредба, работеща в нормален режим (зелено) извършва маневра завой надясно и не пропуска преминаващия пешеходец от дясно на ляво – Д. И. К. от гр. Плевен – също на разрешен сигнал на светофарната уредба, като я удря и допуска ПТП с пешеходец, като лицето е прегледано от екип на ЦСМП на място, при който не са констатирани травматични увреждания – нарушение по чл. 120, ал. 1, т. 2 от ЗДвП.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като незаконосъобразно и неправилно. Касаторът счита, че НП е правилно и законосъобразно и моли да бъде потвърдено. Счита, че е неправилен изводът на РС - Плевен, послужил като мотив за отмяна на НП, че в конкретния случай правилната квалификация на извършеното нарушение е чл. 183, ал. 5, т. 2 от ЗДвП, а не посочената от административнонаказващия орган – чл. 179, ал. 2 във вр. с чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. ІV от ЗДвП, тъй като тази санкционна разпоредба касае нарушение отнемане на предимство и не засяга пътно транспортно произшествие, каквото е налице в конкретния случай. Счита, че в тази връзка посочената от административнонаказващия орган санкционна разпоредба е правилно определена, тъй като съответства точна на описаната в АУАН и НП фактическа обстановка. Моли да бъде отменено решението на РС – Плевен.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – П.Т.Т., редовно призован, се явява лично. Счита, че решението на районния съд е правилно и моли да бъде оставено в сила.  

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че след като е налице не само неосигуряване на предимство, но и причинено ПТП, правилно е било квалифицирано нарушението по чл. 179, а не по чл. 183, поради което следва да бъде уважена касационната жалба на ОД на МВР – Плевен и да бъде постановено решение, с което да бъде отменено решението на първоинстанционния съд.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

         Ответникът по касация е санкциониран, за това че на 25.10.2017 г. около 11:15 часа в гр. Плевен при движение по ул. „Ю.Венелин на кръстовище с ул. „Гренадерска“ управлява лек автомобил /индивидуализиран в НП/, като преминава на разрешаващ сигнал на светофарната уредба и завой надясно непропуска преминаващия пешеходец също на разрешен сигнал на светофарната уредба, като я удря и допуска ПТП с пешеходец. Деянието е квалифицирано като нарушение на чл. 120, ал.1, т.2 от ЗДвП и е наложено наказание по чл. 179, ал.2, вр. чл. 179, ал.1, т.5, пр. 4 от ЗДвП.

         Решаващият съд е приел, че нарушението е доказано по безспорен начин, но при ангажиране на административно наказателната отговорност на лицето е допуснато неправилно приложение на материалния закон, като не е приложена правилната санкционна норма, поради което е отменил НП като незаконосъобразно.

Решението е правилно и съответства на събраните по делото доказателства и закона.

Решаващият съд е посочил, че според него точната норма, която определя наказанието за това нарушение е чл.183, ал. 5, т.2 от ЗДвП, а не посочената от санкциониращия орган по чл. 179, ал.2, вр. чл. 179, ал.1, т.5, пр. 4 от ЗДвП и е изложил мотиви за това.

Изводът е правилен и се споделя от настоящия състав.

Чл. 183, ал. 5, т.2 от ЗДвП определя: „Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:  т.2. не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека.“ От събраните поделото доказателства се установява, че пешеходката се е движили по пешеходна пътека, която е била регулирана и със светофарна уредба и ответникът по касация не е осигурил възможност на пешеходката да премине и при извършваната от него маневра завой надясно  я е ударил и предизвикал ПТП.

Именно тази правна норма съответства на задължението въведено за водача в чл. 120, ал.1, т 2 от ЗДвП, посочена в НП като нарушена правна норма – „Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:  т.2. след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването - да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека.“.

Неправилното приложение на материалния закон опорочава НП и води незаконосъобразност на последното и налага неговата отмяна, както правилно е заключил РС-Плевен.

С оглед изложеното, оспореното съдебно решение е правилно и законосъобразно, при извършената служебна проверка по чл. 218, ал.2 от АПК, съдът намира че решението е валидно, допустимо и съобразено с материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 374/11.05.2018 г., постановено по н.а.х.д. № 288 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2018 г.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.