ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 712

   гр.Плевен, 31.05.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на тридесет и първи май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №526/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Административен съд Плевен е подадена молба от л.св.М.А.М., изтърпяващ наказание в затвора Белене, с която се сигнализира за некачествена храна, закупена от магазина при затвора Белене, а именно вакуумирано пилешко филе. Сочи се, че отговорността не е на затвора, а на фирмата производител, зареждаща с некачественото си производство, местата за изтърпяване на наказания. Сочи се името и адреса на фирмата производител. Твърди се, че често купува от този артикул, тъй като е диабетик. Твърди, че до предния месец не е имало проблеми, като предполага, че фирмата е била друга, но сега при този вносител счита положението за нетърпимо. Твърди, че от некачествената стока се е отравял, за което е уведомен лекарят при затвора. Сочи, че е решил да си търси правата срещу фирмата производител, която следва да носи отговорност за нанесените му здравословни проблеми и за продажбата на некачествен продукт, като претендира обезщетение в размер на 50000лева.  

Административен съд-Плевен намира, че образуваното дело по подадена от л.св.М. молба не му е подсъдно по следните съображения:

Съгласно чл.128 ал.1 т.5 от АПК, административните съдилища са компетентни да разглеждат искания за обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица, като производството се разглежда по реда на чл.203 и сл. от АПК. В конкретния случай не се твърдят вреди от действия на административен орган или длъжностно лице, а от действията на юридическото лице-фирмата производител, която зарежда с некачествена продукция магазина при затвора Белене. Т.е. налице е хипотезата на чл.45 от ЗЗД за непозволено увреждане, където всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другимо, като исковете се разглеждат по общия ред от гражданския съд.

            По изложените по-горе съображения настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че не е компетентен да разгледа подадената от л.св.М. молба, като същата бъде изпратена по подсъдност на Окръжен съд Плевен, който е надлежния съд съобразно чл.104 т.4 и чл.115 от ГПК, и който е в близост до затвора Белене, където лицето изтърпява наказание „лишаване от свобода“.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №526/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ на Окръжен съд Плевен делото, образувано по подадена  молба от л.св.М.А.М., изтърпяващ наказание в затвора Белене, с която се сигнализира за некачествена храна, закупувана от магазина при затвора Белене и се претендира обезщетение в размер на 50000лева от фирмата производител.

Определението не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на л.св.М..

           

 

СЪДИЯ: