ОПРЕДЕЛЕНИЕ

769

   гр.Плевен, 08.06.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на осми юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №522/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба (бланкетна) и допълнение към нея от С.Т. *** против изричен отказ с изх. ГП №961/2018г. от 16.03.2018г. на заместник на главния прокурор при ВКП по подадено заявление с вх. ГП-№961 от 12.03.2018г. по реда на ЗДОИ.

В придружителното писмо, с което е изпратена жалбата е направено възражение за неподсъдност на делото на Административен съд Плевен.

Административен съд-Плевен намира, че не е компетентен да разгледа подадена от С.Т. жалба срещу изричен отказ с изх. ГП №961/2018г. от 16.03.2018г. на заместник на главния прокурор при ВКП по следните съображения:

На основание чл.40 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация решенията за предоставяне на достъп до обществена информация или за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация се обжалват пред административните съдилища или пред Върховен административен съд в зависимост от органа, който е издал акта, по реда на АПК. Разпоредбата на чл.28 ал.2 от ЗДОИ изрично предвижда, че решенията за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до исканата информация се вземат от органите, до които е адресирано искането или от изрично определени от тях лица. В конкретния случая, оспореното писмо, в което е обективиран според Т. изричен отказ, е издадено от заместник на главния прокурор при ВКП г-жа П. Б.. Към административната преписка е приложена заповед №РД-04-230/21.06.2016г. на главния прокурор, от която е видно, че на г-жа Б. са делегирани правомощия по чл.28 ал.2 от ЗДОИ, поради което настоящият състав счита, че оспореният отказ е издаден именно в кръга на горните делегирани правомощия. От същата заповед е видно, че административните ръководители на териториалните прокуратури са оправомощени да вземат решения за предоставяне или отказ от предоставяне на достъп до обществена информация, създавана и съхранявана от съответната териториална структура.

Доколкото дейността на зам.главния прокурор се подпомага от Администрацията на главния прокурор и ВКП по чл.1 ал.2 от Правилника за администрацията на ПРБ, която няма свои териториални структури, следва да се приеме, че конкретния случай е в хипотезата на чл.133 ал.2 т.2 от АПК, а не на чл.133 ал.1 от АПК. Съгласно чл.133 ал.2 т.2 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура. Ето защо делото по подадената от Т. жалба следва да бъде разгледано от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения акт, а именно Административен съд София –град.

            По изложените по-горе съображения настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че не е компетентен да разгледа подадената от С.Т. жалба, като същата бъде изпратена по подсъдност на Административен съд София-град, който е надлежния съд съобразно чл.133 ал.2 т.2 от АПК.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №522/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ на Административен съд София-град делото, образувано по подадена жалба от С.Т. *** против изричен отказ с изх. ГП №961/2018г. от 16.03.2018г. на заместник на главния прокурор при ВКП по подадено заявление с вх. ГП-№961 от 12.03.2018г. по реда на ЗДОИ.

Определението не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на С.Т. и зам.главния прокурор при ВКП.

           

 

СЪДИЯ: