Р       А       З       П      О      Р       Е       Ж      Д       А       Н      Е

 

№ 2361 / 18.06.2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На тринадесети юни 2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия ЕЛКА БРАТОЕВА

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Административно дело № 508 / 2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на М.Р.П., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора- Плевен с искане на осн. чл. 276 ал.1 от ЗИНЗС да се прекрати жестокото, нечовешко и унизително отношение от затворническата администрация към осъдения като бъде извършено необходимото оперативно лечение на отворената му огнестрелна рана по съответния ред и начин.

Ответникът – Началника на Затвора – Плевен, чрез юрк. П. изразява становище за недопустимост и неоснователност на жалбата. Счита, че лишеният от свобода получава пенсия, поради заболяването си, като през месец май е получил 861,31 лв. С получаваните парични средства може да доплати лечението си в болнично заведение на територията на гр. Плевен, което не се покрива от клиничната пътека. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

Като съобрази становищата на страните, относимите  доказателства и приложимия закон, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 276 от ЗИНЗС.

Жалбата е подадена от надлежна страна, имаща право и интерес от предявяването й и срещу надлежен ответник, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

В чл.3 ал.1 ЗИНЗС се съдържа забрана осъдените да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Според втората алинея за нарушение на ал.1 се смята и поставянето в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, изразяващи се в липса на достатъчна жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване, необоснована употреба на помощни средства, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност. Изброяването в закона е неизчерпателно, а примерно.

Съответно според чл. 276 ал.1 т.1 и т.2 от ЗИНЗС  всеки лишен от свобода или задържан под стража може да иска прекратяването на действия и бездействия на орган по изпълнение на наказанията или на длъжностно лице, представляващи нарушение на забраната по чл.3, както и извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3. Според втората алинея - липсата на изрично формулирано в нормативен акт задължение за извършване на фактически действия не е пречка искането по ал.1 да бъде уважено, за да се прекрати нарушението по чл. 3.

Съдът съобразно разпоредбата на чл. 277 ал.4 от ЗИНЗС е задължил началника на затвора да предостави данни за оспорваните действия и бездействия, като изрично е указал двукратно – да представи доказателства, каква част от необходимото оперативно лечение се покрива от НЗОК и какво е основанието и размера на доплащането за сметка на пациента. Ответникът не е предоставил такава информация. В делото не се съдържат данни такава да е предоставена на жалбоподателя. Съдът е извършил служебна проверка за твърденията в жалбата като е изискал писмено становище от ответника, както и писмени доказателства относно здравословното състояние на жалбоподателя.

От приложените доказателства - справки и медицинска документация се установява следното:

М.Р.П. изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15г., закрит тип, нерецидивист. Начало на наказанието 08.01.2016г. при първоначално постановен строг режим. Постъпил  е в Затвора – Плевен на 25.05.2016г. и при постъпването е извършен медицински преглед със снета анамнеза за извършена коремна операция след огнестрелна рана, в добро общо състояние, назначени са изследвания. В здравния картон е отбелязано още, че са предоставени гривни за колостома, препоръчва се да остане на етажа, тъй като отказва да постъпи в болничния стационар. На 20.07.2016г. е отразена консултация с хирург. Регистрирани са периодично оплаквания от болки в корема и от друго естество, за които е назначавано медикаментозно лечение. На 17.01.2017г. е отбелязано, че е клинично здрав.

Според медицинската справка жалбоподателят е на 24 години, преди 5 години е претърпял няколко гръдни и коремни операции, след огнестрелни наранявания. Изведен е анус претер в дясно на предна коремна стена. Периодично се оплаква от болки в корема, повлияващи се от спазмолитици. Стомата отделя нормално. При обостряне на оплакванията от болки в корема се лекува със спазмолитици, което се потвъррждава и от медицинския картон. Ежемесечно се изписват торбички за стомата по НЗОК, което се потвърждава от приложения амбулаторен лист от 28.03.2018г. Представен е пред ТЕЛК и от 28.02.2018г. има ЕР на ТЕЛК, с което е определена 78% трайно намалена работоспособност със срок 2 години, приложено по делото.

Според медицинската справка, поради липса на финансова възможност не може да се извърши последния етап на оперативното лечение за прибиране на стомата. Като на л.св. е разяснено, че след като започнат да му превеждат пенсията трябва да събира сумата, за да може да бъде извършена оперативната процедура. А желанието на л.св. да бъде преместен в Затворническа болница София е свързано с представата му, че там ще бъде опериран безплатно. Сочи се, че лишеният от свобода получава пенсия поради заболяването си, като през м. май е получил 861, 31 лв. С паричните средства може да закупува от магазина на затвора храна и да доплати лечението си в болнично заведение на територията на гр. Плевен, което не се покрива от клиничната пътека.

В писмо Рег. № 3102/29.03.2018г. на ГДИН по молбата на П. относно желанието му да бъде хоспитализиран в СБАЛЛС – София е отговорено, че специализираната болница не провежда оперативна дейност, поради липса на лекар-анестезиолог. Оперативното лечение може да се проведе в лечебно заведение на територията на гр. Плевен. Разяснено е, че изпълнителят на болнична помощ обявява на общодостъпно място: имената на договорените клинични пътеки (КП), цените, които НЗОК заплаща за тях, както и видовете медицински изделия и цените, които НЗОК заплаща за тях, както и видовете медицински изделия и цените, до които НЗОК заплаща за същите ( в случаите, когато медицинското изделие е включено при изпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм в КП).

С Постановление № 4260/2017г. на Окръжна прокуратура е отказано прекъсване изпълнението на изтърпяваното от П. наказание. В мотивите е посочено на база представената от затвора медицинска справка, че през 2012г. жалбоподателя е претърпял операция на стомаха. Прието е, че в медицинския център се полагат грижи за смяна на торбичките – ежемесечно се изписват по рецептурна книжка, няма влошаване на състоянието, няма други заболявания. Пациентът е клинично здрав.

Жалбоподателят твърди, че поставеното условие от лекаря, обслужващ затвора, за да се извърши операцията е да заплати 700 лв., с каквато сума не разполага, тъй като е в затвора и няма доходи.

Справката за парични трансфери показва, че жалбоподателят периодично е получавал малки парични суми, които за периода 01.10.2016г. – 30.04.2018г. възлизат общо на 450 лв. На 10.05.2018г. по сметката му е преведена и сума за пенсии в размер на 861.31 лв., които позволяват да покрие посочената сума за доплащане за извършване на необходимото оперативно лечение за прибиране на стомата.

Справката от затвора показва, че всички спални помещения в затвора имат самостоятелен санитарен възел с течаща вода. На етажа има изградено и общо санитарно помещение за тоалет и лична хигиена. Достъпът до санитарните възли-индивидуални и общи е свободен в рамките на денонощието.

Към момента здравословното състояние на жалбоподателя е нормално и затова не налага специално диетично хранене, изписват се и се прилагат редовно торбички за стомата, осигурени по НЗОК.

В затвора са осигурени необходимите санитарно-битови условия, които позволяват на жалбоподателя да поддържа хигиената си.

Състоянието на жалбоподателя не налага спешна интервенция, нито неотложна медицинска помощ. Но следва в планов порядък да се насочи за консултация с хирург и извършване на необходимото оперативно лечение за прибиране на стомата в болнично лечебно заведение на територията на гр. Плевен.

Според чл. 128 ал.1 от ЗИНЗС - при изпълнение на наказанието лишаване от свобода се създават условия за опазване на физическото и психическото здраве на лишените от свобода. Съгласно ал.2 за всички лишени от свобода се внасят здравноосигурителни вноски от момента на задържането им и придобиват статус на здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права. Вноските са за сметка на държавния бюджет и се превеждат чрез Министерството на правосъдието.

Жалбоподателят има статут на здравноосигурено лице.

Необходимата оперативна процедура е регламентирана в Клинична пътека № 180 – Хирургични процедури за затваряне на стома, приложение към действащия НРД – 2018г.

В клиничната пътека са посочени в таблица скъпоструващите медицински изделия за провеждане на лечението, които не се заплащат от НЗОК и следва да се доплащат от здравноосигурените лица – кръгови ушиватели, линеарни ушиватели и лапароскопски консумативи (сонди за йеюнално хранене ; мешове и протезни материали).

Лечебното заведение обявява ценоразпис на медицинските изделия, включени при изпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм в клиничната пътека, които се доплащат напълно или частично от пациентите и не се покриват от НЗОК. Тази информация не е обявена на интернет сайта на болничните лечебни заведения в гр. Плевен. По делото ответникът не е представил такава информация от лечебно заведение на територията на гр. Плевен за необходимото доплащане от л.св., за да бъде насочен за извършване на необходимото оперативно лечение.

Затова в случая след консултирането на жалбоподателя с хирург и определянето на конкретното оперативно лечение и консумативите, подлежащи на доплащане, следва да се изиска официална информация от лечебното заведение, където желае да бъде насочен за извършване на операцията, за консумативите, които следва да заплати, цената, съгласно одобрения ценоразпис и размера на сумата за доплащане на разходите, които не се покриват от НЗОК по КП 180. Тази информация следва да бъде предоставена на жалбоподателя и след превеждане на сумата, същият да бъде незабавно изпратен за лечение. 

Съгласно чл. 135 ал.1 т.1 ЗИНЗС лишените от свобода се изпращат в лечебни заведения извън местата за лишаване от свобода, когато в лечебните заведения към местата за лишаване от свобода няма условия за провеждане на необходимото лечение, както е в случая, което следва да се извърши със заповед на началника на затвора по предложение на началника на медицинския център. Охраната, транспортирането и лечението на лишените от свобода в лечебни заведения извън местата за лишаване от свобода се организира и осъществява под ръководството на началника на затвора.

В случая администрацията на Затвора – Плевен не е изпълнила тези си нормативни задължения, поради което искането е основателно и следва да се уважи.

Водим от горното и на осн. чл. 280 от ЗИНЗС съдът

 

 

Р   А   З   П   О   Р   Е   Д   И :

 

ЗАДЪЛЖАВА Началника на Затвора – Плевен да изпрати незабавно л.св. М.Р.П. за оперативно лечение за затваряне на стомата в лечебно заведение на територията на гр. Плевен, след изготвяне на предложение от началника на медицинския център при затвора за необходимото лечение и цената на консумативите за доплащане, посочена от лечебното заведение, и след заплащането на необходимата сума от л.св.

ОПРЕДЕЛЯ 7- дневен срок за изготвяне на предложението от началника на медицинския център, считано от съобщението.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО може да се обжалва с в 3-дневен срок от съобщението пред тричленен състав на Административен съд - Плевен. Жалбата се разглежда по реда на глава ХІІІ от АПК и не спира изпълнението.

ПРЕПИС от разпореждането да се изпрати незабавно на страните – по факс за сведение и изпълнение.

        

 

                                                                  С   Ъ   Д   И   Я :