ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 713

 

гр.Плевен, 31.05.2018 г.

 

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на тридесет  и първи май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия- докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 506/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано по молба на Б.П.Т.,*** с искане съдът да свика общо събрание на земеделска производителна кооперация „Четирилистна детелина“ , за да бъде освободен председателя на кооперацията.

Съдът намира, че така подадената молба е недопустима, тъй като не е налице административен акт, нито действие или бездействие на административен орган, който да подлежи на обжалване и съдът не е компетентен да предприема действия по свикване на общо събрание на ЗПК. Съгласно чл. 16 от Закона за кооперациите Общото събрание се свиква от управителния съвет с писмена покана, разгласена по ред, определен в устава, най-малко 14 дни преди деня на провеждането му. В поканата се вписват въпросите, които ще бъдат разглеждани, както и денят, часът и мястото, където ще се проведе събранието. То не може да взема решения по въпроси, невписани в поканата, освен за свикване на друго общо събрание. Управителният съвет осигурява достъп на всички членове на общото събрание до подлежащите на обсъждане материали.В случай, че не бъде свикано по реда на ал. 1 , то в ал. 3 на чл. 16 от ЗК е предвидено, че ако управителният съвет не свика общото събрание до един месец от постъпване на искането по ал. 3, т. 2, то се свиква от контролния съвет, от една трета от членовете на кооперацията, от председателя на кооперацията или от управителния съвет на териториалния или националния кооперативен съюз, в който членува кооперацията. В случая членственото правоотношение между кооператорите е между равнопоставени субекти и не е налице законова регламентация за свикване на общото събрание по решение на административния съд.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т.1 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане молба на Б.П.Т.,*** с искане съдът да свика общо събрание на земеделска производителна кооперация „Четирилистна детелина“ , за да бъде освободен председателя на кооперацията.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 506 по описа за 2018 година на Административен съд –Плевен.

Преписи  от настоящото определение да се изпрати на Т..

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението до страните.

                                                                                                               

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: