О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№1375

гр.Плевен, 19 Октомври 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                      

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов                                                              ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                                              Катя Арабаджиева 

като разгледа докладваното от председателя частно касационно административно дело № 502  по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.229 и сл. от АПК.

         С разпореждане № 308/30.04.2018г., постановено по НАХД №  912/2018г., Районен съд- Плевен оставил без разглеждане като процесуално недопустима жалба от „Стас и Нели- Л. ***, Булстат 824058589, представлявано от Л. С. М., срещу наказателно постановление № 269644- F29579 от 29.05.2017г., издадено от директора на Офис /Дирекция/ за обслужване гр. Плевен към ТД на НАП- Велико Търново и прекратил на основание чл.63, ал.2 от ЗАНН производството по делото.

         Против горното разпореждане е постъпила бланкетна частна жалба и уточняваща такава от „Стас и Нели- Л. ***, Булстат 824058589, представлявано от Л. С. М., в която не се излагат конкретни доводи за незаконосъобразност на разпореждането, а се атакува оспореното наказателно постановление, във връзка с което е образувано съдебното производство пред РС- Плевен.

         В съдебно заседание  касаторът се представлява от  Л.М., който поддържа жалбата си и пледира да бъде отменено оспореното разпореждане на РС- Плевен.

         Ответникът  ТД на НАП В. Търново, офис Плевен се представлява от юрк. Г., който изразява становище за неоснователност на частната жалба и пледира да бъде потвърдено разпореждането на Районен съд- Плевен.

         Представителят на прокуратурата изразява становище за неоснователност на подадената частна жалба.

         Настоящият съдебен състав намира, че частната жалба против разпореждането на РС- Плевен е подадена от процесуално легитимирано лице и в законоустановения срок, поради което разглеждането ѝ е допустимо. Същата е неоснователна.

За да постанови обжалваното разпореждане РС- Плевен е приел, че обжалваното НП е било връчено на жалбоподателя по реда на чл.58, ал.2 от ЗАНН на 04.07.2017г., а жалбата против него е подадена на 03.04.2018г., т.е. значително след изтичане на законоустановения срок за обжалване.

Горните обстоятелства не се оспорват от жалбоподателя, който е признал обстоятелството, че жалбата му е просрочена в депозираната жалба пред РС- Плевен, с която оспорва НП. Не са представени доказателства за наличие на уважителни причини, поради които жалбоподателят е пропуснал срока за обжалване, не е направено и искане за възстановяването му.

В обжалваното разпореждане Районен съд- Плевен е изложил задълбочени мотиви по отношение законосъобразността на осъщественото връчване на НП по смисъла на чл.58, ал.2 ЗАНН, които напълно се споделят от настоящия съдебен състав, поради което не е необходимо тяхното повтаряне в настоящия съдебен акт.

Предвид гореизложеното, настоящият съд намира, че обжалваното разпореждане е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ В СИЛА разпореждане № 308/30.04.2018г., постановено по НАХД № 912/2018г. по описа на Районен съд- Плевен, с което е оставена без разглеждане като процесуално недопустима жалба от „Стас и Нели- Л. ***, Булстат 824058589, представлявано от Л. С. М., срещу наказателно постановление № 269644- F29579 от 29.05.2017г., издадено от директора на Офис /Дирекция/ за обслужване гр. Плевен към ТД на НАП- Велико Търново и на основание чл.63, ал.2 от ЗАНН е прекратено производството по делото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:               ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.