Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  483/  18. Юли 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На единадесети юли 2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 497/ 2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на Й.Н.Д. *** срещу Заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/263/02.05.2018г.  на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Левски, с която  на осн. чл. 10 ал.4  от Закона за семейните помощи за деца и чл.6 ал.1 и ал.2 от ППЗСПД е прекратена отпуснатата на жалбоподателката на осн. чл. 7 ал.1 от ЗСПД месечна помощ за децата – А. С. Д. и Н. С. Д., поради това, че упражняването на родителските права е предоставени на бащата С. Д. и той има подадено заявление от м. Април 2018г. в ДСП – Мездра.

Жалбоподателката оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й. Счита, че е немотивирана, неясна. Налице е неприключил спор относно упражняването на родителските права, местоживеенето и издръжката на децата, а определените от съда привременни мерки относно грижата за децата могат да бъдат изменяни и родителските права да бъдат предоставени на майката. Счита, че не са изяснени всички факти по случая преди издаването на заповедта, не е спазен и принципът за съразмерност съгласно чл. 6 ал.1 от АПК. Претендира присъждане на направените деловодни разноски.

Ответникът – Директора на Дирекция Социално подпомагане – Левски изразява становище за неоснователност на жалбата. Счита, че са спазени законовите разпоредби. Излага аргументи, че месечната помощ за двете деца е прекратена, поради получена служебна информация за промяна на условията, при които е отпусната помощта по чл. 7 ал.1 ЗСПД – съдебно определение, с което са определени привременни мерки като упражняването на родителските права е предоставено на бащата, който подал заявление за отпускането на месечна помощ за децата в ДСП – Мездра. В съдебно заседание посочва, че децата живеят на територията на ДСП – Мездра, затова помощите не могат да се изплащат от ДСП – Левски. Моли да се потвърди заповедта като законосъобразна.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 10 ал.6 от Закона за семейните помощи за деца и чл. 9 от правилника за прилагането на закона.

Заповедта е съобщена на 04.05.2018г. Жалбата е подадена на 17.05.2018г. в рамките на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

По подадено от майката Й.Н.Д. с настоящ адрес *** заявление-декларация с вх. № ЗСПД/Д-ЕН-Л/263 от 27.02.2018г.  е издадена Заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/263/09.03.2018г. на Директора на ДСП – Левски, с която са отпуснати месечни помощ по чл.7 ал.1 от ЗСПД за децата А. С. Д. и Н. С. Д., считано от 01.02.2018г. до 31.01.2019г.

С писмо Изх. № 30-41613/02.05.2018г. ДСП – Мездра е уведомила служебно ДСП – Левски, че бащата С. В. Д. с постоянен и настоящ адрес – гр. Мездра е подал заявление-декларация с вх. № ЗСПД Д-ВР-М 644/19.04.2018г. за отпускане на месечни помощи за отглеждане на дете по чл. 7 ал.1 от ЗСПД. Към заявлението е приложил Определение № 207/15.03.2018г. на Врачански Окръжен съд за привременни мерки, с които са му предоставени упражняването на родителските права за децата А. С. Д. и Н. С. Д..

Към уведомлението е приложено посоченото съдебно Определение № 2017/15.03.2018г. по гр.д. № 106/2018г., с което съдът на осн. чл. 323 ал.1 ГПК е определил привременни мерки относно децата като е предоставил упражняването на родителските права на бащата С. В. Д. от гр. Мездра, определил е местоживеене на децата при бащата на адреса в гр. Маздра, определил е режим на лични отношения на майката Й.Н.Д. ***, осъдил е майката да заплаща месечна издръжка за децата. Така определените привременни мерки важат до приключване на производството пред всички съдебни инстанции като определението за привременните мерки е окончателно и не подлежи на обжалване.

Предвид променените обстоятелства – предоставено упражняване на родителските права на бащата и подадено от него заявление от м. април 2018г. в ДСП – Мездра с процесната Заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/263/02.05.2018г.  на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Левски на осн. чл. 10 ал.4  от Закона за семейните помощи за деца и чл.6 ал.1 и ал.2 от ППЗСПД е прекратена отпуснатата на жалбоподателката на осн. чл. 7 ал.1 от ЗСПД месечна помощ за децата – А. С. Д. и Н. С. Д., считано от 01.04.2018г.

Съгласно чл. 10 ал.2 от ЗСПД лицата, на които е отпусната семейна помощ по чл. 7, 8 и 8д, са длъжни да уведомяват писмено съответната дирекция "Социално подпомагане" за всички промени на условията, при които е отпусната помощта, в срок не по-късно от 30 дни от настъпването им. Съгласно чл. 6 ал.1 и ал.2 от ППЗСПД в случаите по чл. 10, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца или в резултат на служебна проверка за установяване на промяна на условията, при които са отпуснати месечните семейни помощи, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за спиране, възобновяване, изменение или прекратяване на отпуснатите помощи по чл. 7, 8 и 8д от Закона за семейни помощи за деца, считано от първо число на месеца, следващ месеца на настъпване на промяна в обстоятелствата.

Принципът, залегнал в чл.2 ал.2 от ППЗСПД е , че месечните помощи за деца по чл. 7 от ЗСПД се предоставят на семействата по заявление-декларация, подадено в ДСП по настоящ адрес. А според чл. 9 ал.4 ЗСПД месечните помощи за деца с разведени родители се предоставят на родителя, на когото е предоставено упражняването на родителските права.

В случая майката е подала заявление за отпускане на помощта през м. февруари 2018г. в ДСП – Левски по настоящия си адрес. Впоследствие е настъпила промяна в декларираните обстоятелства, тъй като със съдебно определение от 15.03.2018г. са определени привременни мерки относно децата, като упражняването на родителските права е предоставено на бащата и местоживеенето на децата е определено при него в гр. Мездра, поради което той е подал заявление за отпускане на помощите в ДСП – Мездра от м. април 2018г. Съдебния акт за така определените привременни мерки е окончателен и не подлежи на обжалване и те важат до приключване на производството пред всички инстанции, затова е задължително за административните органи. Видно от определението бракът е прекратен и в тази част решението на РС – Мездра не се обжалва и е влязло в сила. В с.з. майката е заявила, че няма промяна в привременните мерки и няма окончателно решение относно упражняването на родителските права. Следователно няма настъпила промяна в установените от ДСП – Левски обстоятелства след издаването на заповедта.

Промяната в привременните мерки е обстоятелство, което майката е следвало да декларира, тъй като то е основание за прекратяване изплащането на помощта по чл. 7 ал.1 за двете деца от ДСП – Левски и за изплащането й по подаденото от бащата заявление от ДСП – Мездра, на когото са предоставени родителските права с привременните мерки. При настъпила последваща промяна в привременните мерки относно упражняването на родителските права или при постановяването на окончателно съдебно решение по този въпрос ще е налице нова промяна в обстоятелствата. Но към момента на издаване на процесната заповед е налице посоченото основание за прекратяване изплащането на месечните помощи по чл. 7 ал.1 ЗСПД на майката, тъй като тя не упражнява родителските права, а това е предоставено на бащата, който следва да получава помощите съобразно правилото на чл. 9 ал.4 от ЗСПД.

         Заповедта е издадена от съответния материално и териториално компетентен орган, в необходимата писмена форма, съдържа фактическо и правно основание, което позволява да се разбере волята и причините за разпореденото прекратяване на помощите. Изяснени са в достатъчна степен фактите и обстоятелствата от значение за случая, които произтичат от уведомлението на ДСП – Мездра и приложеното съдебно определение. Правилно е приложен материалния закон и съобразена целта на закона помощите да се получават и използват за нуждите на децата, като при развод те се предоставят по настоящия адрес на родителя, на когото са предоставени родителските права.  Прекратяването на изплащането на помощта на майката е от първо число на м. април, откогато е подадено заявлението от бащата и в този смисъл не е налице прекъсване в подпомагането и правата на децата не са засегнати.

         По тези съображения оспорената заповед е законосъобразна, а жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Й.Н.Д. *** срещу Заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/263/02.05.2018г.  на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Левски, с която  на осн. чл. 10 ал.4  от Закона за семейните помощи за деца и чл.6 ал.1 и ал.2 от ППЗСПД е прекратена отпуснатата на жалбоподателката на осн. чл. 7 ал.1 от ЗСПД месечна помощ за децата – А. С. Д. и Н. С. Д., считано от 01.04.2018г.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :