О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

    № 736

 

   гр.Плевен,04.06.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на четвърти юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 495/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по искова молба от Е.Ц.И., лишен от свобода и изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора- Плевен, против Началника на Затвора- Плевен с правно основание чл.71 ал.1 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.)

 Първоначално исковата молба е подадена в Софийски градски съд, където съдебното производство е прекратено с разпореждане от 17.04.2018г., постановено по гр.д. № 4548/2018г. и делото е изпратено за разглеждане по компетентност на Административен съд- Плевен.

Настоящият съд намира, че производството е от компетентността на Районен съд- Плевен, а не на Административен съд- Плевен. От петитума на исковата молба е видно, че ищецът е сезирал съда с искане да се установят извършените спрямо него нарушения; да бъде осъден ответника да преустанови нарушенията и да се въздържа за в бъдеще от по- нататъшни нарушения. Не е налице претенция за присъждане на парично обезщетение. Горното съставлява искане по смисъла на чл. 71, ал.1, т.1 и 2 от Закона за защита от дискриминация, което правно основание е посочено и в началната част на молбата. При тези съображения и с оглед разпоредбата на чл.71, ал.1 от ЗЗДискр., настоящият съдия- докладчик намира, че компетентен да се произнесе по така предявеният иск е РС- Плевен, тъй като е налице съвпадение между мястото на увреждането (Затвора- Плевен) и настоящия адрес на увреденото лице, намиращо се в Затвора- Плевен.

 Предвид изложеното, настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че делото не му е подсъдно и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност.

         Водим от горното и на основание чл.135 ал.5 вр с чл.135 ал.3 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 495/2018г по описа на Административен съд-Плевен.

         ИЗПРАЩА делото на основание  чл. 135, ал.4 АПК на смесен състав на Върховния касационен съд и Върховния административен съд за произнасяне по спора за подсъдност и посочване на компетентния съд.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис да се изпрати на страните.

Определението не подлежи на оспорване.

        

 

                                                               СЪДИЯ: