РЕШЕНИЕ

414

град Плевен, 18.06.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на пети юни  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 492/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от РУ – Левски към ОД на МВР – Плевен, чрез П. Г. П. – началник на РУ - Левски, срещу решение № 55/20.04.2018 г. по а.н.д. № 55/2018 г. по описа на Районен съд гр. Левски  с доводи, че решението на първоинстанционния съд е незаконосъобразно и противоречи на представените по делото доказателства. Моли съдът да постанови решение, с което да отмени обжалваното решение и да потвърди издаденото наказателно постановление.

В  съдебно заседание касаторът  - РУ – Левски към ОД на МВР – Плевен, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – Л.В.Ц., не се явява, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен моли съдът да уважи касационната жалба на РУ – Левски към ОД на МВР – Плевен и да отмените решението на Районен съд гр. Левски по н.а.х.д. № 55/2018 г. Посочва, че има образувано досъдебно производство, което след изясняване на обстоятелствата по делото е приключило с постановление за прекратяване и е изпратено на РУ на МВР – Левски с конкретни указания да се прецени дали е налице основание да се търси  административно – наказателна отговорност  Л.В.Ц.. Счита, че е налице хипотезата на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН и административно-наказващият орган правилно е издал наказателното постановление. Излага доводи, че по принцип, административно – наказателното производство започва със съставяне на АУАН, но в настоящия  случай има прекратено наказателно производство от прокуратурата и изпратено на наказващия орган, поради което счита, че Районен съд  - Левски е постановил едно незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено наказателно постановление № 17-0293-000629/09.11.2017г. на началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ - Левски с което на Л.В.Ц. за това, че на 13.04.2017 година в 11.20 час в с.Българене на ул. „Петко Петков“ като водач на мотопед „Соник“ управлява  МПС, което е регистрирано , но е без табела с регистрационнен номер е извършил нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 500 /петстотин/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 месеца.

Съдът е отменил НП като е приел, че не е налице хипотезата на чл. 36 , ал. 2 от ЗАНН  и да се издаде НП без АУАН, тъй като по проведеното наказателно производство не е налице идентичност на дееца, тъй като същото е водено срещу неизвестен извършител. Първоинстационният съд е приел, че липсата на посочен АУАН в НП го прави незаконосъобразно и това процесуално нарушение е достатъчно основание за отмяната му без да разгледа спора по същество.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на закона. В случая с постановление за прекратяване на наказателно производство от 13.10.2017 година прокурор при РП Левски  е прекратил досъдебното производство № ЗМ 108/2017 г. по описа на РУ на МВР Левски срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.345, ал. 2 от НК. В постановлението е обсъдена същата фактическа обстановка от 13.04.2017 година и е посочено, именно лицето Л.В.Ц. управлява мотопед Соник, който е посочен и в НП, като обстоятелството, че досъдебното производство е водено срещу неизвестен извършител не се отразява на обстоятелството, че прокурорът именно поради липса на основание за реализиране на наказателна отговорност на Ц. е разпоредил да се изпрати преписката на административно-наказващия орган. Процесното НП е издадено именно в хипотезата на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН , съгласно която без приложен акт административно-наказателна преписка не се образува освен в случаите, когато производството е прекратено от съда или прокурора или прокурорът е отказал да образува наказателно производство и е препратено на наказващия орган. В случая в издаденото НП не се цитира съставения АУАН на 13.04.2017 година, тъй като е налице постановление на прокурор и НП се издава в хипотезата на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН. РС-Левски се е произнесъл в решението си само относно описания по – горе процесуален въпрос, касаещ съставянето на АУАН и издаването на НП, без обаче да коментира по същество нарушението, липсват мотиви относно законосъобразността на обжалваното НП, относно допускането или не на нарушения на процесуалния и материалния закон в производството пред наказващия орган, както и относно извършването или не на въпросното деяние от нарушителя и следва решението да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първои нстанционния съд.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ вр. чл. 222, ал. 2, т. 1 от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 55/20.04.2018 г., постановено по а.н.д. № 55/2018 г. по описа на Районен съд гр. Левски.

Връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

 

                                                                                                      2.