ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 824

гр.Плевен, 21.06.2018 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, втори касационен състав,  в закрито заседание на  двадесет и първи юни две хиляди и осемнадесета година в състав:  

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

              ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

    СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева касационно административно дело № 491 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 215  от Административно процесуалния кодекс /АПК/ във вр. § 19 от Преходните и заключителните разпоредби /ПЗР/ на АПК, обн. ДВ бр.39/20.05.2011 г.

Образувано е по частна жалба от Н.Й.Н. /без посочени други индивидуализиращи данни/ против разпореждане от 07.02.2018 г. на Районен съд Червен бряг, с което жалбата е оставена без движение и е указано внасянето на държавна такса в размер на десет лева.

Първоначално частната жалба е депозирана пред Окръжен съд Плевен, който с определение № 377/28.03.2018 г., постановено по ч.гр. дело №218 по описа на съда за 2018 г. е намерил, че делото не му е подсъдно, прекратил е производството и е изпратил ЧЖ и делото на Адм съд -Плевен по компетентност, където е образувано настоящото дело.

Жалба е недопустима за разглеждане.

Съгласно § 19. (1) (Изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Индивидуалните административни актове по Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и правилника за прилагането му и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от министъра на земеделието, храните и горите, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Постановените по този ред актове на районния съд подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс, който разглежда жалбата в състав от трима съдии.

Съгласно чл. 229, ал. 1 от АПК на обжалване с частна жалба подлежат определенията и разпорежданията,  които т.1 преграждат по-нататъшното развитие а производството и т. 2 в случаите, изрично посочени в закона.

Разпореждането, което е предмет на частната жалба, е относно движението на делото – дадени са указания за поправяне на нередовността на първоначалната жалба ,като се внесе държавна такса за завеждане на дело. Следователно, същото не прегражда по-нататъшното развитие на производството и не подлежи на самостоятелен контрол. Това, че евентуалното неизпълнение на указанието има за последица прекратяване на делото, не променя вида и характера на съдебния акт. Евентуалната неправилност на разпореждане с указания за поправяне на нередовността на жалбата ще подлежи на проверка с крайния съдебен акт, при изрично посочване на съответното процесуално нарушение от оспорващия.

Оспореното разпореждане не попада  и в случаите, за които законът изрично е предвидил инстанционен контрол.

С оглед изложеното, разпореждане от 07.02.2018 г. на Районен съд Червен бряг, с което жалбата на Н.Н. е оставена без движение и е указано внасянето на държавна такса в размер на десет лева е съдебен акт, който не подлежи на обжалване.

Частната жалба срещу това разпореждане е недопустима за разглеждане като насочена към съдебен акт, който не подлежи на обжалване.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 215, т. 4  от АПК вр. във вр. § 19 от Преходните и заключителните разпоредби /ПЗР/ на АПК, обн. ДВ бр.39/20.05.2011 г, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частна жалба от Н.Й.Н. /без посочени други индивидуализиращи данни/ против разпореждане от 07.02.2018 г. на Районен съд Червен бряг, с което жалбата е оставена без движение и е указано внасянето на държавна такса в размер на десет лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по касационно административно дело № 491 по описа на Административен съд – Плевен за 2018 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен  срок от съобщението му на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.