О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 764

гр. Плевен, 07.06.2018г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на седми юни  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 485/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по искова молба на E. Ц.И., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Плевен срещу М. Д. – Зам. Гл. Директор на ГДИН – София с искане на осн. чл. 71 от Закона за защита от дискриминация: т.1. за установяване на дискриминация и т.2. за присъждане на обезщетение в размер на 40 000 лв. за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на длъжностното лице Зам. Главния директор на ГДИН – М. Д., изразяващи се в неравно третиране на ищеца спрямо останалите лишени от свобода за периода от 20.03.2018г. до 18.05.2018г. (датата на завеждане на исковата молба), ведно със законната лихва върху сумата от момента на установяване на дискриминацията до окончателното плащане.

Съдът е оставил исковата молба без движение с указание в 7-дневен срок от съобщението ищецът да посочи, в какво конкретно се изразява неравното му третиране спрямо други лишени от свобода и с кои точно действия или бездействия на М. Д. е осъществено; по какъв признак твърди, че е налице дискриминация. Указано е да уточни и ответника, срещу когото е насочен иска.

Ищецът е посочил като ответник – ГДИН – София и уточнил, че вредите произтичат от незаконосъобразни действия и бездействия на Зам.Гл. Директор на  ГДИН – М. Д..

В исковата молба и последвалото уточнение ищецът сочи правно основание – чл. 71 от ЗЗДискр като претендира обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на Зам. Главния Директор на ГДИН, изразяващи се във факта, че ищецът е в пряк контакт с лишените от свобода, които упражнили насилие върху него и съдържащи се лъжи в официален документ – приложено писмо Рег. № 3478/13.04.2018г. на Зам.Гл. Директор на ГДИН, че лишените от свобода са разпределени в различни групи.

Но и след уточнението не става ясно, в какво конкретно се изразява неравното му третиране спрямо други лишени от свобода и по какъв признак твърди, че е налице дискриминация. В обстоятелствената част на искането по същество не се съдържат конкретни и ясни твърдения за неравно третиране на ищеца по някакъв признак.

С оглед на това, съдът счита, че ищецът не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба в указания срок и тя не отговаря на минималните изисквания за редовност съгласно чл. 127 т.4 и т.5 от ГПК, тъй като не е ясно очертан предмета на исковата претенция, с която е сезиран съдът. Това прави невъзможна последващата преценка на съда за подсъдност на делото, допустимост и основателност на иска и налага прекратяване на делото.

Поради това на осн. чл. 129 ал.3от  ГПК и 158 ал.3 от АПК исковата молба следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на E. Ц.И., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Плевен срещу ГДИН – София с искане на осн. чл. 71 от Закона за защита от дискриминация: т.1. за установяване на дискриминация и т.2. за присъждане на обезщетение в размер на 40 000 лв. за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на Зам. Главния директор на ГДИН – М. Д., изразяващи се в неравно третиране на ищеца спрямо останалите лишени от свобода за периода от 20.03.2018г. до 18.05.2018г. (датата на завеждане на исковата молба), ведно със законната лихва върху сумата от момента на установяване на дискриминацията до окончателното плащане.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 485/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :