ОПРЕДЕЛЕНИЕ

715

гр.Плевен, 31.05.2018 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на тридесет и първи май две хиляди и осемнадесета  година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията  исково административно дело № 480 по описа за 2018 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба от л.св.И.Й.Г., изтърпяващ наказание в затвора Ловеч, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ София, с която е предявен иск с правно основание „действие и бездействие, дискриминация по лично положение, престъпен деликт“ и цена на иска 2300лева.

Първоначално исковата молба е депозирана в Районен съд Плевен, където е образувано гр.дело №2349/2018г., което е прекратено с определение от 10.04.2018г. и изпратено по подсъдност в Административен съд Плевен.

Видно от приложеното към делото копие от искова молба,  съобщение и касационна жалба, л.св.И.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч иск срещу Административен съд-Плевен за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство по адм.дело № 539/2015г. на Административен съд –Плевен. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г., приключило с решение №78/06.03.2018г., което е обжалвано от ищеца пред Окръжен съд Ловеч.

           Предвид изложеното, настоящият състав намира, че следва да се отведе от разглеждането на адм.дело №480/2018г., с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност. Принадлежността на съдията -докладчик към състава на  Административен съд- Плевен - ответник по предявения от Г. иск, може да породи съмнение  в  неговото безпристрастие.

С оглед обстоятелството, че в Административен съд –Плевен има шест съдии, като всички са се отстранили от разглеждане на делото, един съдия се намира в дългосрочен отпуск поради, то в АС Плевен не е възможно да бъде разгледано и решено делото и в случая следва производството да се прекрати и делото да бъде изпратено на Върховен административен съд за определяне на друг административен съд за разглеждане на делото.

Мотивиран от горното и на основание чл. 144 от АПК вр. чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК, чл. 133, ал. 6 от АПК, Административен съд –Плевен, шести състав

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Съдия Снежина Иванова се отвежда от разглеждане на и.адм. дело № 480 по описа за 2018 година на Административен съд –Плевен.

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 480 по описа за 2018 г. на Административен съд Плевен.

Изпраща на Върховен административен съд –София и.адм. дело № 480/2018 година по описа на Административен съд –Плевен за определяне на друг административен съд за разглеждане и решаване на делото.

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                               Съдия –докладчик: