РЕШЕНИЕ

410

град Плевен, 18.06.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на пети юни  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 471/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от В.С.М.,***, срещу решение № 338/25.04.2018 г. по н.а.х..д. № 623/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен. Твърди, че там където е бил санкциониран, липсва всякаква хоризонтална, вертикална или друга маркировка, която да му покаже, че се намира в двупосочно движение. Оспорва дадената справка от Община – Плевен. Посочва, че в нея се твърди, че ул. „Дойран“ е проектирана и маркирана като двупосочна, но отбелязва, че точно в участъка на съставяне на акта, е пропуснато това да стане с маркирането със знаци. Твърди, че и в настоящия момент, на кръстовището на ул. „Д-р Заменхов“ и ул. „Дойран“ няма знаци и маркировка, като е наличен само един знак В-27. Излага доводи, че след като липсват пътни знаци и маркировка в конкретния участък за двупосочно движение, то не може да бъде приложен чл. 27, ал. 2 от ЗДвП. Моли съдът да отмени наказанието му.

 В  съдебно заседание касаторът  - В.С.М.,***, се явява лично. Поддържа подадената от него жалба. Посочва, че там където е бил съставен акта, не може да се приложи чл. 27, ал. 2, тъй като няма никаква маркировка, която да му укаже, че се намира в двупосочно движение. Визира участъка: училище „Единство“ – ул. „Д-р Заменхов“ -  паркомястото и завиване наляво по ул. „Дойран“. Твърди, че в  конкретната ситуация, липсват знаци, които да покажат, че се намира в двупосочно движение.

В съдебно заседание ответникът – ОД НА МВР - ПЛЕВЕН, редовно призован, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен намира, че  касационната жалба е неоснователна и следва да бъде оставено в сила решението на Районен съд гр. Плевен по н.а.х.д. № 623/2018 г.. Изпълнени са указанията на съда и са събрани доказателства относно маркировка на улицата  - справка от Община – Плевен. Посочва, че съдът е приел, че правилно е приложена разпоредбата на чл. 27 от ЗДвП, като намира, че е постановено едно законосъобразно решение, поради което моли същото да бъде  потвърдено.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено като законосъобразно наказателно постановление № 16-0938-004697 от 14.10.2016. на Началник група към ОДМВР Плевен, сектор „Пътна полиция“, с което на В.С.М. на осн. чл. 183, ал. ІІ, т.2 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на 20,00 /двадесет/ лева за това, че на 03.12.2016г. в 15:10 часа в гр. Плевен, ул. „Дойран“ (Толбухин, Коста Златарев), като водач на лек автомобил е преминал от лявата страна на остров, разположен в средата на пътно платното платно, движейки се в насрещното, с което виновно нарушил разпоредбите на чл. 27, т.2 от ЗДвП.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона. С оглед указанията на касационната инстанция първоинстанционният съд е събрал доказателства  относно организация на движението в процесния участък  - писмо от началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен  и писмо от Община Плевен, от които се установява, че е налице остров и пътни знаци, които указват, че движението следва да е  от лявата страна на острова, разположен в средата на пътното платно. Свидетелските показания на актосъставителя и свидетеля на нарушението също са непротиворечи и в подкрепа на отразеното в АУАН и НП. Установено е , че движението в процесния учъстък е двупосочно, което е указано с пътни знаци и не основателен е доводът на касатора, че не са налице доказателства в тази насока, тъй като е налице описание на организацията на движение, представено от Община Плевен, което не е оспорено.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение 338/25.04.2018 г., постановено по а.н.д. № 623/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.