О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 763

гр. Плевен, 07.06.2018г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на седми юни  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 467/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано по искова молба на Ю.Х.М., изтърпяващ наказание „доживотен затвор“ в Затвора – Плевен срещу ГДИН с искане на осн. чл. 71 от Закона за защита от дискриминация съдът: 1. да установи извършена спрямо него дискриминация; 2. да осъди ответника ГДИН, затова че му отказва преместване в болница с цел лечение, като задължи ответника да го преведе в затворническа болница гр. София, за да бъде излекуван по съответния ред и начин.

В обстоятелствената част на исковата молба твърди, че през 2015г. е постъпил в Затвора – Плевен за изтърпяване на наказанието си. Инвалид е на 100%, с ампутиран крак и отрязани пръсти на ръката и иначе здравия крак. Също така сочи, че е със заболяване гангрена, от което бива подлаган на операции за ампутации. Многократно е писал молби за преместване в затворническа болница – София, последния отказ от ГДИН за преместването му е от 2017г.

Жалбоподателят е внесъл д.т. в изпълнение на указанието на съда.

Препис от ИМ (жалба) е изпратен на ответника – ГДИН – София за отговор и за комплектоването на пълната административна преписка и изпращането й в съда във връзка с отказа на ГДИН – София за преместване на л.св. с цел лечение в Затворническа болница – София.

Ответникът – ГДИН – София, чрез юрк. Попова изразява становище за неоснователност на исковата молба, тъй като не е налице твърдение за дискриминационно третиране. Приложил е писмени доказателства съобразно дадените указания от съда.

В подадената искова молба, независимо от посоченото правно основание – чл. 71 ЗЗДискр и формулираното искане да се установи извършена спрямо ищеца дискриминация, в обстоятелствената част по същество не се съдържат твърдения за неравно третиране по някакъв признак. Искането, свързано с твърденията на ищеца е срещу отказа на ГДИН ищецът да бъде преместен в затворническа болница – София за лечение.

Поради това съдът приема, че е сезиран с жалба срещу отказ на ГДИН – София за преместване на жалбоподателя за настаняване за лечение в болнично заведение по лекарско предписание  по чл. 62 ал.3 вр. ал.1 т.2 от ЗИНЗС.

Според твърденията на жалбоподателя последният отказ на ГДИН е от 2017г. Приложена е епикриза от СБАЛЛС – София, според която М. е постъпил за лечение на 30.11.2017г. и напуснал отделението на 05.01.2018г. След проведена консултация е дадено заключение, че пациента подлежи на върхова реампутация на палеца на дясна ръка с локална анестезия. Но пациента не желае това да се проведе в СБАЛЛС, като лечението може да се проведе по местоизтърпяване на наказанието.

По делото е приложено писмо Рег. № 1440/12.02.2018г. на Главния Директор на ГДИН, според което на 09.01.2018г. М. се е завърнал след лечение от СБАЛЛС към Затвора – София. При извършения личен обиск и проверка на багажа са открити 2 бр. мобилни телефони, за които признал, че се е снабдил с тях при престоя си в болницата. Двукратно през 2016г. е бил дисциплинарно наказван за притежание на мобилен телефон и опит за внасяне на мобилни телефони след осъществен медицински преглед във външно болнично заведение. Във връзка с извършеното деяние и с оглед на здравословното му състояние – ампутирани ляво бедро, дясно стъпало, 2,3 и 4 пръст на дясна ръка и придвижване с инвалидна количка, М. е настанен в болничния стационар на Затвора – Плевен, като от 18.01.2018г. с цел подпомагане ежедневното обгрижване на лишения от свобода и във връзка с негова молба синът му Ю. З. М., изтърпяващ наказание в Затвора – Плевен също е настанен в болничния стационар. С оглед на изложеното молбата му не е уважена.  

Жалбоподателят е уведомен срещу подпис на 19.02.2018г. за този отказ на ГДИН.

Жалбата срещу него е подадена на 11.05.2018г., според регистрационния номер върху плика. В писмото на ГДИН липсва указание пред кой орган и в какъв срок може да се подаде жалба, поради което съобщаването е нередовно и срокът за обжалване се счита удължен на осн. чл. 140 ал.1 от АПК на два месеца. Според датата на съобщаването – 19.02.2018г. удълженият двумесечен срок за обжалване е изтекъл на 19.04.2018г. (четвъртък – присъствен ден). Жалбата е подадена след изтичането му, поради което е недопустима за разглеждане като просрочена.

Няма други данни по делото жалбоподателят да е сезирал Гл. Директор на ГДИН с последваща молба за преместване за лечение в СББАЛС-София.

Поради това на осн. чл. 159 т.5  от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Ю.Х.М., изтърпяващ наказание „доживотен затвор“ в Затвора – Плевен срещу отказа на Главния директор на ГДИН – София за преместване на жалбоподателя и настаняването му на лечение в СББАЛС - София, обективиран в писмо Рег. № 1440/12.02.2018г. на Главния Директор на ГДИН.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 467/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните – жалбоподателя и Главния директор на ГДИН - София.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :