РАЗПОРЕЖДАНЕ № 2781

гр.Плевен, 17. 07. 2018 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, в закрито заседание на седемнадесети юли  две хиляди и осемнадесета година в състав: 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева, административно дело № 464 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 306 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по заявление от Ц.Т.Б. *** чрез адв. Г.А. от АК-София срещу Кмета на Червен бряг  - Д.В.  за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 183/21.04.2016 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 169/2016.

Правната норма на чл. 304, ал.1 АПК сочи, че длъжностно лице, което не изпълнява  задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба. Дял Пети от АПК регламентира изпълнението на влезли в сила административни и съдебни актове. Следователно необходимите предпоставки за провеждане на производство по реда на чл. 304-306 от АПК са: 1) Влязъл в сила съдебен акт; 2) Конкретно задължение, вменено на административния орган за изпълнение с влезлия в сила съдебен акт. Това са положителните предпоставки, които следва да са налице, има и една отрицателна предпоставка, 3) да не се касае за изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, което да бъде предприето по реда на дял пети от АПК.

Решение № 183/21.04.2016 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 169/2016..  е влязъл в сила съдебен акт, тъй като е оставено в сила с решение № 3583/21.03.2018 г., постановено по адм. дело № 8293/2016 Г. по описа на ВАС. С Решение № 183/21.04.2016 г. на Административен съд, гр. Плевен  е отменено решение № 3/02.02.2016 г. на Кмета на Община Червен бряг относно отказ за достъп до обществена информация и преписката е върната на административния орган за ново произнасяне по искането при спазване на указанията, дадени от съда в решението.

Следователно върху Кмета на Община Червен бряг тежи задължение за изпълнение съгласно посочения съдебен акт и това е задължение за постановяване на административен акт по горепосоченото заявлението за достъп до обществена информация, поставило начало на административното производство.

Със съдебното решение са дадени указания на административния орган  да укаже на заявителя, че следва да уточни предмета на исканата информация и при условията на чл. 29, ал.1, 2 от ЗДОИ и да се произнесе след това

Видно от писмените обяснения, дадени от длъжностното лице и приложените доказателства, изпълнение е на съдебното решение има. До заявителят е изпратено уведомително писмо  с изх. № 44-Ц-14(1)/23.04.2018 г., с което му е дадена възможност и срок да уточни предмета на искането си. Заявителят е отговорил с ново заявление № 44-Ц-4(2)/26.04.2018 г., като не е конкретизирал искането си, а само сочи, че съдебните решения следва да се изпълняват.

Следователно се налага извод, че административният орган е предприел действия по изпълнение на съдебните решения, като е изпълнил първото от указанията на съда  - да се даде възможност на заявителя да конкретизира искането. Писмото с указанието е изпратено на лицето и то го е получило, но не се е възползвало от възможността да доуточни искането си  към настоящия момент. След изтичане на срока за уточнение, административния орган следва да се произнесе, като прецени дали и каква информация може да предостави по първоначалното искане в обхвата, в който то се разбира или да откаже.

Към настоящия момент не може да се приеме, че административният орган бездейства и неизпълнява решението на съда. Той е предприел правилните и точни мерки за неговото изпълнение.

С оглед посоченото направеното искане за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК следва да бъде оставено без уважение.

Водим от изложените мотиви, Административен съд – Плевен

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането от Ц.Т.Б. *** чрез адв. Г.А. от АК-София  за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 183/21.04.2016 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 169/2016 на  Кмета на Червен бряг  - Д.В.

Разпореждането е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/