Р E Ш Е Н И Е

406

гр.Плевен, 18.06.2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на пети юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                             

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                   Снежина Иванова

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Йорданка Антонова като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 447 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 259 от 28.03.2018 г., постановено по НАХД № 465 по описа за 2018 г. Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление № НЯСС-110/03.10.2017 г. на Зам.председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, с което на „Напоителни системи“ ЕАД  със седалище и адрес на управление гр. София, представлявано от Изпълнителния директор С. Д., е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1000 /хиляда/ лева на основание чл.200, ал. 1, т. 39 от Закона за водите /ЗВ/, за извършено нарушение на чл. 138а, ал.3, т. 2 от ЗВ.    

            Срещу решението е подадена касационна жалба от „Напоителни системи“ ЕАД, гр. София, чрез юрисконсулт Г. И., в която се счита, че съдът не е аргументирал и мотивирал своето решение, а само е изредил понятия и термини без да обследва дали е налице нарушение или не. Сочи се, че съдът не е взел отношение и по разпоредбата на чл. 34 от ЗАНН. В тази връзка се счита, че е изтекъл предвидения в чл. 34, ал. 2 от ЗАНН преклузивен срок за съставяне на АУАН. Посочва се, че в случая, първоначалната проверка, обективирана в констативен протокол № 03-04-050 от проверка на язовир „Тотлебенов вал“ е от 31.03.2017г., а НП № НАСС-110 е издадено на 03.10.2017г., т.е. след предвидения шестмесечен срок. Счита се, че бездействието на органа повече от шест месеца изключва отговорността на нарушителя. Моли се да бъде отменено решението и наказателното постановление.  

            В съдебно заседание касаторът „Напоителни системи“ ЕАД, гр. София не изпраща представител.

            В съдебно заседание ответникът – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава мотивирано заключение, че касационната жалба следва да бъде оставена без уважение, а решението на Районен съд – Плевен да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на „Напоителни системи“ ЕАД гр.София за това, че в качеството си на собственик на язовир „Тотлебенов вал“ на 16.03.2017г. не са изпълнени предписания по чл.138а ал.3 т.2 от ЗВ, дадени с констативен протокол №296 от 24.10.2016г., а именно: Водното ниво в язовира да се понижи до предписаната контролна кота на завиряване, със срок на изпълнение 15.03.2017г. Нарушението е квалифицирано като такова по чл.138а ал.3 т.2 от ЗВ. В НП е посочено още, че нарушението е установено на 31.03.2017г. при извършена проверка на язовир „Тотлебенов вал“, собственост на „Напоителни системи“, за което е съставен констативен протокол №03-04-050/31.03.2017г., като при проверката е установено, че водното ниво в язовира е 157,3м надморска височина отчетено от нивомерна рейка на собственика, при предписаната контролна кота на завиряване 156,3м надморска височина.

За да потвърди наказателното постановление районният съд е приел, че от всички събрани по делото доказателства се установява, изложената в акта и НП фактическа обстановка.  Въз основа на последната е счел, че по безспорен начин е установено, че „Напоителни системи“ ЕАД в качеството на собственик на язовир „Тотлебенов вал“ е извършила нарушението по чл.138а ал.3 т.2 от ЗВ, изразяващо се в неизпълнение на дадено предписание – Водното ниво в язовира да се понижи до предписаната контролна кота на завиряване със срок на изпълнение 15.03.2017г., като нарушението е правилно квалифицирано. Съдът е посочил, че наказателното постановление е издадено при спазване на всички изисквания на ЗАНН, а санкцията е в минималния по закон размер. Посочил е още, че за конкретния случай не може да се приложи нормата на чл.28 от ЗАНН за маловажен случай, предвид значимостта на охраняваните обществени отношения.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на дружеството, в качеството му на собственик на язовир „Тотлебенов вал“. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Неоснователно е възражението в касационната жалба, че съдът не е мотивирал своето решение. Макар пестеливо, районният съд е изследвал въпросите за извършено нарушение, вина и извършител и е направил извод, че при съставяне на акта и издаване на НП са спазени разпоредбите на ЗАНН, както и че  собственика на язовира е извършил нарушение на чл.138а ал.3 т.2 от ЗВ, които изводи съответстват на доказателствата по делото. Нарушението, за което е съставен АУАН и издадено НП е за неизпълнение на предписание, дадено на  „Напоителни системи“ ЕАД като собственик на язовир „Тотлебенов вал“. Съгласно чл. 200, ал. 1 т. 39 от Закона за водите се наказва с имуществена санкция юридическо лице, което не изпълни предписание по чл. 138а, ал. 3, т. 2 и чл. 190а, ал. 1, т. 3 от ЗВ. В случая е налице предписание по чл. 138а, ал. 3, т. 2 от ЗВ обективирано в КП №296 от 24.10.2016 година и в същия е даден срок до 15.03.2017 година водното ниво в язовира да се понижи до предписаната контролна кота на завиряване. Това предписание на 31.03.2017г. е установено, че не е изпълнено, за което е съставен АУАН за извършено нарушение на чл.138а ал.3 т.2 от ЗВ, санкционирано с процесното НП, издадено на основание чл.200 ал.1 т.39 от ЗВ. В хода на административно-наказателното производство се установява само дали е дадено задължително предписание и фактът на неговото неизпълнение, като не се преценява съответствието на предписанията с материалните и/или с процесуалните изисквания на закона. Също така правилно е установено, че нарушението не представлява маловажен случай, именно с оглед характера на охраняваните обществени отношения и последиците за човешкия живот от неизпълнение на даденото предписание. Следва да се посочи още, че не е налице нарушение на чл.34 ал.1 от ЗАНН, доколкото нарушението е извършено на 16.03.2017г., открито на 31.03.2017г., а АУАН е съставен на 13.04.2017г., като НП е издадено на 03.10.2017г., т.е. административно-наказателното производство е образувано в рамките на трите месеца от откриване на нарушителя и две години от извършване на нарушението, тъй като същото е екологично по своя характер. Спазен е и срокът по чл.34 ал.3 от ЗАНН, НП да е издадено в рамките на шест месеца от съставяне на акта. Като е достигнал до аналогични правни изводи, районният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 259 от 28.03.2018 г., постановено по НАХД № 465 по описа за 2018 г. на Районен съд-Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.