О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1081

 

   гр.Плевен, 21.08.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, II- ри състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи август две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 445 по описа на Административен съд – Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на В.П.К.–лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Плевен, против мълчалив отказ на Началника на Затвора- Плевен, да предостави писмена справка на лишения от свобода за периода на пребиваване на последния в наказателна килия, съобразно заповед № 891 от 13.11.2017г. Жалбата е с правно основание § 8 ПЗР АПК вр. чл.145 АПК, вр. чл.76 ЗИНЗС.

В открито съдебно заседание, проведено на 10.07.2018г. съдът е предоставил възможност на ответника да изготви и предостави на жалбоподателя писмената справка, поискана от последния с молбата, приложена на л.10 от делото.

На 18.07.2018г. е постъпила молба с вх. рег. № 3059, подадена от процесуалния представител на ответника, с която се иска прекратяване на делото. В същата се сочи, че е изготвена поисканата от лишения от свобода справка, препис от която е приложена към молбата. От представените с горната молба писмени доказателства е видно наличието на бележка-справка, съдържаща информация за периода на пребиваване на жалбоподателя в наказателна килия по силата на заповед № 891/13.11.2017г. В същата е отразен отказ на жалбоподателя да я получи. Отказът е удостоверен с подписите на двама свидетели, от които са снети обяснения за горното обстоятелство. Представена е и докладна записка от В. И., от която също се установява отказът на жалбоподателя да получи изготвената по негово искане писмена справка.

Препис от молбата за прекратяване на производството е изпратена на жалбоподателя за становище. В указания от съда 7-дневен срок е постъпило такова. В него жалбоподателя В.К. сочи, че не е съгласен да бъде прекратено съдебното производство.

Съдът намира, че са налице хипотезите на чл. 159, т. 3 и т. 4 от АПК, поради което жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство да се прекрати. В конкретния случай предметът на делото е отказ на Началника на Затвора- Плевен да предостави писмена справка на жалбоподателя          , която касае периода, през който последният е пребивавал в наказателна килия, съобразно заповед № 891/13.11.2017г.  Към настоящия момент такава справка е изготвена, но жалбоподателят е отказал да я получи, което се установява от писмените доказателства, приложени към молба с вх. рег. № 3059/18.07.2018г. /л.41/. По тези съображения съдът намира, че към настоящия момент не е налице подлежащ на оспорване отказ на административен орган, както и че за жалбоподателя не съществува правен интерес от оспорване на такъв, доколкото поисканата от него писмена справка е изготвена. Правно ирелевантен е отказът на същия да я получи, тъй като администрацията на Затвора е направила всичко зависещо от нея, за да я предостави на К..

Съдът намира, че въпреки отказа на жалбоподателя да получи въпросната справка, следва да му изпрати препис от същата, ведно с преписа от настоящето определение.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И  :

        

ЗАЛИЧАВА датата и часа на съдебното заседание- 18.09.2018 год.  от 10,30 часа, за когато страните да бъдат уведомени, че не следва да се явяват.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на В.П.К.–лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Плевен, против мълчалив отказ на Началника на Затвора- Плевен да предостави писмена справка на лишения от свобода за периода на пребиваване на последния в наказателна килия, съобразно заповед № 891 от 13.11.2017г., с правно основание § 8 ПЗР АПК вр. чл.145 АПК, вр. чл.76 ЗИНЗС.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 445 по описа на Административен съд Плевен за 2018 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба пред ВАС в седемдневен срок от съобщението за изготвянето му.

Преписи  от определението да се изпратят на страните, а на жалбоподателя В.П.К. да се изпрати и препис от бележка-справка, находяща се на л.42 от делото.

 

 

                                                                С Ъ Д И Я: