ОПРЕДЕЛЕНИЕ

677

гр.Плевен, 25.05.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  двадесет и пети май две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                              

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдия Кънева адм. дело № 436/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, за финансово обезщетение в размер на 5000лева.  Иска се да бъде взето предвид затворническото му досие. Твърди се, че от м.10.2016г. е в затвора, като при престоя са му изпадали всички зъби, а от невъзможността да се храни е получил и други заболявания. Твърди се, че е отправял множество искания до Главния директор на ГДИН да му се съдейства за плащане на услугата за изработване на изкуствени горни и долни протези от зъби, на които е получавал отказ. Сочи се още, че му се отказва да бъде назначен на работа в затвора и е налице дискриминация. Твърди се, че му се отказва да бъде заменен режима от строг на общ. Моли се за съдействие.

При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.А., в 7-мо дневен срок от съобщението, да посочи за какво се иска обезщетение в размер на 5000лева – дали от причинени вреди (имуществени или неимуществени) от отменен административен акт, действие или бездействие на служители на затворническата администрация, с посочване на период и надлежен ответник; или се иска установяване на дискриминационно отношение; както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. На лицето са указани последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на л.св.А. на 11.05.2018г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 18.05.2018г. – петък, работен ден. В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания, исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба от л.св. Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, за финансово обезщетение в размер на 5000лева. 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №436/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

 

                                                                                                          СЪДИЯ: