ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 681

   гр.Плевен, 28.05.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №421/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано след изпращане по подсъдност от АССГ на жалбата подадена от А.Л.С. *** против Заповед №3286з-1186/19.03.2018г. на Директора на Главна дирекция „Национална полиция“ –София, с която на оспорващия е наложено дисциплинарно наказание „Уволнение“ и е прекратено служебното правоотношение за длъжността „Старши полицай“ в група 01 „Патрулно постова дейност“ на сектор „Охрана на обществения ред в железопътния транспорт“ –Горна Оряховица на Зонално жандармерийско управление-Горна Оряховица към Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“-МВР, считано от датата на връчване на заповедта.

Мотивите на АССГ за изпращане на Административен съд Плевен са за приложимост на чл.133 ал.1 от АПК, тъй като адресът на оспорващия А.С. ***, където има териториална структура на ГДНП, поради което е счел, че съгласно правилата на местната подсъдност Административен съд Плевен е компетентен да разгледа делото.

Административен съд-Плевен намира, че не е компетентен да разгледа жалбата на А.С.. Съображенията за това са следните:

Съгласно разпоредбата на чл.37 ал.1 т.1 от ЗМВР, основни структури на МВР са главните дирекции, една от които е Главна дирекция „Национална полиция“ – чл.38 т.1 от ЗМВР. Според чл.40 ал.1 от ЗМВР в главните дирекции могат да се създават дирекции, териториални звена, отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг. А съгласно ал.2 на същата норма, териториалните звена се ръководят от съответния директор на главна дирекция и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР. В случая териториални звена към главната дирекция не са създадени от министъра на вътрешните работи, поради което следва да се приеме, че Главна дирекция „Национална полиция“ няма териториални поделения. Областните дирекции на МВР не са част от структурата на главната дирекция и не представляват териториални звена на последната.

Доколкото оспорващият е работил в Зонално жандармерийско управление-Горна Оряховица към Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“-МВР следва да се посочи, че нормата на чл.5 ал.3 от Правилника за устройството и дейността на МВР предвижда, че в ГДНП се създава дирекция „Жандармерия“, като според ал.4 в дирекция „Жандармерия“ в ГДНП може да се създават териториални звена, отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг, които се ръководят от директора на дирекцията и не се включват в структурата на областните дирекции. Съгласно ал.5 на същата разпоредба, териториалните звена на дирекция „Жандармерия“ в ГДНП са зоналните жандармерийски управления. Съгласно чл.29 ал.1 т.3 от Правилника, зоналните жандармерийски управления на дирекция „Жандармерия“ в ГДНП се ръководят от началници, които отговарят пред директора на дирекция „Жандармерия“ в ГДНП за дейността на ръководените от тях зонални жандармерийски управления. От всичко изложено може да се направи извод, че тези зонални жандармерийски управления са териториални структури на дирекция „Жандармерия“, а не на цялата главна дирекция. В този смисъл е определение №9023 от 11.07.2017г. по адм.дело №7469/2017г. на ВАС.

Според чл.133 ал.1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. Когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура, делата по ал.1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт (чл.133 ал.2 т.2 от АПК). Съгласно §1а от ДР на АПК, „териториална структура на администрацията“ е създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му.

Доколкото администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура в гр.Плевен, следва да се приеме, че конкретния случай е в хипотезата на чл.133 ал.2 т.2 от АПК, а не на чл.133 ал.1 от АПК. Ето защо делото по подадената от С. жалба следва да бъде разгледано от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения акт, а именно Административен съд София –град.

            По изложените по-горе съображения настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че делото не му е подсъдно и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност с Административен съд София-град.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.5 вр с чл.135 ал.3 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №421/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд-Плевен и Административен съд София-град относно съда, компетентен да разгледа подадената жалба от А.Л.С. *** против Заповед №3286з-1186/19.03.2018г. на Директора на Главна дирекция „Национална полиция“ –София.

ИЗПРАЩА делото на Върховен административен съд за определяне на компетентния да разгледа спора административен съд.

Определението не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на А.С. чрез адв.П. и на Директора на ГДНП.

 

                                                                                                          СЪДИЯ: