О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 1084

 

гр. Плевен, 22.08.2018г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и втори август  2018г. в състав -

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 413/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на В.З.Г. *** срещу ОД на МВР – Плевен с правно основание чл. 1 ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за присъждане на обезщетение в размер общо на 10 500 лв. за причинени  имуществени вреди, представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение в производството по образувани 106 бр. НАХД по описа на Районен съд – Плевен и 56 бр. КАНД по описа на  Административен съд – Плевен, завършили с отмяната на издадените 106 бр. Наказателни постановления на Началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Плевен, както и неимуществени вреди в размер на 3000 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

Производството е по чл. 203 и следващите от Административно-процесуалния кодекс.

С протоколно Определение от 11.07.2018г. съдът е спрял производството по делото на осн. чл. 229 ал.1 т.1 от ГПК за срок до 01.09.2018г. по съгласие на страните и предвид заявеното желание за извънсъдебно уреждане на спора в този срок.

Постъпила е писмена молба от ищцата от 07.08.2018г., към която е приложено сключеното с ответника извънсъдебно споразумение от 09.07.2018г. , както и два броя платежни нареждания за изплащане на договорената по споразумението сума в размер на 8590 лв., от които 8090 лв. – обезщетение за имуществени вреди и 500 лв. обезщетение за неимуществени вреди, с което се счита, че страните са уредили окончателно взаимоотношенията си по възникналия съдебен спор за имуществени и неимуществени вреди от отменените 106 бр. НП и нямат други претенции една към друга във връзка с предмета на делото. Поради това ищцата прави отказ от иска на осн. чл. 233 от ГПК и моли да се прекрати производството по делото.

 

 

 

Съгласно чл. 233 от ГПК ищецът може да се откаже изцяло или отчасти от спорното право при всяко положение на делото. В този случай не може да предяви отново същия иск.

Ето защо при отказ от иска становище и съгласие на ответника не е необходимо.

Десезирането на съда е процесуално допустимо и валидно действие, което налага прекратяване на образуваното съдебно производство.

Водим от горното и на осн. чл. 233 от ГПК вр. чл. 144 АПК съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на В.З.Г. *** срещу ОД на МВР – Плевен с правно основание чл. 1 ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за присъждане на обезщетение в размер общо на 10 500 лв. за причинени  имуществени вреди, представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение в производството по образувани 106 бр. НАХД по описа на Районен съд – Плевен и 56 бр. КАНД по описа на  Административен съд – Плевен, завършили с отмяната на издадените 106 бр. Наказателни постановления на Началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Плевен, както и неимуществени вреди в размер на 3000 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 413/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :