ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 529

гр. Плевен, 24.04.2018 г.

Административен съд – Плевен, шести състав в закрито заседание на двадесет и четвърти април две хиляди и осемнадесета година в състав

                           

Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 399 по описа за 2018 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по жалба на “Планета транс“ ЕООД, ЕИК 114632210 чрез представляващия И.Е.Ц., седалище и адрес на управление : гр.Плевен, Западна индустриална зона УПИ ІV, кв. 601 срещу обществена поръчка на Община Долна Митрополия за възлагане на обществен превоз на пътници по две автобусни линии от областна транспортна схема Плевен-Дона Митрополия-Биволаре и Плевен –Долна Митрополия – Рибен.

Съдът намира, че образуваното дело не му е подведомствено. Процедурите по ЗОП са уредени в специалния закон, който предвижда и реда за обжалване на издадените актове. Съгласно  чл. 196, ал.3 ЗОП, решенията, изброени в ал.1 на същия текст се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията относно тяхната законосъобразност, включително за наличие на дискриминационни икономически, финансови, технически или квалификационни изисквания в обявлението, документацията или във всеки друг документ, свързан с процедурата. Съгласно чл. 199, ал.1 ЗОП жалбата се подава до Комисията за защита на конкуренцията с копие и до възложителя, чието решение, действие или бездействие се обжалва. В разпоредбите на чл. 200 и на чл. 201 ЗОП са разписани правомощията на Председателя на Комисията за защита на конкуренцията да образува или да не образува производство.

При тази законодателна уредба настоящият съдебен състав приема, че по отношение на актовете, издадени по ЗОП, специалният закон е предвидил осъществяване на контрол за тяхната законосъобразност от Комисията за защита на конкуренцията, а не от съда и процесното оспорване е процесуално недопустимо, тъй като не подлежи на разглеждане от административния съд, а от друг орган, извън системата на съдилищата - Комисията за защита на конкуренцията.

Съдът намира, че жалбата ведно с приложенията към нея следва да бъде изпратена по подведомственост на Комисията за защита на конкуренцията.

Мотивиран от изложеното и на основание на чл. 130, ал. 4 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по адм. д. № 399 по описа за 2018 година на Административен съд – Плевен.

Изпраща жалбата на “Планета транс“ ЕООД, ЕИК 114632210 чрез представляващия И.Е.Ц., седалище и адрес на управление : гр.Плевен, Западна индустриална зона УПИ ІV, кв. 601 срещу обществена поръчка на Община Долна Митрополия за възлагане на обществен превоз на пътници по две автобусни линии от областна транспортна схема Плевен-Дона Митрополия-Биволаре и Плевен –Долна Митрополия – Рибен по подведомственост на Комисията за защита на конкуренцията.

Препис от определението да се изпрати на оспорващия и на кмета на Община Долна Митрополия.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7- дневен срок от съобщаването му.

 

        

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: