ОПРЕДЕЛЕНИЕ

631

гр. Плевен , 15.05.2018  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети май  две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                                Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №395  по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Делото е образувано въз основа на молба от М.А.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора  гр.Белене, 7-ма група.

В молбата твърди, че заради лице от охранителния състав  на Общежитие- открит тип към затвора-Белене е безпричинно наказан и унижаван, създадени са му неприятности, ежедневно изнервяне.

Сочи, че на 23.01.2018 год. при посещение на Началника на ТПО –Белене и строителен предприемач на мястото, където изтърпява наказанието си, по повод предстоящи ремонтни дейности, придружаващият тези лица мл.инспектор П. П. Р. , без да  има заповед за проверка, започнал  самоволна проверка на стаята на М.. При проверката установил наличието на отоплителен уред, който М. твърди, че не е крил, който уред същевременно бил използван и за готвене на храна и представлявлявал печка с реотан. Сочи, че този уред не е позволена вещ, но му бил продаден от бригадира три дни преди датата на проверката, продавал такива уреди и на други лишени от свобода, по 30 лева. Твърди, че  те ги правят, продават ги, после ги взимат от лишените от свобода, наказват ги. Печката е била изключена в момента на проверката, но тъй като е била много топла, М. не е могъл да а я пренесе и е трябвало, след като изстине, да я занесе в общежитието. Твърди, че не е отказал и на вечерната проверка в 16 часа е трябвало да я върне. Но преди 16 часа ст.Р. изпратил човек да вземе печката, написал докладна и му било наложено наказание затова, че се е забавил и че имал лошо отношение.

В заключение моли за нанесените му  унижения,  страдания  и обиди без причина да му бъдат заплатени 5 000(пет хиляди) лева.

Съдът е намерил исковата молба за нередовна и с Определение №526/24.04.2018 год.е оставил същата без движение, за отстраняване на следните нередовности: ищецът да уточни от какво претендира, че са произтекли вредите за него- от наложеното дисциплинарно наказание, от самата проверка, от действията на служителите при проверката или от друго и какво. Не е ясно твърдяните унижения,  страдания  и обиди от какво действие, бездействие или акт произтичат и на кой административен орган или длъжностно лице и в какво конкретно се изразяват. Т.е. да посочи дали заповедта за наказание или действие/бездействие и кое са причинили конкретно тези сочени от него вреди; да уточни и да представи доказателства обжалвал ли е Заповед  №4/6.03.2018 год. на НС ЗО Белене и има ли постановено решение по жалбата, при положителен отговор-да представи доказателства в тази насока; да посочи срещу кого предявява исковата си претенция, кой да бъде отговорен по предявения от него иск; да посочи конкретно за кой период търпи тези вреди;  да плати държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи квитанция по делото за внесената сума.

Указана е и отговорността при неизпълнение на съдебния акт в срок.

Съобщението за определението, с което исковата молба е оставена без движение, е връчено лично на ищеца срещу подпис, на 27 април 2018 год., видно от съобщение на л.7 от делото. Срокът за поправяне на нередовностите на същата по правилата за броене на сроковете е изтекъл на 8 май 2018 год.-вторник, първият присъствен ден след изтичане на определения седемдневен срок.

В определения от съда срок ищецът не е изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Ищецът не е посочил от какво претендира, че са произтекли вредите за него- от наложеното дисциплинарно наказание, от самата проверка, от действията на служителите при проверката или от друго и какво.; не е посочил  твърдяните унижения,  страдания  и обиди от какво действие, бездействие или акт произтичат и на кой административен орган или длъжностно лице и в какво конкретно се изразяват; не е посочил дали заповедта за наказание или действие/бездействие и кое са причинили конкретно тези сочени от него вреди; не е уточнил и не е представил доказателства обжалвал ли е Заповед  №4/6.03.2018 год. на НС ЗО Белене и има ли постановено решение по жалбата; не е уточнил срещу кого предявява исковата си претенция, кой да бъде отговорен по предявения от него иск; не е уточнил конкретно за кой период търпи тези вреди;  не е заплатил дължимата държавна такса за образуване на делото, като съдът  е установил неплащането на държавната такса не само чрез липсата на приложен документ затова, но и чрез справка в счетоводството на съда, при която е установено, че до изтичането на срока за поправяне на нередовностите по сметката на съда няма постъпила такса по конкретното дело.

С оглед на горното  съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено настоящото съдебно производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл.144 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Връща искова молба от М.А.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора –гр.Белене, седма  група.

Прекратява съдебното производство по административно дело  № 395 по описа на Административен съд –Плевен за 2018 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

                СЪДИЯ: