Р E Ш Е Н И Е

384

гр.Плевен, 07.06.2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и втори май, две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                              

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                   Снежина Иванова

При секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Йорданка Антонова като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 388 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 35 от 23.02.2018 г., постановено по НАХД № 303 по описа за 2017 г., Районен съд – Левски е потвърдил Наказателно постановление № 17-0241-000058/21.06.2017 г. на Началник група към ОД на МВР-Плевен, РУ-Белене, с което на Й.С.Й. ***, на основание чл.174 ал.1 т.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 500лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, за нарушение на чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП и на основание чл.185 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 20лева, за нарушение на чл.147 ал.1 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Й.Й., чрез адв.М.М. от САК, в която са наведени доводи, че съдебният акт е неправилен, поради нарушение на материалния закони и съществено процесуално нарушение. Намират се грешни изводите на съда, че при съставяне на акта и издаване на НП не са допуснати нарушения. Сочи се, че съгласно чл.3 ал.2 от Наредба №30 от 27.06.2001г. за реда за установяване употреба на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС е следвало да се издаде медицински талон, като се твърди, че такъв Й. не е получавал. В тази връзка се счита за неправилен извода на районния съд, че е достатъчно концентрацията на алкохол в кръвта да бъде установена по един от посочените начини, без да е необходимо да се направят едновременно измерване с техническо средство и медицинско изследване. Счита се, че неиздаване на талон за медицинско изследване представлява нарушение на процедурата по съставяне на акта и нарушава правото на защита на лицето, като е основание за отмяна на НП. Извършва се позоваване на съдебна практика на други съдилища. Твърди се, че макар в акта да е вписано, че е издаден медицински талон, то такъв не е издаван и не е приложен по делото. В тази връзка се сочи, че не може да се приеме за доказано употребата на алкохол. По отношение на второто вменено нарушение, а именно на нормата на чл.147 ал.1 от ЗДвП се твърди, че наказателното постановление не съдържа описание на нарушението и без доказателства в тази насока. В заключение се моли за отмяна на решението на районния съд и отмяна на наказателното постановление.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът Й.С.Й., редовно призован, не се явява, представлява се от адв.М., който поддържа касационната жалба по наведените в нея основания и моли решението на районния съд да бъде отменено.

В съдебно заседание ответникът не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е обосновано и правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С Наказателно постановление № 17-0241-000058/21.06.2017 г. на Й. е реализирана административно-наказателната отговорност за това, че на 03.06.2017г. в 23.52часа в гр.Белене, на ул.“Фердинанд Дечев“ управлява л.а. „Мицубиши Паджеро“ с рег.№ХХХХ под въздействието на алкохол с концентрация 0,52промила, установено по надлежния ред с алкотест „Дрегер-7510“ с фабр.№ARDM-0256; Водачът твърди, че е употребил две бири за времето от 22.00ч. до 23.30ч. на 03.06.2017г., като същият е във видимо адекватно състояние; Издаден талон за медицинско изследване №0371375.; Не е представил МПС на ГТП за 2017г. Деянията са квалифицирани като нарушения по чл.5 ал.3 т.1 и чл.147 ал.1 от ЗДвП.

За да потвърди наказателното постановление районният съд е кредитирал показанията на длъжностните лица по контрол на движението, като непротиворечиви и съответстващи на писмените доказателства. Приел е, че актът и НП съдържат всички изискващи се реквизити по ЗАНН, като не е налице допуснато нарушение на процедурата по тяхното съставяне, респ. издаване. Посочил е, че съгласно чл.174 ал.1 т.1 от ЗДвП е достатъчно концентрацията на алкохол в кръвта на водача на МПС да бъде установено по един от посочените в нормата начини, без да е необходимо да се направят едновременно  и измерване с техническо средство и медицинско изследване. Приел е че разпоредбата на чл.174 ал.1 т.1 от ЗДвП не въвежда като елемент от състава на нарушението издаване на талон за медицинско изследване на водача.Съдът е приел, че по безспорен начин по делото е доказано, че Й. е управлявал МПС след употреба на алкохол, установено с техническо средство, което успешно е преминало последваща проверка и е технически изправно. Приел е, че изпълнението на предписанието за медицинско изследване не създава неяснота за кое нарушение е ангажирана отговорността, нито променя правната квалификация на нарушението, нито поставя под съмнение факта на извършване на нарушението. По отношение на второто вменено нарушение-на чл.147 ал.1 от ЗДвП, съдът е приел, че е безспорно доказано, като не са представени доказателства в обратна насока. В заключение съдът е приел, че размера на наложените наказания е определен в закона и същите са правилно посочени от наказващия орган.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на лицето. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Възраженията в касационната жалба са неоснователни. Не са допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от страна на районния съд. Напротив, съдът е събрал всички поискани от страната доказателства, както и  такива по свой почин, и въз основа на тях е установил фактите по делото. Последните обосновават извод за извършени нарушения по чл.5 ал.3 т.1 и чл.147 ал.1 от ЗДвП от страна на Й., който се възприема изцяло от настоящия състав. Не е налице и твърдяното нарушение при съставяне на акта, тъй като от страна на актосъставителя е издаден талон за медицинско изследване, приложен по делото. Като доказателство по делото е наличен и протокол за химическа експертиза, от който се установява, че наличието на алкохол в кръвта на Й. е било 0,6 промила. Т.е. безспорно е нарушението по чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП. Безспорно е нарушението и на чл.147 ал.1 от ЗДвП, тъй като доказателства в обратна насока не са приложени по делото. Като е достигнал до аналогичен правен извод районният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 35 от 23.02.2018 г., постановено по НАХД № 303 по описа за 2017 г. на Районен съд – Левски.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.