РЕШЕНИЕ

№ 379

град Плевен, 07.06.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на двадесет и втори май  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Бранимира Монова и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 372/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Р.З.Д. ***, срещу решение № 189/09.03.2018 г. по н.а.х.д. № 368/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен с доводи, че първоинстанционното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Счита, че съдът не е обсъдил доводите за неизпълнение на императивната норма в чл. 42, т. 3 от ЗАНН да посочи датата и мястото на извършване на нарушението, което не е изписано в акта. Сочи, че съдът не се е обосновал кога според него е извършено нарушението, от който момент е началото на сроковете по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН. Твърди, че съдът не се обосновава от коя дата приема, че е извършено нарушението, като непосочването в акта кога е извършено същото, е съществено нарушение на материалния закон. Излага доводи, че съществено нарушение на съдопроизводствените правила е и даването на ход на делото при неспазване на реда за призоваването на Р.Д. като страна по делото. В подкрепа на твърдението си, цитира чл. 84 от ЗАНН и счита, че е нарушено правото му на защита, тъй като няма възможност да присъства на делото и да задава въпроси на актосъставителя и свидетелите в хода на делото и по този начин да докаже незаконосъобразността на акта и оттам и на наказателното постановление. Моли съдът да постанови решение, с което да отмени решение № 189/09.03.2018 г. по н.а.х.д. № 368/2018 г. по описа на Районен съд гр. Плевен.

В съдебно заседание касаторът - Р.З.Д. *** явява и посочва, че поддържа жалбата и счита, че не е посочена дата на извършване на нарушението и не може да бъде определено, дали е спазен срокът по чл. 34 от ЗАНН за издаване на АУАН. Моли за отмяна на решението и наказателното постановление.

В съдебно заседание ответникът – ТД на НАП – Велико Търново, офис Плевен, не се явява, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура –Плевен дава заключение, че  касационната жалба е неоснователна и следва решението да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление №303753-F62971 от 04.12.2017г на директора на офис Плевен в ТД на НАП-Велико Търново, с което е наложено на основание чл.355 ал.1 от КСО на Р.З.Д. ***, за това, че като самоосигуряващо се лице не е подал годишна декларация образец 6/месец 13/ от Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за дължимите осигуровки за 2016 г. в законоустановения срок до 30.04.2017 г. – нарушение на чл. 3, ал. 3, т. 2 от Наредба Н-8/29.12.2005 г., на основание чл. 53, ал. 1 във връзка с чл. 27/чл. 83/ и чл. 3, ал. 2 от ЗАНН е наложено наказание глоба в размер на 50 (петдесет) лв.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на закона. Възражението на касатора е , че в АУАН и в НП няма дата на извършване на нарушението, което прави невъзможна проверка относно издаване на АУАН в тримесечния срок от откриване на нарушителя. В случая, нито в АУАН, нито в НП  е посочена датата, на която контролните органи са извършили справка в регистъра и са установили, че декларацията не е подадена в законоустановения срок до 30.04.2017 година. При разпита на свидетелите същите са свидетели при съставяне на АУАН на 15.11.2017 година, но същите не са свидетели при извършване на справка в регистъра на НАП, при която е установено неподаването на декларацията. Покана на лицето е изпратена през октомври 2017 година, като липсват данни относно извършване на проверката и не може да се предполага, кога е установено от контролните органи, че не е подадена декларацията, за да може да извърши преценка относно спазване на три месечния срок от откриване на нарушителя по см. на чл.34, ал. 1 от ЗАНН. Процесуалният представител на административно-наказващия орган посочва в хода по същество пред РС Плевен, че контролните органи са открили нарушителя през октомври 2017 година , но доказателства за това твърдение не са представени, тъй като липсва протокол от извършена справка в системата, като и в изпратената покана до лицето също не се посочва, на коя дата е установено , че декларация липсва. Предвид горепосоченото съдът намира, че липсата на данни относно датата на установяване на нарушителя  възпрепятства проверката относно спазване на сроковете по чл. 34 от ЗАНН и постановеното решение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, като бъде отменено и наказателното постановление.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 189/09.03.2018 г. по н.а.х.д. № 368/2018 г. на Районен съд гр. Плевен, като вместо него постановява:

Отменя наказателно постановление №303753-F62971 от 04.12.2017г на директора на офис Плевен в ТД на НАП-Велико Търново.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.