ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 470

гр. Плевен, 11.04.2018 г.

Административен съд – Плевен, шести състав в закрито заседание на единадесети април две хиляди и осемнадесета година в състав

                                                    Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика и. адм. д. № 350 по описа за 2018 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по искова молба на Д.И.И., ЕГН **********,*** срещу  Община Плевен, ЕИК 000413974 искане за присъждане на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди, претърпени от отменен като незаконосъобразен акт – нареждане за принудително преместване на неправилно паркиране на ППС № 0001810/31.10.2017 г. на Ю.С. – „инспектор“ в звено“Инспекторат“ към Община Плевен. Претендира обезщетение за имуществени вреди в размер на 30 лева – заплатена такса по принудителната административна мярка, и 1000 лева разходи, които следва да бъдат направени за поправка на нанесените поражения по автомобила и обезщетение в размер на 200 лева за неимуществени вреди за причинени притеснения, неудобство, безпокойство и психически стрес.

Съдът намира, че исковата претенция в частта относно претендиране на обезщетение за имуществени вреди в размер на 1000 лева , които ще бъдат използвани за поправяне на нанесени щети по автомобила – повреда на лява предна джанта на гумата, повреда на ляв калник на автомобила и черта по цялата ширина на покрива на автомобила, следва да бъде оставена без разглеждане и съдебното производство в тази част да бъде прекратено. Така посочена претенцията цели обезщетяване на вреди, които се твърди, че ще бъдат понесени във връзка с поправка на автомобила т.е. сумата ще бъде използвана за поправка в бъдещ период или към датата на подаване на исковата молба тези вреди, определени като разходи, не са извършени т.е. не е налице настъпила имуществена вреда и не е налице правен интерес за лицето, тъй като това са бъдещи вреди. Основната функция на ЗОДОВ е обезщетителна, като целта е да бъдат репарирани вече претърпени вреди, а не евентуални бъдещи такива и  при така очертания предмет липсва правен интерес за ищеца.
С оглед именно основанието и петитума на иска, претенцията за обезщетяване на вреди в размер на 1000 лева, които разходи ще трябва да направи ищеца за поправяне на пораженията на автомобила е за бъдещ период, след завеждането на исковата молба, и е недопустим. Към момента на предявяване на исковата молба не е налице правен интерес от търсената искова защита на основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, тъй като претендираните вреди за този бъдещ период не са настъпили. Наличието на правен интерес е абсолютна положителна процесуална предпоставка за надлежното упражняване на правото на иск и след като той не е налице, то релевираната претенция се явява недопустима. Предвидената в чл.1, ал.1 ЗОДОВ отговорност е обезщетилна, което изключва ангажирането й за бъдещи вреди, които обективно не са могли да бъдат претерпени към датата на предявяване на иска.(опр. № 11141/26.09.2017 г. по адм. дело № 9791/2017 г. ВАС –Първо отделение).

Съдът намира, че следва исковата молба в частта относно претенцията за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди да бъда оставена без движение и да бъде указано на лицето в 7-дневен срок от получаване на определението да отстрани нередовностите на исковата молба, като посочи период на претенцията за неимуществени вреди.

 Мотивиран от изложеното, Административен съд –Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане искова молба на Д.И.И., ЕГН **********,*** срещу  Община Плевен, ЕИК 000413974 с искане за присъждане на обезщетение за претърпени имуществени вреди от отменен като незаконосъобразен акт – нареждане за принудително преместване на неправилно паркиране на ППС № 0001810/31.10.2017 г. на Ю.С. – „инспектор“ в звено“Инспекторат“ към Община Плевен в частта относно обезщетение в размер на 1000 лева, разходи, които ще направи за поправяне на нанесените поражения по автомобила.

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 350/2017 г. по описа на Административен съд –Плевен в тази част.

Определението в тази част подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Оставя без движение исковата молба на Д.И.И., ЕГН **********,*** срещу  Община Плевен, ЕИК 000413974 с искане за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от отменен като незаконосъобразен акт – нареждане за принудително преместване на неправилно паркиране на ППС № 0001810/31.10.2017 г. на Ю.С. – „инспектор“ в звено“Инспекторат“ към Община Плевен в размер на 200 лева за причинени притеснения, неудобство, безпокойство и психически стрес, без движение.

Указва на Д.И.И., ЕГН **********,*** в 7-дневен срок от получаване на определението  да посочи период на претенцията за неимуществени вреди, като му указва, че при неотстранявавне на нередовностите в срок, исковата молба в тази част ще бъде върната.

Да се изпрати препис от исковата молба и приложенията към нея на Община Плевен за становище в 14 дневен срок от получаването й.

Определението да се съобщи на Д.И. *** чрез кмета на Община Плевен.

Изисква от „Съдебно деловодство“  при АС Плевен адм. дело № 954 по описа за 2017 година на АС Плевен за прилагане към настоящото.

Определението в тази част не подлежи на оспорване.

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: