Р E Ш Е Н И Е

385

гр.Плевен, 07.06.2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и втори май, две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                              

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                   Снежина Иванова

При секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Йорданка Антонова като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 343 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 185 от 06.03.2018 г., постановено по НАХД № 390 по описа за 2018г. Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 17-0940-000488/05.01.2018 г. на Началник РУП към ОД на МВР-Плевен, РУ-Пордим, с което на Л.Ф.Д. от гр.Левски, на основание чл.183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 20лева, на основание чл.183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 50лева и на основание чл.185 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 20лева, за извършени нарушения на чл.6 т.1, чл.137А ал.1 и чл.139 ал.2 т.3 от ЗДвП.

             Срещу решението е подадена касационна жалба от Л.Д., в която се сочи, че не е доволен от съдебния акт. Твърди се, че не са взети под внимание неговите възражения. Иска да бъде установена истината и наказателното постановление да бъде отменено.

           В съдебно заседание касаторът Л.Д. се явява лично и заявява, че наказателното постановление е незаконосъобразно. Твърди, че не е извършил вменените му нарушения. Моли за отмяна на решението и наказателното постановление.

            В съдебно заседание ответникът –ОД на МВР гр.Плевен не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на Д. за това, че на 18.12.2017г. около 20.40часа в с.Одърне, на кръстовището на ул.“Ал.Стамболийски“ и ул.“Н.В.Грамовски“ управлява лек автомобил „Рено Меган“ с рег.№ХХХХХ, като не спира на пътен знак Б-2 (спри, пропусни движещите се по път с предимство), без поставен обезопасителен колан по време на движението и не представя пожарогасител от техническото оборудване. Нарушенията са квалифицирани като такива на чл.6 т.1, чл.137А ал.1 и чл.139 ал.2 т.3 от ЗДвП. За да потвърди наказателното постановление районният съд е приел, че от всички събраните по делото доказателства се установява описаната в акта и НП фактическа обстановка, като е кредитирал с доверие свидетелските показания на контролните органи. Посочил е, че не са събрани доказателства, които да оборват изложените факти, поради което и не е оборена доказателствената сила по чл.189 ал.2 от ЗДвП на съставения акт. Приел е, че при съставяне на акта и издаване на НП не са допуснати процесуални нарушения, като размера на наложените наказания е правилно определен.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на водача на МПС. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Възраженията в касационната жалба не са конкретни, а общи изразяващи се в несъгласие с мотивите на съдебния акт. В този случай съдът проверява решението с оглед разпоредбата на чл.219 ал.2 от АПК за неговата валидност, допустимост и съответствие с материалния закон. Настоящият състав не констатира пороци на съдебния акт, което да обосновават неговата отмяна. Съдът е установил правилно фактите и е извел правни изводи, които съответстват на доказателствата по делото. Безспорно е извършено нарушение на разпоредби от ЗДвП, поради което правилно Д. е санкциониран. Не са представени доказателства в обратна насока, които да дават основание за отмяна на наказателното постановление. Решението като съответстващо на материалния закон следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 185 от 06.03.2018 г., постановено по НАХД № 390 по описа за 2018г. на Районен съд-Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.