О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 903

 

гр. Плевен, 11.07.2018г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на единадесети юли  2018г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 338/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на Н.Р.Л.,***  срещу Главна дирекция изпълнение на наказанията – София  с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 1500 лв. за неимуществени вреди (болки и страдания), произтичащи от незаконосъобразно бездействие на затворническата администрация на Затвора Белене да му осигури необходимото дентално медицинско обслужване.  Претендира присъждане на законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане. Моли съдът да разпореди да бъде изпратен в СБАЛЛС – София за необходимото стоматологично лечение за тяхна сметка във възможно най-кратък срок.

С Определение № 629/14.05.2018г. на ищеца е предоставена правна помощ за процесуално представителство на осн. чл. 23 ал.2 и ал.3 вр. чл. 21 т.3 от Закона за правната помощ. А с Определение № 7720/11.06.2018г. по адм.д. № 7094/2018г. ВАС е освободил ищеца и от заплащане на държавна такса по делото. С Определение № 807/18.06.2018г. съдът е назначил на осн. чл. 26 ал.2 от ЗПП адвокат Д. *** за процесуален представител на ищеца за всички фази и съдебни инстанции и е дал указания относно уточняване на исковата претенция. Постъпилите уточнения от ищеца и от адв. Д., ведно с първоначалната искова молба са изпратени на ответника – ГДИН- София на осн. чл. 131 от ГПК за писмен отговор в едномесечен срок. Съобщението е получено от ответника на 06.07.2018г. В едномесечния срок за отговор е постъпила молба от ищеца, с която заявява, че оттегля иска си срещу ГДИН – София.

Съгласно чл. 232 от ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба без съгласието на ответника до приключване на първото заседание по делото.

Десезирането на съда е извършено в този срок, поради което е процесулно допустимо и валидно действие, което налага прекратяване на образуваното съдебно производство.

 

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на Н.Р.Л.,***  срещу Главна дирекция изпълнение на наказанията – София  с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 1500 лв. за неимуществени вреди (болки и страдания), произтичащи от незаконосъобразно бездействие на затворническата администрация на Затвора Белене да му осигури необходимото дентално медицинско обслужване, както и за присъждане на законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане и искането съдът да разпореди да бъде изпратен в СБАЛЛС – София за необходимото стоматологично лечение за тяхна сметка във възможно най-кратък срок.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 338/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца – лично и чрез адв. Д. *** и на ответника – ГДИН- София.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :