О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 582

 

гр.Плевен, 03 май 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІІ състав, в закрито съдебно заседание на трети май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

        

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

                                                        

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 335/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано въз основа на молба на С.И.М. ***, адресирана до Районен съд- Кнежа, с която е направено искане за издаване на разпореждане за изваждане на тленните останки на В. Г. П. от гр. Искър, починал през 2017г., от гроба на родителите на молителката-  И. Д. и Д. Т.. Горната молба е изпратена на настоящия съд по компетентност с резолюция от 27.03.2017г. на адм. ръководител на РС- Кнежа, без обаче пред този съд да е било образувано съдебно производство за разглеждане на депозираната молба.

         В същата молителката твърди, че е наследник на И. Д. Т. и Д. И. Т. от гр. Искър, обл. Плевенска /и двамата починали/, както и че в гробното място, където са погребани родителите й, без нейно и на останалите наследници знание и съгласие е бил погребан В. Г. П. от гр. Искър, обл. Плевенска, починал на 01.04.2017г. Твърди, че е сезирала Община Искър с искане да бъдат извадени тленните останки на В. П. от гр. Искър, в която връзка е приложено и писмо с рег. № 94С-505-1-1/13.03.2018г., подписано от Кмета на Община Искър, в което й се указва, че исканото от нея действие не е от компетентността на кмета, налице е позоваване на разпоредбата на чл.26, ал.1 от Наредба № 2/21.04.2011г. за здравните изисквания към гробищни гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници и са дадени указания да бъде сезиран с горното искане Районен съд- Кнежа.

         Съдът е изискал административната преписка във връзка с депозираната молба на г-жа М. и след запознаване със същата намира, че са налице предпоставките за прекратяване на производството по смисъла на чл.159, т.1 АПК, тъй като не е налице подлежащ на оспорване административен акт. Не може да се приеме, че се касае за искане по смисъла на чл.250, ал.1 АПК, в който смисъл е резолюцията, с която молбата е препратена на АС- Плевен, т.к. такова искане или твърдение не е формулирано от молителката. От молбата е видно, че се иска издаване на съдебен акт, по силата на който да бъдат извадени тленните останки на В. Г. П. от гроба, в който са погребани родителите на молителката, преди да е изтекъл санитарният минимум по посочената по- горе наредба, а не прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице. Съгласно чл.26, ал.1 от същата наредба горното е допустимо само по нареждане на съда или на прокурора по реда и при условията на чл.157 от НПК. Наредбата не указва кой е компетентният съд, но може да се направи извод, че това би бил съответният първоинстанционен съд, пред който е налице висящо наказателно производство, налагащо извършване на оглед на труп, поради което и с оглед компетентността на административните съдилища, които не разглеждат наказателни производства, няма как горното да е от компетентността на настоящия съд. Писмото, с което е отговорено на молителката от Кмета на Община Искър /л.4/ не съставлява отказ по смисъла на чл.145, ал.4, т.1,пр.2 от АПК, тъй като исканото действие е извън компетентността на сезирания административен орган.

         От приложеното на л.16 и 17 от делото писмо рег. № 33-05-1#1/3003.2018г. е видно, че родителите на молителката са починали преди повече от 20 години, както и че не е заплащана такса за ползваното гробно място. Безсрочното право на гробоползване може да се придобие от правоимащи лица с редовно поддържани гробни места, благоустроени с трайни надгробни знаци, след заплащане на такса, определена в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от общината. Очевидно молителката не е придобила такова право, гробното място е останало в собственост на съответната община и санитарният минимум за съхраняване на останките на наследодателите на молителката е изтекъл.

         Освен изложеното дотук следва да се посочи, че с определение № 474/11.04.2018г. на молителката е указано да допълни жалбата си като направи уточнение дали обжалва административен акт, респективно отказ за издаване на такъв и да  конкретизира същия, което съставлява изискване към съдържанието на жалбата по смисъла на чл.150, ал.1, т.5 АПК. Указано е и да посочи в какво се състои незаконосъобразността на акта и какво е нейното искане към настоящият съд- обстоятелства по чл.150, ал.1, т.6 и 7 АПК. Молителката е уведомена за последиците по смисъла на чл.158, ал.3 АПК от неизпълнението на горните указания. Съдът намира, че в постъпилата молба вх. рег. № 1623/17.04.2018г. /л.11-14/  не е налице изложение, с което горните нередовности на молбата да са отстранени.

 

Наличието на подлежащ на оспорване акт е абсолютна процесуална предпоставка за съдебно производство. Липсата му води до недопустимост на образуваното такова. Ето защо съдът намира, че молбата на г-жа  С.И.М. *** е недопустима за разглеждане на основание чл.159 т.1 от АПК, което съставлява основание за прекратяване на производството. Друго основание  за оставяне без разглеждане на подадената молба и прекратяване на производството е неотстраняване на нередовностите в депозираната молба, посочени с определение № 474/11.04.2018г. на настоящия съд, поради което са налице предпоставките на чл.158, ал.3 АПК

         Воден от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба на С.И.М. ***, с която се иска издаване на разпореждане за изваждане на тленните останки на В. Г. П. от гр. Искър, починал през 2017г., от гроба на родителите на молителката-  И. Д. и Д. Т..

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 335 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: