О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 557

 

гр. Плевен, 27.04.2018г.

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и седми април  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 333/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано по жалба на Училище за бойни изкуства „Шобу“ – Червен бряг, чрез председателя П.В.К. срещу Решение № 901/26.03.2018г. на Общински съвет – Червен бряг.

Жалбоподателят оспорва решението като незаконосъобразно и иска отмяната му, поради съществено нарушение на  административно-производствените правила и противоречие с материално-правни разпоредби. Счита, че с решението са нарушени правата и законните интереси на спортния клуб.

Ответникът – Общински съвет – Червен бряг прилага преписката по вземане на решението, не изразява становище по жалбата.

Жалбата е редовна, но НЕДОПУСТИМА.

По делото е приложен Протокол № 40 от заседанието на Общински съвет – Червен бряг, проведено на 26.03.2018г., съдържащ направените предложения, обсъжданията и гласуването  по т.16 от дневния ред относно: Предложение относно приемане на Годишен финансов отчет за 2017г. на спортните клубове на територията на Община Червен бряг, информация за дейността им през 2017г. и разпределяне на субсидията.

От протокола е видно, че в хода на обсъжданията е направено предложение специално в частта за отпускане на субсидия за клуб „Шобу“ да се отложи разглеждането на предложението за следващата сесия на общинския съвет и да се възложи на кмета да проучи възможностите за финансиране на клуба. Гласувано е приемане на годишния отчет за 2017г. на спортните клубове на територията на Община Червен бряг, информация за дейността им през 2017г. и за разпределение на субсидията за 2018г., съгласно приложението, което е предоставено с приетото допълнение относно Училище по бойни изкуства „Шобу“.

След гласуването е прието Решение № 901 за приемане на годишния финансов отчет за 2017г. на спортните клубове на територията на Община Червен бряг, информация за дейността им през 2017г. и за разпределение на субсидията за 2018г. съгласно приложението.

Но решението съдържа и втора част, която касае конкретно финансирането на спортен клуб „Шобу“. По този въпрос решението гласи: „Общински съвет – Червен бряг във връзка с устно предложение от общински съветник Т. Т. на Училище по бойни изкуства „Шобу“ да се предоставят 1000 лв., устно предложение от ръководителите на групи на съветниците в Общинския съвет да отложи обсъждането на предложението на Училище по бойни изкуства „Шобу“ да се предоставят средства и за следващото заседание на Общинския съвет да се възложи на Кмета на общината за проучи възможността за финансиране на клуба, РЕШИ: Отлага обсъждането на предложението на Училище по бойни изкуства „Шобу“ да се предоставят средства и за следващото заседание на Общинския съвет възлага на Кмета на общината да проучи възможността за финансиране на клуба и внесе предложение.“

Следователно, видно както от обсъжданията, така и от мотивите и диспозитива на оспореното Решение № 901/26.03.2018г. Общински съвет – Червен бряг не е взел решение относно финансирането на Училище по бойни изкуства „Шобу“, а е отложил обсъждането и разглеждането на този въпрос за следващата общинска сесия.

Т.е. по същество в оспореното решение липсва произнасяне относно финансирането на клуба, не е налице нито уважаване на искането, нито отказ, по този въпрос не е взето решение, такова предстои.

В решението на Общински съвет не се съдържа разпоредителна част, в него няма волеизявление, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на клуба, както се твърди в жалбата, нито се съдържа отказ за финансирането му. Вземането на решение по отношение на клуба е отложено, следователно производството не е приключило с издаването на акт, който да подлежи на обжалване.

Ето защо към момента не е налице индивидуален административен акт, засягащ правата и законните интереси на жалбоподателя. Оспореното решение на ОС – Червен бряг не представлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК, който да подлежи на контрол за законосъобразност по реда на АПК вр. чл. 45 ал.3 от ЗМСМА.

         Поради това на осн. чл. 159 т.1 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

 

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Училище за бойни изкуства „Шобу“ – Червен бряг, чрез председателя П.В.К. срещу Решение № 901/26.03.2018г. на Общински съвет – Червен бряг.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 333/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :